użyteczność krążowników Rosji Radzieckiej na Czarnym

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

karolk

użyteczność krążowników Rosji Radzieckiej na Czarnym

Post autor: karolk »

zacznę od pytania, co faktycznie nosiły na rufie te okręty, bo na fotce poniżej zdecydowanie nie wyglądają mi rufowe wieże na zdwojone działa OTO kalibru 100
Obrazek
czy ktoś może ma wiedzę na ten temat? :roll:
moją czujność obudziło przepoczwarzenie czterolufowej artylerii obronnej KK po zdjęciu (i zainstalowaniu na KK) dział z zatopionej CU w dwunastolufową, coś tu jest nie tak... :?
karolk

podstawa pierwszej tezy http://karolkeane.webpark.pl/krasnyj_kawkaz0.html
czy ten skromny pracownik floty nie działał skutecznie i dobrze? historia operacji jest wyjątkowo długa i wyjątkowo pomyślna (nawet supernowoczesny Taszkient z nim operował i dostał w kaptur) :) moim zdaniem niewiele okretów w całej wojnie było równie skutecznych... :roll:
Gość

Post autor: Gość »

karolk pisze: (nawet supernowoczesny Taszkient z nim operował i dostał w kaptur) :) moim zdaniem niewiele okretów w całej wojnie było równie skutecznych... :roll:

1/ Może gdyby supernowoczesny Taszkient nie miał takiej kuli u nogi, to nie dostałby w kaptur?
2/ pisana droga bojowa tego krążownika jest typowa dla okrętu pełniącego rolę konia roboczego we flocie, a bardzo przypomina operacje okrętów brytyjskich na Morzu Śródziemnym wokół Tobruku. Od razu okrętów !?
s/s Warszawa miała chyba równie bogatą "kartę" bojową - nawet walczyła z niemieckicm okrętem wojennym (co nie udało się Krasemu Kawkazowi). To że mu uległa świadczy tylko o jej pechu.
Pozdrawiam
Ksenofont
karolk

Taszkient dostał w kaptur podczas samodzielnego rejsu (nie oznacza, to że sugeruję, że gdyby KK był obok...), Krasnyj Krym z okretami niemieckimi (nawodnymi) walczył kilkakrotnie, gdyż był celem ataków torpedowych S-bootów, ale nie został trafiony :) Warszawa miała sporo wspólnego z kazdym okretem bojowym, bo sama była transportowcem wojennym, czyli jednostką zmilitaryzowaną... :) po drugie podobieństwo sytuacji do KK jest tym wieksze, ze Rosjanie nie bali się wykorzystać okrętu bojowego jako transportera :-)
deglock

Post autor: deglock »

Krążownikiem na zdjęciu jest Krasnyj Krym względnie bliźniacza Czerwona Ukraina. Krążowniki na Morzu Czarnym wykorzystywano jako pływające baterie artyleryjskie względnie transportowce zaopatrzenia. Próba wykorzystania krążowników jako jednostek zwalczających żeglugę rumuńsko-niemiecką okazała się porażką głównie ze względu na miny o działania lotnictwa niemieckiego. Innym ciekawym aspektem jest wykorzystywanie najnowszego radzieckiego krążownika Mołotowa jako elementu obrony przeciwlotniczej bazy w Sewastopolu ponieważ jednostka ta miała najnowocześniejszy w tym czasie radar…
Pomimo intensywnej działalności floty w tym okresie jeden z najwartościowszych okrętów przez ponad miesiąc stał sobie w bazie…
karolk

ciekawe te użycie, jako okrętu kontroli przestrzeni powietrznej, a jaki typ radaru miał Mołotow? :)
oczywiście transport miał w tym czasie kluczowe znaczenie dla Rosjan, więc nic dziwnego, że korzystano przy jego organizowaniu z krążowników, bo łatwo było je ładować i rozładowywać :-) szczególnie jednak podziwiam desant w Teodozji, tu rosyjskie krążowniki weszły wprost do portu i zacumowały do mola, ten wyczyn nie ma sobie równych (wiem wiem, Wesserubung, ale to jednak co innego niż wdarcie się w zaciekle bronio port) :roll:
karolk

ciekawe te użycie, jako okrętu kontroli przestrzeni powietrznej, a jaki typ radaru miał Mołotow? :)
oczywiście transport miał w tym czasie kluczowe znaczenie dla Rosjan, więc nic dziwnego, że korzystano przy jego organizowaniu z krążowników, bo łatwo było je ładować i rozładowywać :-) szczególnie jednak podziwiam desant w Teodozji, tu rosyjskie krążowniki weszły wprost do portu i zacumowały do mola, ten wyczyn nie ma sobie równych (wiem wiem, Wesserubung, ale to jednak co innego niż wdarcie się w zaciekle bronio port) :roll:
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Karolu mam dane ale z okresu budowy.
6800/7400 т, 158,4x15,35x5,7 м. ПТ-4, 13 ПК, 50 000 л.с.=29,5 уз., 498 т угля+нефть. Броня: пояс и рубка до 75 мм, защита 130-мм орудий и казематы 25 мм, палубы 20 мм. 15 — 130 мм/55, 4 — 64 мм зен., 4 пул., 2 ТА 450 мм подв.
Oczywiście chodzi o Krasnyj Krym

Co do Mołotowa to mam fragment opisu współpracy z brzegiem.
На третий день войны была установлена прямая телефонная связь между крейсером, штабом флота и КП ПВО. Данные от корабельной РЛС «Редут-К» сообщались в штаб флота по кабелю. Запись в историческом журнале корабля свидетельствует: «Все попытки противника произвести внезапный налет на базу стоянки крейсера не имели успеха благодаря бдительности личного состава РЛС, заблаго­временно предупреждавшего ПВО базы об обнаружении самолетов противника со временем, достаточным для приведения в готовность средств ПВО — истребительной авиации и зенитной артиллерии». РЛС работала напряженно, порой по 20 часов в сутки, но не было случая, чтобы она вышла из строя.
karolk

bardzo ciekawe, musze przyznać, że nie oczekiwałem czegoś aż taakiego w wykonaniu naszych przyjaciół, no no, sam ich nie doceniałem :wink:
karolk

no a te cztery zenitówki więcej sugerują, niż mi się wydaje...
Awatar użytkownika
rak71
Kontakt:

Post autor: rak71 »

Chodzi ci o to że za mało? W okresie kiedy go zbudowano ni8kt z reguły więcej nie montował :-D
karolk

to nie to, umieszcza się sześć dział OTO kalibru 100 w czasie WW2, a fotka powyżej nie pokazuje, aby wieże rufowe miały dwie lufy
Awatar użytkownika
rak71
Kontakt:

Post autor: rak71 »

Z tego co wiem, to OTO kal. 100 nie były montowane w pojedynczych wieżach
A tak przy okazji nie mozna do końca byc bezkrytycznym wobec zdjęć, zwłaszcza o nienajlepszej ostrości
Obrazek
Ile luf mają rufowe wieże na Norfolku (opieraj się tylko na zdjęciu a nie na swojej wiedzy) :P
ODPOWIEDZ