ORLE, orla Twych lotów potęga...

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Marek S.

Post autor: Marek S. »

Nowo zamówione miały tylko Boforsy w studni, a Sęp dostał 100 po wojnie.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

:shock: Koledzy zlitujcie się! Oczywiście, że działo się obracało! I to razem z maską i częścią pokładu pod nim. Opływka, albo jak kto woli osłona działa była dzielona tuż przed kioskiem. Jedno czego nie jestem pwien, to czy ta osłona miała tylną ścianę, czy nie bo nie widać tego na żadnym zdjęciu. Wydaje mi się, że jednak tył był otwarty aby umożliwić podawanie amunicji przez włazy w przedniej ścianie kiosku (normalnie niewidoczne, bo zasłoniete osłoną działa).
Dodam, że obracanie działa razem z częścią pokładu pod nim było spotykane i na o.p. w innych flotach (np. brytyjski typ S i T, sowiecki K, a nawet francuski Surcouf)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

hmm - rozwiązanie z nieruchomą wieżą byłoby bez sensu
karolk pisze:ej Boforsy chyba były w studni kiosku, a Sęp na dziobek dostał setkę wolnostojącą :)
Karolku - to było po wojnie :lol: :lol:

A nowe op faktycznie miały dostać drugą studnię z Boforsem
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Zgadza sie! kolega Waldek K ma racje. Zajrzalem do specyfikacji i dzialo zarowno obraca sie jak i podnosi. Moje pytanie jest nastepujace. Skoro dzialo obracalo sie na platformie wraz z oslona, to prosze mi wskazac na zdjeciu miejsce gdzie oslona sie konczyla i oslona sie obracala...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Gość

Post autor: Gość »

http://www.orzel.one.pl/photogallery.php?photo=123
Oto zdjęcie, gdzie widać miejsce pod zabudowę działa

http://www.orzel.one.pl/photogallery.php?photo=131
Tu natomiast widać uniesioną pokrywę za kioskiem, pod którą miesciła się łódź okrętowa
Waldek K

Powyższy wpis był mój.

Do admina, czy to (piiiiiii) forum mogłoby nie wylogowywać użytkowników między jednym, a drugim wpisem? :?
maniek

Post autor: maniek »

Witam posiadam fotke Orła ze "skręconym" działem razem z pokładem, niestety nie potrafię jej wkleić, proszę o pomoc w kwestii wklejenia foty
Waldek K

Czekam na to zdjęcie z niecierpliwością :tuptup:
Jakby tak jeszcze gdzieś było widać obrócone podpokładowe wyrzutnie torpedowe....

W sprawie wklejenia fotki niestety wiele nie potrafię pomóc, bo w sprawach forumowo-komputerowych, delikatnie mówiąc, za mocny nie jestem :oops: , ale może wstawiłbyś zdjęcie, na jakiś Imageshack, Phtobucket, albo Fotosik i potem zlinkował tutaj?
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

maniek pisze:Witam posiadam fotke Orła ze "skręconym" działem razem z pokładem, niestety nie potrafię jej wkleić, proszę o pomoc w kwestii wklejenia foty
Dużo zabawy i efekt marny, wyslij mi na karolship@epf.pl a ja umieszczę w "Na kotwicy" i tu wkleję, no chyba że masz własny serwer, to pobierz prawym przyciskiem myszona adres pliku graficznego, nastepnie weź kliknij button "img" nad oknem wiadomości i tam wklej Twój plik i wyslij jako wiadomośc, ja Ci wklejam w ten sposób coś z Na kotwicy
Obrazek
a jak masz angielskie tłomaczenia to "Copy image location" a tu w tym IMG "paste"
pozdrawiam
ps. w organizerze są zajęcia jutro do 16.40, czyli jakby ktoś byłby uprzejmy przejąc funkcję wklejenia tych fotek pod moją nieobecność, bo czekać do wieczora, do jutra?
Ostatnio zmieniony 2007-09-21, 19:19 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
karol

Waldek K pisze:Czekam na to zdjęcie z niecierpliwością :tuptup:
Jakby tak jeszcze gdzieś było widać obrócone podpokładowe wyrzutnie torpedowe....
obrócone są na forum już od jakiegoś czasu, tylko trzeba poszukać, bo to wkleił jakiś kolega posiadający całą kolekcję fotek Orła!
maniek

witam fotę działa wklei już moder, odwrócone WT też posiadam, też prześlę mu z prośbą o wklejenie.
P.S. Który kolega posiada "kolekcję" fot Orła???!!! pilnie proszę o kontakt z tym Panem
pozdr
Awatar użytkownika
karol

Poszukaj w tematach o Orle, są na pewno. A zajrzyj też na forum.warships.pl bo tam jest bardzo wiele o Orle
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Fotografia od Kolegi z pytaniem:
maniek pisze:Czy ktoż rozpozna na niej kogoś z załogi w/g mnie
1- Giełdoń,( Krystek?), 2- Pokrywka?, 4- Szubert, 7- Prządka.
Obrazek
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

Prządak jest na pewno (3 od lewej)
Awatar użytkownika
Baltic

Post autor: Baltic »

Moim zdaniem 2 od lewej to st.mar. Zdzisław Mońko.
maniek

Baltic pisze:Moim zdaniem 2 od lewej to st.mar. Zdzisław Mońko.
mysle, ze 2-gi od lewej to Teoś Pokrywka, dywizjonowy "oprych", zawsze chętny do zadym i bójek. 3-ci faktycznie podobny do Feliksa Prządaka.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ