Najlepszy europejski szybki pancernik
-
Włącze sie z lekka do dyskusji fachowej
Zulu Gula w ogóle nie podał uzasadnienia dla takiego zestawu jednostek.
Najpierw napisał że dotyczy to jednostek z II WW. stąd rzekomo brak Vanguarda na liście --ale znalazł sie Sowietskij Sojuz nigdy nie ukończony
Dlaczego?
Moja druga wątpliwość: Sharnchorst czy to aby na pewno pełnowartoścowy pancernik- przecież pomyslany był raczej jako rajder na szlakach komunikacyjnych wroga
mój typ-chyba jednak Vanguard--- ładna, zgrabna sylwetka:-)
Zulu Gula w ogóle nie podał uzasadnienia dla takiego zestawu jednostek.
Najpierw napisał że dotyczy to jednostek z II WW. stąd rzekomo brak Vanguarda na liście --ale znalazł sie Sowietskij Sojuz nigdy nie ukończony
Dlaczego?
Moja druga wątpliwość: Sharnchorst czy to aby na pewno pełnowartoścowy pancernik- przecież pomyslany był raczej jako rajder na szlakach komunikacyjnych wroga
mój typ-chyba jednak Vanguard--- ładna, zgrabna sylwetka:-)
"Im więcej czytam - tym więcej mam pytań"
aha w wojnie europejskiej brał udział co najmniej jeden amerykański pancernik typu NO, zdaje się Massaschussets, niczego sobie bryka nie przymierzając się do Sojuza zanadto... to bardzo, a bardzo podobna
ten cały Massa (jak określa go Sir Nala), to nawet złoił porządnie skórę Jean Bart
ten cały Massa (jak określa go Sir Nala), to nawet złoił porządnie skórę Jean Bart
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
-
nowoczesny był na pewno
natomiast pancernik... poczekaj chwilunię; mam!
14 Wellington der 9. und 149. Squadron greifen in Brunsbüttel erfolglos die Schlachtschiffe Gneisenau und Scharnhorst an und verlieren dabei 2 Flugzeuge durch Me 109 der II./JG.77. 5 Blenheim der 139.Sqn RAF finden ihre Ziele nicht und müssen umkehren.
wedłub niemców z wlb-stuttgart mamy do czynienia z Schlachtschiffe, co tłomaczone jest na okręt liniowy, ale oczywiście proszę kolege chłopca o więcej śmiałości i ripostę...
karol jak spi i jeść nie woła, to nawet bez kija można podejść... 

14 Wellington der 9. und 149. Squadron greifen in Brunsbüttel erfolglos die Schlachtschiffe Gneisenau und Scharnhorst an und verlieren dabei 2 Flugzeuge durch Me 109 der II./JG.77. 5 Blenheim der 139.Sqn RAF finden ihre Ziele nicht und müssen umkehren.
wedłub niemców z wlb-stuttgart mamy do czynienia z Schlachtschiffe, co tłomaczone jest na okręt liniowy, ale oczywiście proszę kolege chłopca o więcej śmiałości i ripostę...

Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Scharnhorst ewidentnie był Schlachtshiffe. Jednym słowem pancernik - krążownik liniowy. Dyskusja nad klasyfikacja jest trochę akademicka, ale należałoby przyjąć chyba pogląd wystepujący dotąd w polskiej literaturze (i niemieckiej).
Odnośnie Massa - dał radę Jean Bart nieukończonemu, z jedną wieżą działową, niewykońńczonym systemem kierowania, stojacym w porcie czyli z nieruchomą, nieukończona czterodziałową baterią artylerii. Z Richelieu tak łatwo by nie poszło. Chyba, że bohaterscy Francuzi wrzuciliby bieg wsteczny
Odnośnie Massa - dał radę Jean Bart nieukończonemu, z jedną wieżą działową, niewykońńczonym systemem kierowania, stojacym w porcie czyli z nieruchomą, nieukończona czterodziałową baterią artylerii. Z Richelieu tak łatwo by nie poszło. Chyba, że bohaterscy Francuzi wrzuciliby bieg wsteczny
Ostatnio zmieniony 2004-03-17, 13:51 przez jareksk, łącznie zmieniany 1 raz.
No... tutaj jest np. coś o Vanguard'zie: http://www.hms-vanguard.co.uk/