Krolewska Jugoslowianska MW

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Krolewska Jugoslowianska MW

Post autor: crolick »

Kilka pytan na temat tej malo znanej ale bardzo interesujacej marynarki:

(1) Krazownik Niobe, pozniejsza Dalmacija, zostal zakupiony od Niemcow 24.VI.1925. Czy ktos wie jaka byla cena okretu oraz gdzie dokonano jego przebudowy?!

(2) 24.I.1940 kontrtorpedowiec Ljubljana zatonal w porcie Sibenik. Marine-Arsenal podaje ze okret zatonal w wyniku sztormu i przewrocil sie na burte. Jakies blizsze szczegoly?!

(3) Weyers z 1940 roku, podaje ze w Splicie [Jadranska Brodogradilista D.D.] w budowie znajdowaly sie dwa kolejne k-tt typu Beograd oraz powiekszona wersja Dubrovnika [2800 t, 5 x 140 mm, 10 x 40 mm, 6 x 533 mm]. Ktos moze potwierdzic fakt budowy tych jednostek, oraz podac jakies dane na temat tego ostatniego okretu?!

(4) Weyers z 1940 roku, podaje ze budowano dwa kolejne o.p. Ktos cos wie?!

(5) O.p. Nebojsa [super nazwa :mrgreen:] po upadku Jugoslawii przedostal sie do Aleksandrii. Tam podobno dzialal w skladzie 2 i 3 FOP. Czy wiadomo cos blizej na temat jego dzialalnosci?!

Pozdro,
crolick
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Marek S.

Post autor: Marek S. »

(1) - Plany przebudowy opracowała holenderska firma Van Wienen, a przebudowy dokonano w stoczni Deutsche Werke w Kilonii - zob. artykuł Z. Freivogel'a w OW 12.
(3) - być może chodzi o niszczyciel "Split" pod którego stępkę położono w lipcu 1939 r. Artykuł na jego temat - autor jw. OW 16. Natomiast niszczyciele typu "Beograd" opisał on w OW 15. Tam jest też szczegółowo opisana katastrofa "Ljubljany" (2).
(4) - czy nie chodzi tu o dwa małe OP niemieckiego typu IIB (późniejsze U 120 i U 121). Chociaż gdzieś spotkałem się z tym że były one budowane dla Chin a nie dla Jugosławi - jak to w końcu jest?
(5) - historia "Nebojsa" to kolejny artykuł w/w autora w OW18, a typ "Osvetnik" w OW 22.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Marku - dziekuje! :)

Niestety nie mam OW. Czy mozesz choc w skrocie powiedziec co jest na temat tego Splita?! Dane, jakis rysunek?! No i ta Nebojsa :wink:

U 120 i U 121 z tego co wiem byly budowane dla Chin.
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Jeszcze "Marine Nationale" Nr 40.
Fax et tuba
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

crolick pisze:Niestety nie mam OW. Czy mozesz choc w skrocie powiedziec co jest na temat tego Splita?! Dane, jakis rysunek?! No i ta Nebojsa
No i nadarzyła się okazja do rewanżu :) (Obiecane piwka pozostają w mocy!).
W okolicach środy - o ile sprawa będzie nadal aktualna - podeślę Ci numery OW dotyczące Jugosławii.
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Grzechu, a mógłbyś i mnie jakoś wziąć pod uwagę - też mi jest potrzebny materiał o jugosłowiańskiej flocie?
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Grzechu,
dzieki za pomoc ale juz Marek i Michal wspomogli mnie i podeslali co trzeba :)

Jeszcze raz dzieki.

Pozdro!
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

crolick pisze:wspomogli mnie i podeslali co trzeba :)
Szkoda... :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Marek S. pisze:(3) - być może chodzi o niszczyciel "Split" pod którego stępkę położono w lipcu 1939 r. Artykuł na jego temat - autor jw. OW 16.
Na pewno o Splita - już wałkowaliśmy tu jego temat - mnóstwo niejasności
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Witam!
crolick pisze:Marek i Michal wspomogli mnie i podeslali co trzeba :)
Czy zgadzacie się Panowie ( i Ty Crolicku) żeby materiały te zostały mi zrepostowane?
Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc :)

Niestety wciaz dwoch najciekawszych [dla mnie!] rzeczy nie udalo mi sie odnalzesc:
- ceny zakupu Niobe. Jestem ciekaw czy zakup tego krazownika byla tanszy od remontu naszych 6 torpedowcow w Anglii 8)
- pierwotnej sylwetki Splita, interesujaco byloby porownac jego osiagi z nasza Blyskawica, czy tez z jego Wloskimi odpowiednikami :wink:

PS. Xeno - sprawdz maila
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

crolick pisze:- pierwotnej sylwetki Splita, interesujaco byloby porownac jego osiagi z nasza Blyskawica, czy tez z jego Wloskimi odpowiednikami :wink:
Crólick - sprawdź stare tematy - gdzieś coś tam rysowaliśmy próbując dojść układ uzbrojenia - bo z tego do czego żeśmy wtedy doszli - to rysunków oryginalnego projektu nie ma raczej

A zresztą - rysunek z tamtej dyskusji:
Obrazek
ODPOWIEDZ