miller pisze:No to jeszcze żeby tylko Lutzowa obronić... odłamki ciężkich pocisków, a w zasadzie odłamy, mają niezwykłą zdolnośc penetracji. Tu polecam zdjęcia Derfflingera po bitwie jutlandzkiej i PoW po starciu z Bismarckiem, a także wiele innych. 1 cal chroni przed stosunkowo lekkimi odłamkami... Zresztą faktem jest, że dwa trafienia 343 mm w dziób Lutzowa pozbawiły szczelności praie wszystkie przedziały jakie tam były, dlatego podejrzewam, że i grodzie inne niż pancerne nie zachowałyby szczelności.
A zniszczenia na dziobie Nevady były spore, choć "side armor"... wygląda na nienaruszony to poniżej jest dziura... która niewątpliwie pogorszyła sytuację jednostki.
A tak wogóle to podejmując na tym forum spore ryzyko uważam amerykańskie okręty liniowe, za zdecydowanie jedne z lepszych jednostek w tej klasie, choć głównie dzięki niezłej artylerii...
A i jeszcze jedna uwaga, czytałem kiedyś Ch. Newcomba "Opuścić okręt" o zatopieniu USS Indianapolis... - polecam jako ciekawostkę... trochę makbryczną - i w związku z tym nie przesadzałbym z gotowością bojową i Włochów i Amerykanów... tyle tylko, że podczas ataku lotniczego włazy winny być pozamykane..., tyle tylko, że Littorio został zaskoczony, a na VV to nie otwarte włazy poczyniły szkody...
Ijeszcze jedno - trafiłem gdzieś (niestety nie pamiętam gdzie, a nie mam źródel przy sobie), że na okrętach typu VV był jakiś taki tunel, którym szły instalacje i że zalanie tego tunelu było przyczyną tak silnego zalewania dziobu i w konsekwencji powstania trymu... jeśli ktoś ma bliższe informacje to czas aby je ujawnić!
Pozdrawiam
P.W.
No to jeszcze żeby tylko Lutzowa obronić... odłamki ciężkich pocisków, a w zasadzie odłamy, mają niezwykłą zdolnośc penetracji. Tu polecam zdjęcia Derfflingera po bitwie jutlandzkiej i PoW po starciu z Bismarckiem, a także wiele innych. 1 cal chroni przed stosunkowo lekkimi odłamkami...
- Ale grodzie poprzeczne są ułożone pod niekorzystnym kątem względem lecących odłamków. Są więc mniej podatne na przebicia. Poza tym przebicia od odłamków można uszczelnić.
Zresztą faktem jest, że dwa trafienia 343 mm w dziób Lutzowa pozbawiły szczelności praie wszystkie przedziały jakie tam były, dlatego podejrzewam, że i grodzie inne niż pancerne nie zachowałyby szczelności.
- Coś mi tu nie pasi...
Musze to wybadać.
A zniszczenia na dziobie Nevady były spore, choć "side armor"... wygląda na nienaruszony to poniżej jest dziura...
- Moim zdaniem te uszkodzenia wyglądają zupełnie normalnie.
Pancerz jest nietknięty - wiadomo. Ale to nie on chroni przed torpedami.
Po uderzeniu torpedy zawsze jest otwór w poszyciu. Okręt liniowy nie może i nie powinien miec pancerza zbyt głęboko poniżej linii wodnicy.
Poszycie spełnia rolę "detonującą" głowice torpedowe. Kolejne grodzie natomiast stopniowo absorbują efekt eksplozji poprzez ugięcie. Na Nevada pękła jedynie pierwsza gródź, czyli ta, co miała pęknąć:-)
A tak wogóle to podejmując na tym forum spore ryzyko uważam amerykańskie okręty liniowe, za zdecydowanie jedne z lepszych jednostek w tej klasie, choć głównie dzięki niezłej artylerii...
- Też tak sądzę, ale nie to jest przedmiotem dyskusji.
A i jeszcze jedna uwaga, czytałem kiedyś Ch. Newcomba "Opuścić okręt" o zatopieniu USS Indianapolis... - polecam jako ciekawostkę... trochę makbryczną - i w związku z tym nie przesadzałbym z gotowością bojową i Włochów i Amerykanów... tyle tylko, że podczas ataku lotniczego włazy winny być pozamykane..., tyle tylko, że Littorio został zaskoczony, a na VV to nie otwarte włazy poczyniły szkody...
- Włosi wcale nie byli zaskoczeni. Juz dzien wcześniej mieli alarmy bojowe. Poza tym na Tarentem najpierw pojawił sie pojedynczy samolot. Włosi wzięli to za atak i już wtedy obsadzili wszystkie stanowiska i otworzyli ogień. Dopiero po pewnym czasie nadleciała reszta Swordfishów.
Ijeszcze jedno - trafiłem gdzieś (niestety nie pamiętam gdzie, a nie mam źródel przy sobie), że na okrętach typu VV był jakiś taki tunel, którym szły instalacje i że zalanie tego tunelu było przyczyną tak silnego zalewania dziobu i w konsekwencji powstania trymu... jeśli ktoś ma bliższe informacje to czas aby je ujawnić!
- Tego nie wiem
Pozdrowienia.