Okręty NKWD

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
jareksk

Okręty NKWD

Post autor: jareksk »

Jak powszechnie wiadomo NKWD miała własną "flotę" (mam wątpliwości cvzy cudzysłów jest właściwy). W jej skłąd wchodziły 2 jednostki typu Kirov (zbudowane wqe Włoszech), 4 jednostki typu Brillant (modyfikacja trałowców Fugas) i szereg mniejszych. Co wiadomo o ich akcjach bojowych i "bojowych", o ich przeznaczeniu i faktycznym użyciu ?
Fax et tuba
Marek S.

Post autor: Marek S. »

Flota NKWD to jednostki wchodzące w skład "morskiej" części wojsk ochrony pogranicza, które w okresie między wojennym były jej podporządkowane i tak już zostało do końca.
O rosyjskich i sowieckich wojskach ochrony pogranicza jest pod tym adresem niezła strona:
http://pvrf.narod.ru/mor/index.htm

Do wydania spisu okrętów pogranicza przygotowywał się śp. Biereżnoj. Spotkałem w jakiejś książce jej zapowiedź, ale nie zdążył jej wydać.
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Zastanawia mnie czy były to wszystko jednostki stricte obrony granic, czy też pełniły inne funkcje "policyjne", a w szczególności uczestniczyły w Archipelagu Gułag. Czy zesłańcy z Polski mieli z nimi do czynienia ? Czy ktoś natknął się na jakieś relacje ?
Fax et tuba
Marek T

Post autor: Marek T »

Z tego, co pamiętam w skłąd floty NKWD wchodziły również jednostki o funkcjach "cywilnych" - transporowce, barki, holowniki, lodołamacze.
Nawet niektóre statki (okręty) przekazane w ramach Lend-Leasu weszły w skład floty NKWD.
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Jarek gdzieś na tej stronie był wykaz jedostek NKWD http://militera.lib.ru/h/index.html jak mozesz to poszukaj ja mogę dopiro jutro wieczorem, mam to na kompie
ODPOWIEDZ