Japońskie lotniskowce

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

deglock

Japońskie lotniskowce

Post autor: deglock »

Japońskie lotniskowce (oczywiście nie wszystkie) mają na rufie niewielki pokład, na którym stają łodzie i motorówki pokładowe. Na Akagi (i chyba także na Kaga) ten pokładzik służył także do obsługi wodnosamolotów pokładowych stacjonujących na tych jednostkach. Samoloty te były wytaczane do hangaru przed duże wrota w jego tylnej części. Pytanie brzmi czy inne lotniskowce mogły na tym pokładziku przyjmować wodnosamoloty i ja na przykład naprawiać? Może są jakieś zdjęcia lub rysunki…?
shigure

Post autor: shigure »

To zdaje się domena tylko tych dwóch przebudowanych Kaga i Akagi a ponadto wodnosamoloty na obu stacjonowały chyba tylko okazjonalnie.
Awatar użytkownika
wolf359

Post autor: wolf359 »

Te wrota miały tylko Akagi i Kaga. Był to jednak poroniony pomysł (tak jak i wcześniejsze 3 pokłady starowe). I tak ładowano samoloty przez windy. Jest mi znany jeden przypadek, że wodnosamolot był na pokładzie Akagi w czasie wielkich manewrów morskich (bodajże w 1938). Wodował w pobliżu Akagi z powodu awarii silnika...
Resistance is futile.
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Misiek musiałbym zajrzeć u mnie do xer Hansa Lengererea z brytyjskiego Warsphipu albo do starej już broszury Mirka Skwiota Akagi z AJ-Pressu, może tam bedą wyjaśnienia.
radar1

Post autor: radar1 »

Wciąż szukam książki APAŁKOWA: Lotniskowce japońskie.

pomocy !
ODPOWIEDZ