Stocznia Schichau Elbląg - poszukiwany artykuł...

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

lyck

Stocznia Schichau Elbląg - poszukiwany artykuł...

Post autor: lyck »

Witajcie

Robię małe porównanie obecnego i dawnego wyglądu elbląskich Schichau Werke. W końcu był to (co prawda krótko) niemiecki monopolista w budowie torpedowców. Znaczna część dokumentacji stoczniowej zachowała się do dziś w archiwum w Malborku. Zinwentaryzowany jest tylko drobny fragment tych akt. Znalazłem informację, że SMiO zamieściły opis ww. części akt:

"Zbiór dokumentacji Stoczni F. Schichau w Elblągu w zasobie Archiwum Państwowego w Elblągu z siedzibą w Malborku", Morza, Statki i Okręty, Nr 1/2005 (styczeń-luty), s. 48-52.

Potrzebuję skanu, bądź ksero tego artykułu. Katalog archiwów państwowych sugeruje, że w Malborku są same rarytasy:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/karta. ... p=503&cd=0
Zastanawia mnie ile jeszcze unikalnych planów okrętowych kryją te akta, skoro opis jest podobno tylko do ~4%(!) akt...

Być może są tu osoby mające rozeznanie w malborskich aktach Schichau'a i oświecą mnie co może znajdowac się w nieopisanej części akt?

Od razu mówię, że nie jestem stricte okrętowcem, a temat Schichau Elbing o wiele bardziej interesuje mnie pod kątem tutejszej fabryki lokomotyw - miała ona w swoim czasie spore zasługi w rozwoju konstrukcji parowozów kolei pruskich...

dzięki za wszelkie uwagi

pozdrawiam
lyck
PiotrG

Re: Stocznia Schichau Elbląg - poszukiwany artykuł...

Post autor: PiotrG »

lyck pisze:Witajcie

Być może są tu osoby mające rozeznanie w malborskich aktach Schichau'a i oświecą mnie co może znajdowac się w nieopisanej części akt?

Niektórzy z FOW chyba mieszkali w tym zamku aby zapoznać się z dokumentacją.

Swoją drogą rzadko się spotyka z tak miłym przyjęciem jak w Archiwum Państwowym w Malborku.
ODPOWIEDZ