czyzby Skulski się mylił?
Nie wiem czy pamiętacie dyskusje na temat czy scięcie rufy zachodziło pod wode czy nie... Z rysunków Skulskiego wynikało , ze nie... a tutaj proszę....
Wiecej zdjęć tutaj: http://album.nikon-image.com/nk/NImageV ... 0&cnt=2255
tak pobieznie przejrzalem ten link i pare innych ,ale nie bardzo widze wskazowke o pochodzeniu dokumentacji modelu
moze dlatego ze wiekszosc jest po japonsku
na pewno na innych forach zagranicznych tez ten szczegol zauwazono
Na wkazanej stronie to ja za dużo nie widzę źródeł ewentualnych informacji. A na stronie oficjalnej miasta Kure nie ma słowa, ze muzeum ukończyło budowę modelu w hallu głównego budynku (który mozna pod inkryminowanym adresem podziwiać).
Raczej mylił z rufą, dziobem, gruszką i jeszcze pare rzeczy tak mówią na j-aircraft. Skulski zresztą sam się przyznawał do wielu uproszczeń miał to poprawiac ale nie wiem na czym stanęło.
Mnie zniesmaczyły wkręty krzyżakowe w działkach 25mm! Myślałem, że wały napędowe są ze stali a jedynie śruba z kolorowego stopu a tu proszę zupełnie coś innego.
I zastanawia mnie kratownica dźwigu. Jak wynika ze zdjęcia zrobionego na Musashi'm wyglądała inaczej a nie sądzę żeby dźwigi budowano w różny sposób (a słyszałem, że budowała je jedna firma).
To tak na gorąco. Może sprostujecie mnie jeśli macie jakieś inne informacje.
Będę wdzięczny.
CIA pisze:Skoro juz sie czepiamy modelu... to mnie najbardziej razi całkowicie spawany kadłub...
Przeciez to tylko model... Na pokaz, zeby widac było, jak to wyglądało. I tak ma od groma detali. Ja zbierałem szczękę z podłogi przez kilkanaście minut.
Odnośnie niejasności- to skoro budowali go Japończycy, to chyba wiedzą lepiej jak okręt wyglądał. To apropo rozbieżności pomiędzy zdjęciami, a rysunkami w Skulskim.
Hmmm... Jak wy to widzicie? Na zdjęciu widać, że ścięcie jest sporo ponad linią wodną, chociaż z drugiej strony Yamato ma tutaj chyba dość małe zanużenie.
No chyba, że za dużo piwa dzisiaj wypiłem i za dużo widzę
Jeżeli zdjęcie nie przekłamuje, to wygląda to moim zdaniem jeszcze trochę inaczej. Przede wszystkim tam są chyba dość ostre krawędzie i... być może to nie jest płaska powierzchnia tego ścięcia, ale lekko walcowata (w dolnej części)? Musiałbym jakiś model 3d walnąć i nałożyć na zdjęcie, ale to kuuuuupa roboty... , jak przełamię lenistwo - to zrobię