Sympozjum "Orzeł"

Wszystko na temat zlotów, zjazdow i spotkań poświeconych wymianie myśli na temat okretów wojennych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Grom

Post autor: Grom »

rozmiart w pikselach 1024 szeroki i okolo 1280 długi to dla dokumentów formatu A 4 wystarczy ? Dam skanowanie 300 dla uzyskania lepszej jakości.
PiotrG

Post autor: PiotrG »

Ksenofont pisze:
Proponuję też żeby chętni do współpracy zgłaszali się publicznie!!!
Tu i teraz.
Na razie - oprócz Groma:
www.orzel.one.pl
Crolick
Ksenofont
Kto jeszcze?!?

X
Zgłaszam się jako pierwszy i służę pomocą. Czekam na wytyczne. Może być nawet niewdzięczna praca. :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

200 dpi wystarczy

Rozmiar standardowy czyli 1024x768
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
www.orzel.one.pl
Kontakt:

Post autor: www.orzel.one.pl »

Crolick-u 200 dpi moze troszke byc za mało w przypadku publikacji tych skaów do druku. 300 dpi oddaje najwierniej wielkosc rzeczywistą. (wiem bo robie dla drukarni materiały). A jezeli skanowac to raz a dobrze. zawsze ktos se moze zmniejszyc to co juz ma. a powiększenie w tym przypadku wiąże sie z utratą jakosści
Orzeł i OffRoad to jest to co trzyma mnie przy życiu
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

OKI. A mamy serwer gdzie będą trzymane te dokumenty?!

Pozdro
Grom

Skanuję w rozdzielczości 300 dpi przy kolorystyce 48 bitów. Strony są niewymiarowe, znaczy szerokość jakby A4, ale dłuższe, dlatego muszę niektóre skanować podwójnie, a następonie sklejac w całość photoshopem. Co oczywiście wpływa na przedłużanie się operacji, ze nie wspomnę tu o życiu domowym i pewnych osobach. Strony więc docelowo ustawię w szerokości 1024 lub np 960 pikseli tak by były czytelne. Z serwem może być śmiesznie bo początkow zakłądałem, ze wykorzystamy mojego "krasnala" podam IP i nazwy plików i po zawodach. Jakkowiek po wywołaniu adresu IP mojego komputera w przeglądarce zgłasza się panel adinistracyjny mojego routera. Więc jest mała kiszka, no chyba, że zrobię przekierowanie portów. Zdjęcia podzielę w pliki zip lub rar i podrzuce tutaj ścieżki dostępu tak by każdy mógł sobie je ściągnąć. Czy tak jest ok ?
No chyba, ze nasz kolega www.orzel.one.pl załatwi jakiś serw ftp, o którym kiedyś wspominał. Sądzę, że sprawy ściągnięcia zajmą maks 2 tygdnie po czym będzie można poprostu usunąć pliki. Mogę też oczywiście nagarć płyty i powysyłać ludziom, którzy podadzą mi swój adres przez e-maila.
www.orzel.one.pl
Kontakt:

Witam. tak jak pisalem wcześniej bede mial dostep sadze ze nawet do 2 serwerów FTP.
Narazei uruchomiłem wstępnie strone www.dokumenty.orzel.one.pl skąd bedzie można trafic na serwery i adresy gdzie sa zdjęcia dokumentów.
Jezeli jakies sugestie co do tej prostej i szybkiej strony to prosze o informacje. Gromowi zapodam dane do tych FTP i niechaj tam juz wrzuca na bierząco co ma. ale to juz z nim ustale osobiście
Awatar użytkownika
fdt

Post autor: fdt »

crolick pisze:IPMS, A.XII.88/95
- Oświadczenie oficerów ORP Orzeł w sprawie internowania okrętu w porcie estońskim Tallin w dn. 14.IX.1939, spowodowanego tchórzostwem d-cy komandora podporucznika Kłoczkowskiego Henryka
- Protkół zeznań kapitana marynarki Jana Grudzińskiego [spisany 23 kwietnia 1940 roku]
- Sprawozdanie z działalności ORP Orzeł w czasie od dnia 1.IX.-14.IX.1939 w opracowaniu komandora podporucznia Henryka Kłoczkowskiego
- Postanowienia do protokołu rozprawy głównej w sprawie uwag zgłoszonych przez oskarżonego kmdr ppor. Kłoczkowskiego Henryka
- Stanowisko ppłk. aud. Sarnickiego, p.o. prokuratora Najwyższego Sądu Wojskowego w Londynie w sprawie wszczęcia rewizji na wniosek obrońcy Kłoczkowskiego, adwokata T. Winiarskiego
- Uzasadnienie ppłk. Sarnickiego przeprowadzenia rewizji wyroku Morskiego Sądu Wojskowego z 4 lipca 1942 roku przeciwko kmdr. ppor. Kłoczkowskiemu z powodu obrazy przepisów postępowania sądowego
- Orzeczenie biegłych w sprawie byłego komandora podporucznika Kłoczkowskiego

IPMS MAR.A.V31/32
- Raport o komandorze podporuczniku Kłoczkowskim [z 6 maja 1942 roku]

Czyli razem dwie teczki z kilkudziesięcioma dokumentami.

Moje zdanie w temacie juz wyrażałem niejednokrotnie. Oczekuję zatem na skany i zabieramy się do roboty...
Czy jest możliwe "zorganizowanie" tych dokumentów (znaczy fotokopii lub kserówek) ??? Czy byłoby mozliwe zdobycie skądś oficjalnego tekstu wyroku z 1942 roku (po redakcji i poprawkach przewodniczącego składu sedziowskiego)???
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

fdt pisze:Czy jest możliwe "zorganizowanie" tych dokumentów (znaczy fotokopii lub kserówek) ??? Czy byłoby mozliwe zdobycie skądś oficjalnego tekstu wyroku z 1942 roku (po redakcji i poprawkach przewodniczącego składu sedziowskiego)???
Heh,

generalnie tak. Są dwie opcje:
(1) Bilet do Londynu i wizyta w IPMS
(2) Gadka z Borowiakiem, bo podobno ma xera wszystkiego so widział w IPMS

To pierwsze jest drogie i czasochłonne
To drugie płonne gdyż w/w autor nie ma zwyczaju dzielenia się swoimi zasobami z innymi autorami...
Gość

Post autor: Gość »

crolick pisze:
fdt pisze:Czy jest możliwe "zorganizowanie" tych dokumentów (znaczy fotokopii lub kserówek) ??? Czy byłoby mozliwe zdobycie skądś oficjalnego tekstu wyroku z 1942 roku (po redakcji i poprawkach przewodniczącego składu sedziowskiego)???
Heh,

generalnie tak. Są dwie opcje:
(1) Bilet do Londynu i wizyta w IPMS
(2) Gadka z Borowiakiem, bo podobno ma xera wszystkiego so widział w IPMS

To pierwsze jest drogie i czasochłonne
To drugie płonne gdyż w/w autor nie ma zwyczaju dzielenia się swoimi zasobami z innymi autorami...
Jest jeszcze trzecia opcja:
meil do IPMS z uprzejmą i uniżoną prośbą o zrobienie kopii oficjalnego tekstu wyroku z 1942 roku (po redakcji i poprawkach przewodniczącego składu sedziowskiego).
Jeśli potrafisz uzasadnić swoją potrzebę - może Ci sie uda. Słyszałem, że czasem takie rzeczy się udają.
Szczególnie, że znasz syganatury.
X
Awatar użytkownika
fdt

No to ja chyba źle zrozumiałem... To co wymienił crolick to jest wszystko co:

a) IPMS ma na temat sprawy Kłoczkowskiego?
b) Borowiak cytuje w swojej książce (a IMPS ma więcej)?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

meil do IPMS z uprzejmą i uniżoną prośbą o zrobienie kopii oficjalnego tekstu wyroku z 1942 roku (po redakcji i poprawkach przewodniczącego składu sedziowskiego).
Jeśli potrafisz uzasadnić swoją potrzebę - może Ci sie uda. Słyszałem, że czasem takie rzeczy się udają.
X
:mrgreen:
Kochany X, nie wiem czy jesteś świadom tego faktu, ale wg mojej wiedzy na terenie IPMS nie znajduje się ani jeden komputer. O mailu to oni może słyszeli ale wątpie :wink:
fdt pisze:No to ja chyba źle zrozumiałem... To co wymienił crolick to jest wszystko co:

a) IPMS ma na temat sprawy Kłoczkowskiego?
b) Borowiak cytuje w swojej książce (a IMPS ma więcej)?
W IPMS jest teczka oznaczona sygnaturą A.XII.88/95 i zatytuowaną 'Zespół Akt ORP Orzeł'. W tej teczce są wszystkie akta związane ze sprawą, ale ile ich jest - nie wiem. Nigdy w IPMS niestety nie byłem ani żaden z moich znajomych tam nie był. To co spisałem to są spisane z Borowiaka cytowane dokumenty. A czy to stanowi 100% teczki czy 10% teczki, to nie wiem... :roll:
Awatar użytkownika
fdt

W IPMS jest teczka oznaczona sygnaturą A.XII.88/95 i zatytuowaną 'Zespół Akt ORP Orzeł'. W tej teczce są wszystkie akta związane ze sprawą, ale ile ich jest - nie wiem. Nigdy w IPMS niestety nie byłem ani żaden z moich znajomych tam nie był. To co spisałem to są spisane z Borowiaka cytowane dokumenty. A czy to stanowi 100% teczki czy 10% teczki, to nie wiem... :roll:
Czyli tak naprawde nie wiemy czy w tamtych aktach jest chocby wyrok...
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

crolick pisze:
X
:mrgreen:
Kochany X, nie wiem czy jesteś świadom tego faktu, ale wg mojej wiedzy na terenie IPMS nie znajduje się ani jeden komputer. O mailu to oni może słyszeli ale wątpie :wink:
Słodyczy Ty moja królicza napisałem: "Czasem takie rzeczy się udają", bo się udają. Mogę dać Ci kontakt do gościa, który spedza tam całe wakacje od ładnych kilku lat.
Zadzwoń sobie do Suchcitza i spytaj się go o adres meilowy: http://www.polishresistance-ak.org/2%20Adres.htm

Pozdrawiam
"X"
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Grom

fdt pisze:
crolick pisze:IPMS, A.XII.88/95
- Oświadczenie oficerów ORP Orzeł w sprawie internowania okrętu w porcie estońskim Tallin w dn. 14.IX.1939, spowodowanego tchórzostwem d-cy komandora podporucznika Kłoczkowskiego Henryka
- Protkół zeznań kapitana marynarki Jana Grudzińskiego [spisany 23 kwietnia 1940 roku]
- Sprawozdanie z działalności ORP Orzeł w czasie od dnia 1.IX.-14.IX.1939 w opracowaniu komandora podporucznia Henryka Kłoczkowskiego
- Postanowienia do protokołu rozprawy głównej w sprawie uwag zgłoszonych przez oskarżonego kmdr ppor. Kłoczkowskiego Henryka
- Stanowisko ppłk. aud. Sarnickiego, p.o. prokuratora Najwyższego Sądu Wojskowego w Londynie w sprawie wszczęcia rewizji na wniosek obrońcy Kłoczkowskiego, adwokata T. Winiarskiego
- Uzasadnienie ppłk. Sarnickiego przeprowadzenia rewizji wyroku Morskiego Sądu Wojskowego z 4 lipca 1942 roku przeciwko kmdr. ppor. Kłoczkowskiemu z powodu obrazy przepisów postępowania sądowego
- Orzeczenie biegłych w sprawie byłego komandora podporucznika Kłoczkowskiego

IPMS MAR.A.V31/32
- Raport o komandorze podporuczniku Kłoczkowskim [z 6 maja 1942 roku]

Czyli razem dwie teczki z kilkudziesięcioma dokumentami.

Moje zdanie w temacie juz wyrażałem niejednokrotnie. Oczekuję zatem na skany i zabieramy się do roboty...
Czy jest możliwe "zorganizowanie" tych dokumentów (znaczy fotokopii lub kserówek) ??? Czy byłoby mozliwe zdobycie skądś oficjalnego tekstu wyroku z 1942 roku (po redakcji i poprawkach przewodniczącego składu sedziowskiego)???
Nasze znalezisko lub też wygrana na aukcji ukazuje całość sprawy w zupełnie innym świetle. Nie chcę operować wielkimi słowami, ale odnoszę nieodparte wrażenie, że sąd nad Kłoczkowskim był zwykła farsą. Przeczytajcie proszę zeznania Kłoczkowiskiego z drugiego dnia rozprawy. Proszę jednocześnie Marcina - admina strony www.orzel.one.pl o udostępnienie materiałów znajdujących się już na serwerze dla kolegów. Jeżeli przekroczymy limity trzeba przerzucić część dokumentów na inny serwer. Tu ukłony w stronę Jatzoo z www.ubootwaffe.pl :)
Ostatnio zmieniony 2005-11-21, 15:09 przez Grom, łącznie zmieniany 1 raz.
www.orzel.one.pl
Kontakt:

Witam serdecznie. Tak jak obiecalem. na stronie www.dokumenty.orzel.one.pl dostepny jest adres ftp z dokumentami z ORŁA
W przypadku zaniku dzialania tamtego adresy bedzie podany dodatkowy mirror.

Miłej lektury
ODPOWIEDZ