Czy ktoś pomoże w indentyfikacji tego wraka. Niestety, nie wiem gdzie zdjęcia zostały( brak opisu z tyłu) zrobione ,patrząc na linie brzegową bym strzelał że to może być Gdańsk
Fotki pod linkiem http://img236.imageshack.us/my.php?image=wrak9qs.jpg
Slaw
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Dzięki Andrzeju . Chodziło mi po głowie że kiedyś były jakieś foty wraku z Gdańska . Wszystko się zgadza to ten sam okręt tylko w innym ujęciu . Nie wiem czy zauważyliście ale na pierwszej fotce widoczna jest jeszcze jedna jednostka pływająca ( barka?) która jest na plaży.
Slaw
A tak dla porządku to co to jest "Elbing"? Jaki to typ okrętu? Typ 39 (ale też z pierwszego czy drugiego wypusku?) czy też ewentualnie typ 41?.... czy w ogóle torpedowiec zbudowany w Elblągu?
23.03.1945., a więc na 2-3 dni przed zdobyciem odcinka Jelitkowo-Brzeźno przez Rosjan, na plaży koło Gdańska porzucono holowany ze stoczni Schichaua w Elblągu ukończony w ok. 70% torpedowiec nowego typu "41".
fdt pisze:A tak dla porządku to co to jest "Elbing"? Jaki to typ okrętu? Typ 39 (ale też z pierwszego czy drugiego wypusku?) czy też ewentualnie typ 41?.... czy w ogóle torpedowiec zbudowany w Elblągu?
Za typ Elbing uwazam okrety oznaczane od T 1 do T 51.
fdt pisze:A tak dla porządku to co to jest "Elbing"? Jaki to typ okrętu? Typ 39 (ale też z pierwszego czy drugiego wypusku?) czy też ewentualnie typ 41?.... czy w ogóle torpedowiec zbudowany w Elblągu?
Nawet te nie zbudowane w Elblągu?
Tak
Jak pisałem wcześniej na plaży jest jeszcze jedna jednostka , są słabo widoczne oznaczenia malowane białą farbą :" P (?) (?) 2 " nie mam pewnośći co do dwóch środkowych . Na " upartego "mogło być " PW 12 "