co robiły niszczyciele Floty Północnej...

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

karolk

co robiły niszczyciele Floty Północnej...

Post autor: karolk »

co robiły niszczyciele Floty Północnej w czasie wypadu VI FLotylli Niszczycieli Schulza-Hinrichsa do Fiordu Kola pod Murmańsk? było ich tam wówczas flotylla i co robiły? :o :?
krzysiek

Post autor: krzysiek »

Moze nie zauważyli że coś się dzieje :P

A zresza czerwona flota nie zajmowała się takimi błahostami ;)
karolk

ej Schulze Hinrichs zrobił tę paradę o dwie mile od miejsca kotwiczenia Ruskich niszczycieli, aby podejśc do Sewieromorska, ja w swojej książce wymysliłem coś na usprawiedliwienie tego rajdu, ale jak było naprawdę? :roll:
Marek T

Post autor: Marek T »

Pewnie trwała egzekutywa POP.
karolk

ej Marku, tam była egzekutywa dywizyjna, bo flotylla niszczycieli to odpowiednik etatowy dywizji lądowej :-)
dlaczego jednak nic nie wiadomo o tym fakcie? :? w końcu Schulze miał tylko pięć niszczycieli, a Flota Północna sześć typu Gromkij i trzy Lenince /ehem Nowik mod./
karolk

Obrazek
Gdzie był Griemaszczij i jego koledzy podczas ataku VI Flotylli na Fiord Kola? Zaglądali tu koledzy z rosyjskiego Forum, może Oni wiedzą? Niech no kto napisze te pytanie po angielsku, coby zroumiałe było nie tylko dla mnie :roll:
Gość

Post autor: Gość »

Кроме авиации на перехват кораблей Шульце-Хинрихса были посланы эсминцы "Громкий", "Гремящий", "Стремительный". "Куйбышев" и "Урицкий". Первоначально в штабе Северного флота полагали, что у немцев только три корабля. Когда же выяснилось, что их пять, командование СФ, опасаясь, что кроме потери сторожевика дело может закончиться гибелью еще нескольких эсминцев, отозвало свои корабли на базу.
Moze to coś wyjaśni
karolk

tak, owszem, logicznie i ładnie, tylko, że ta baza Polarny była na drodze VI Flotylli, no nie całkiem na drodze, ale nieco na zachód od szlaku żeglownego fiodu Kola :)
jednak lepsze tłumaczenie wymyśliłem w swojej książce o Wodniku :wink:
ODPOWIEDZ