Cud z "Mołotowem"?

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

poszukiwacz

Cud z "Mołotowem"?

Post autor: poszukiwacz »

Czy ktoś z madrzejszych móglby mi wytłumaczyć jak to było z krążownikiem "Mołotow". Podobno w sierpniu 1942 roku stracił 20 metrów rufy a nie dość, że nie zatonął to jeszcze miał sam dopłynać do portu. Jakim cudem?
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Skąd informacja że sam dopłynął? Mnie zawsze się kojarzyło że go zaholowano. Oberwało mu 18 metrów rufy (daleko za śrubami) więc o "własnych siłach" to chyba tylko na pagajach ;)
poszukiwacz

Post autor: poszukiwacz »

Wyczytałem to w artykule Marcina Schiele "Radzieckie okręty wojenne okresu drugiej wojny"(czy jakos podobnie) z OW chyba 1992. Ale żeby było jasne to autor też chyba nie do końca w to wierzy, bo jeżeli rozumiem znak (!) oznacza tu zdziwienie. Zastanawiam sie po prostu skad taka nieprawdopodobna historia sie wzieła.
MiKo
Admin FOW

Poszukam czegoś na ten temat jak wrócę do domu ale ze strony

http://www.regiamarina.it

"The night between 2nd and 3rd August, Mas 573 (capitano di corvetta Castagnacci), 568 (sottotenente Legnani) and 569 (sottotenente Ferrari) attacked, southwest from Kerch, heavy cruiser Molotov ("Kirov" class) (2) and naval destroyer Kharkov ("Leningrad" class ), which were on intercept German transports mission. the two large Soviet units, commanded by Commodore N.E. Basisty went near the coast, opening fire, with their 181, 122 and 100 mm. guns, against objectives situated between Iwan Baba and Feodosia. Realizing the great danger (the attack of a powerful 11.500 tons cruiser, armed with nine 181 mm. guns, against a flotilla of German small barges, which were in that part of sea, certainly should have been ended in total disaster), Mas 573 and 568 commanders decided to immediately attack the large enemy unit. Torpedoes from Mas 573 missed, but Legnani's Mas 568 went at very short distance from the cruiser and launched its two torpedoes: the first missed, while the second succeeded in hitting the aft hull of Molotov cruiser, which, meanwhile, was hammering Italian units with its 100 and 45 mm. guns. ...

...Either Molotov and Kharkov retired from the combat toward east to reach as soon as possible their base...

....After this brilliant action, which ended in the crippling of Molotov (the unit, towed in Bathumi port, was put in a shipyard where it needed two years of repairs which saw the complete substitution of about twenty meters of the aft hull: part that was taken from the twin unit Frunze, in that time in construction) and in damaging of Kharkov (the destroyer was repaired in shipyards for some weeks)"
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Witam, ten tekst opisuje uszkodzenia jakie miał krążownik, wynika z niego że nie stracił rufy do końca o ile dobrze tłumaczę :D
Последствия воздушной атаки оказались серьезными. Взрывом оторвало 20 м кормовой оконечности крейсера (до 262-го шп.) с рулем, румпельным отделением с рулевой машиной и химическим отсеком. В кормовых отсеках погибли 18 человек. Все помещений в районе взрыва оказались разрушенными, деформировало кронштейн правого валопровода, сильно погнуло конус гребного вала. Корабль потерял управление. Повреждение винтов и правого гребного вала вызвало сильную вибрацию корпуса, ход снизился до 10 узлов. Из-за резкого снижения оборотов носового ГТЗА давление в котлах поднялось выше критического, сработали предохранительные клапаны, и через них с оглушительным свистом в атмосферу вырвался столб пара, образуя над кораблем белое облако. Крейсер начал описывать циркуляцию влево, так как отогнутая взрывом обшивка борта действовала как положенный на борт руль.

tutaj można się doszukać się że manewrował śrubami a nie sterem który stracił
Последствия воздушной атаки оказались серьезными. Взрывом оторвало 20 м кормовой оконечности крейсера (до 262-го шп.) с рулем, румпельным отделением с рулевой машиной и химическим отсеком. В кормовых отсеках погибли 18 человек. Все помещений в районе взрыва оказались разрушенными, деформировало кронштейн правого валопровода, сильно погнуло конус гребного вала. Корабль потерял управление. Повреждение винтов и правого гребного вала вызвало сильную вибрацию корпуса, ход снизился до 10 узлов. Из-за резкого снижения оборотов носового ГТЗА давление в котлах поднялось выше критического, сработали предохранительные клапаны, и через них с оглушительным свистом в атмосферу вырвался столб пара, образуя над кораблем белое облако. Крейсер начал описывать циркуляцию влево, так как отогнутая взрывом обшивка борта действовала как положенный на борт руль. 3 августа в 22.14 крейсер бросил якорь на внешнем рейде Поти, а утром следующего дня он был введен в гавань и поставлен у причала № 12.
karolk

Post autor: karolk »

porządna (bo włoska) technika, to nie dziwota, cudu żadnego nie widzę, po prostu solidna budowa :)
MiKo
Admin FOW

Może ktoś dokładnie przetłumaczyć co tam jest napisane o tym sterowaniu?

Bo jak dla mnie to sterowanie śrubami trochę jednak dziwne w takim przypadku:

http://fow.aplus.pl/forum/album_pic.php?pic_id=1133
Speedy

Post autor: Speedy »

Hej
janik41 pisze:Witam, ten tekst opisuje uszkodzenia jakie miał krążownik, wynika z niego że nie stracił rufy do końca o ile dobrze tłumaczę :D
Jak dla mnie to właśnie stracił. Tzn. ostatnie 20 metrów stracił.
W miare swych skromnych umiejętności przetłumaczylem to tak:

"Skutki ataku powietrznego okazały się poważne. Wybuch oderwał 20 m części rufowej krążownika (do 262. wręgi poprzecznej [ szpangout, tak się to zowie chyba?]), ze sterem, przedziałem sterowym z maszynką sterową i przedziałem chemicznym. W przedziałach rufowych zginęło 18 ludzi. Wszystkie pomieszczenia w rejonie eksplozji zostały zniszczone, zdeformował się tunel prawego wału [tu mam problemy ze szczegółami budowy okrętu, po PW jestem ale chemik], silnie wygiął się korpus wału napędowego. Okręt stracił sterowność. Uszkodzenie śrub i prawego wału napędowego wywołało silną wibrację kadłuba, prędkość spadła do 10 węzłów). Z powodu gwałtownego obniżenia obrotów przedniego GTZA ciśnienie w kotłach wzrosło powyżej wartości krytycznej, zadziałały zawory bezpieczeństwa przez które z ogłuszającym świstem wystrzelił w powietrze słup pary, tworząc nad okrętem białą chmurę. Okręt zaczął wykonywać cyrkulacje w lewo, ponieważ odgięte wybuchem poszycie burty zadziałało jak położony na burtę ster. 3 sierpnia o 22:14 krążownik rzucił kotwicę na wewnętrznej redzie Poti a rankiem następnego dnia został wprowadzony do [i tu mam problemy natury portowej – hawan, nie wiem co to takiego? Kanał? ] i stanął przy [priczał – też nie wiem co to] nr 12".
Pozdro
Speedy
karolk

Post autor: karolk »

czyli odpadło przed zaburtowym trzymaczem wałów śrubowych (ciekawe jak to się fachowo zwie), MiKo rysunek do poprawki, 20 metrów od topu rufowego drzewca flagowego :-)
MiKo
Admin FOW

Racja !! ale już mi się nie chce zmieniać...
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

Gawan' to "port, przystań",
priczał - to "nabrzeże"; priczalit' to "cumować"
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
MiKo
Admin FOW

teraz to nabiera większego prawdopodobieństwa:

http://www.fow.aplus.pl/forum/album_pic.php?pic_id=1134
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Miko, skąd masz taki ładny rzut boczny Mołotowa?
Możesz go zapodać bez tej linii trafienia?
A byłbym jeszcze szczęsliwszy gdyby Kirow tez się pojawił...

MiKo
Admin FOW

Awatar użytkownika
Darth Stalin

Coś chyba nie tak z tą podlinkowaną stroną, bo nic się nie otwiera - ani dane okrętów, ani rysunki... po prostu NIC!

NIe wiem, dlaczego... :(

MiKo
Admin FOW

a jakiej używasz przeglądarki?
ODPOWIEDZ