Taszkient

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
karol

Taszkient

Post autor: karol »

na anglojęzycznym FOW prezentowany jest malunek lidera Taszkient, rzekomo uzbrojonego w sześc luf kalibru sto trzydzieści, posiadam zdjęcie na którym wieże dziobowe są jednolufowe, więcej, to nie są wieże, tylko zwykłe kanciate osłony dział... to tak na marginesie tego, że mnie też zdarza się podglądać różne kotki typu mio mia etc :lol:
pozdrowienia dla koreańskiego translatora Dona ;)
ps. zdaje się, że nala stwierdził kiedyś, że ten okręt zmodernizowano, tylko tego typu wież nie mogę dotąd znaleźć, co na to koledzy polskojęzyczni i nie tylko?
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Marek T

Post autor: Marek T »

TASZKIENT przybył w początkach maja 1939 roku na Morze Czarne bez uzbrojenia, które miało być zainstalowane dopiero w ZSRR. Planowane początkowo podwójne działa 130 mm nie były gotowe na czas i TASZKIENTA uzbrojono w trzy pojedyncze armaty 130 mm. 22 października niszczyciel wszedł w skład radzieckiej Floty Czarnomorskiej. Pozostawał w stoczni i dopiero w początkach czerwca 1941 zainstalowano na nim podwójne działa artylerii głównej.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Takie jak na 30-kach zreszta chyba....
Awatar użytkownika
karol

to dlaczego wieża B jest niezbyt dopasowana do znajdującej się pod nią nadbudówki marku? (zdecydowanie 'wystaje' poza obrys nadbudówki) odkąd zobaczyłem planik tego okrętu (w latach komuny pierwszy raz), mam poważne wątpliwości właśnie do tego punktu konstrukcji niszczyciela, nie superniszczyciela, bo zawsze mi się podobała sobaka jedna... :wink:
ps. Don, sobaka to pies, bardzo ładny pies... ;)
Marek T

Karol - wieczorem odpowiem z domu, może się znajdą jakieś fotki.
ZH

Post autor: ZH »

Sowiecka flota z lat wojny jest dobrze opisana na stronie:
http://www.sovnavy-ww2.by.ru/index.html
Jest tam TASZKIENT z opisem uzbrojenia w różnych okresach, jak również typy wież jakie na nim zainstalowano. Jest też zdjęcie i rzut boczny.
ZH
Awatar użytkownika
rak71
Kontakt:

Post autor: rak71 »

Dodatkowo tuż przed zatopieniem otrzymał zdjętą z Ogniewoja podwójną wieżę 85 (lin 76) mm jako wzmocnienie artylerii przeciwlotniczej.
Swoją drogą rzeczywiście moim zdaniem jest to jeden z najładniejszych (po Błyskawicy) niszczycieli.
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 14:24 przez rak71, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek T

Nie wkleiłem fotek, bo jedna jest z czerwonego Conwaya (z pojedynczymi działami), a druga - ta, do której linka podał ZH.
Awatar użytkownika
karol

hmm, ciekawe, no to na tym anglojęzycznym FOW bardziej się wysilili od nas, bo wkleili kilka planików z wieżami kształtowanymi jak kropla spadająca w stronę dziobu, z odwrócona kroplą do rufy (ten schemat jest mi znany od nie pamiętam kiedy), z wieżami ala Groznyj, jeśli dobrze kojarzę i z wieżami nieokreślonego typu, na tej stronce sov-navy też fotek żadnych nie ma, tylko schemat, łagodnie mówiąc, dziwny... :-(
jedynie dopasowany optymalnie kształt do nadbudówki pod wieżą B mają pojedyńcze szutki, bo nawet znana mi dobrze kropla spadająca do rufy jednak ten obrys przekracza, co mimo wszystko jest dziwne w kontrukcji niszczyciela, tym bardziej, że najgrubsza część wieży wystaje też poza boki nadbudówki. Więc z której strony wchodzono do niej?
Marek T

http://mkmagazin.almanacwhf.ru/ships/tashkent.htm

Na dole jest link do ściągnięcia całego planu modelarskiego.
Niestety, często plany w Modeliście-Konstruktorze NIE są oparte o dokumentacj stoczniowej.
ZH

Aby na w/w stronie zobaczyć zdjęcie kliknij na nazwe okrętu pod planem i zdjęcie sie pojawi.
No trzeba troche kombinować!
ZH
Awatar użytkownika
karol

na fotce wieże wydają się grube z tyłu, czyli kropla spdająca do rufy 8)
widzę ile fotek tyle wersji, gdyż aby wejść do wieże B z boku oznacza, no nie ... :-(
Marek T

Karol - to byli ludzie radzieccy.
Ich tam w stoczni zaspawali w wieży i tam zostali do zatopienia ...
Kto by się przejmował wchodzeniem i wychodzeniem.
Awatar użytkownika
karol

no chyba że tak...:hahaha:
ZH

Mam takie zdjęcie które by cie uwolniło od tego problemu (goły w drodze do ZSRS) ale jest na dysku i jeśli ktoś się zadeklaruje toto wstawić to podeślę na emila.
ZH
Marek T

ZH - na górze masz opcję "Album".
Otwierasz i wstawiasz ile chcesz i gdzie chcesz.
ODPOWIEDZ