Witam!
crolick pisze:Xeno pisze czasami b niechlujnie, wiec chcialem sie dowiedziec co tym razem poplatal

Primo
Crolick - po co te nerwy

Złość piękności szkodzi...
Secundo
Niechlujny?
Ja?

Przynajmniej używam polskich czcionek

Czego inni nie potrafią

:
crolick pisze: ale ze
s mnie rozbawi
l
Cz
lowieku we
z si
e nie kompromituj. Przeca s
a dokumenty na to co m
owi Xeno
crolick pisze: PS. Przed wojna bylby ORP Marszalek Pilsudski!
crolick pisze:Ja tu czego
s nie rozumiem. Skoro przed wojn
a bylo 15 000 polskich oficer
ow a w
Katyni zamordowano ich ~23 000 to co, w ci
agu roku rozmno
zyli si
e przez p
aczkowanie?!

Ale żeś mnie rozbawił
Ale do rzeczy: DeeS ma rację. W WP było przed wojną ok. 15 000 zawodowych - co wyraźnie napisałem. Zmobilizowano drugie tyle, a mniej więcej trzecie tyle pozostało początkowo bez przydziału - później po wycofaniu soię na wschód byli przydzielani do odbudowanych jednostek. Zostali tam ogarnięci przez bandytów i wymordowani.
Co gorsza - byli to z reguły oficerowie rezerwy, a więc przedstawiciele inteligencji i zbrodnia katyńska była akcją wymierzoną nie przeciw polskiemu wojsku, tylko przeciw polskiej inteligencji (taka dziesięć razy bardziej mordercza wersja niemieckiej Sonderaktion AB - zresztą powiązana z powyższą umowami Gestapo-NKWD).
Ten mord, a także: pozostanie znacznej części wygnańców lwowskich i wileńskich na Zachodzie, późniejsze prześladowania bolszewickie, Powstanie Warszawskie i morderstwa niemieckie (w tej, a nie w innej kolejności) zadecydowały o tym, że Polska po II wojnie światowej była państwem bez inteligencji (także technicznej) i bez kadry menadżerskiej), a dzisiaj buraczane towarzystwo próbuje nami rządzić.
BTW: W prywatnej rozmowie wyraziłeś wątpliwość o prawidłowości użycia terminu "obozy masowej zagłady" w kontekście Katynia. Dziś rozmawiałem z PPW o tym - też początkowo miał wątpliwości - ale wreszcie ustaliliśmy, że jest to jedyny możliwy termin na zobrazowanie tamtehj sytuacji. Roma locuta, causa finita.
Pozdrawiam serdecznie,
życzę miłego urlopu,
Ksenofont
P.S.
Crolicku - porównaj pierwsze zdanie swojego postu do Karola, i postu DeeSa do siebie.
Potem krzycz!
X