Maciej pisze:Shigure - Ty się nie ciesz, bo Karolo zakręcony i chlapnął jak zwykle...
To to wiadomo, że tak to niby miało być - ale gdy je budowali mieli już na tapecie le Hardi i tu jest pies pogrzebany
Pozdrawiam,
Maciej
Powcinało sporo postów...
Kiedy kończyli Mogadory to Le Hardi znajdowały się w początkowym stadium budowy. To co - mieli przerwać budowę i odwołać zamówienia na następne i czekać aż Le Hardi spłyną na wodę i się sprawdzą? Pamiętaj Macieju że przez całe dziesięciolecie niemalże Francuzi nie budowali "normalnych" niszczycieli. Nie jest wykluczone że w przyszłości Le Hardi lub ich rozwinięcie mogłyby zastąpić Mogadory, ale póki co Francuzi nie mieli niszczycieli do osłony sił głównych! Dlatego z Force de Raid szły CT, a nie coś mniejszego. To wszystko pomijając oczywiście taktykę użycia sił lekkich przez Marine Nationale, ograniczenia traktatowe itp rzeczy poruszane wcześniej.
A tu te zdjęcia uszkodzeń Mogadora:
Gdy tak patrzę na te widoczne zamki dział gł. kalibru to się zastanawiam, czy brak tylnej ściany "wieży" to efekt uszkodzeń spowodowanych podmuchem eksplozji ( ale to chyba musiałyby być odwrócene o 180 stopni w momencie trafienia... ) czy też wcale to nie są wieże, a jedynie stanowiska podwójnie sprzężonych 138-ek osłonięte maskami...!!!
Przejrzałem jeszcze kilka zdjęć ale masz rację to nie wieże i choć starałem się coś "wyczytać" to nic pewnego nie "wpadło" mi w oczy.Może Mitoko lub McWatt cos mają ?.
shigure pisze:Przejrzałem jeszcze kilka zdjęć ale masz rację to nie wieże i choć starałem się coś "wyczytać" to nic pewnego nie "wpadło" mi w oczy.Może Mitoko lub McWatt cos mają ?.
Szczerze mowiąc to i ja mam zagwozdkę - aczkolwiek nie wygląda na to by był tam tył - szczegolnie iż widać dochodzące prawie do krawędzi "półautomaty" "odziedziczone" po Niemcach
Mitoko pisze:Szczerze mowiąc to i ja mam zagwozdkę - aczkolwiek nie wygląda na to by był tam tył - szczegolnie iż widać dochodzące prawie do krawędzi "półautomaty" "odziedziczone" po Niemcach
Developed By Country France
Mount Gun Model FR 5.5in 14cm 45cal 1929
Design 1929 Jan 01
In Service 1935 Jan 01
Gun Bore Inch 5.51
Rate Of Fire Per Minute 15
Barrels 2
Maximum Range Metre 20 k Turret Feature Gunhouse
Maximum Elevation Degree 30
Turret Weight Ton 34.05
Gun Armament FRA 2930 Tonnes Class Gun 4 X FR 13.86cm 45cal 1934 Twin
The As Built Of Ship Class FRA 2930 Tonnes Class