Litery burtowe na okretach PMW
Litery burtowe na okretach PMW
Pytanie dotyczy liter burtowych na okretach PWM przed II W.Ś.
Czytałem, że usunieto je z okretów w lipcu 1937 roku, ale spotkałem sie juz z tyloma innymi datami, że gubie się.
Panowie czy kto s wie dokładnie kiedy sie to stało??
Pozdrawiam
Czytałem, że usunieto je z okretów w lipcu 1937 roku, ale spotkałem sie juz z tyloma innymi datami, że gubie się.
Panowie czy kto s wie dokładnie kiedy sie to stało??
Pozdrawiam
Otóż rozkaz o zniesieniu znaków burtowych ma datę 1 czerwca 1937 roku. Dotychczasowe znaki pozostawały jako znaki semaforowe i flagowe (do sygnalizacji). Jednocześnie mam wrażenie, że na niektórych okrętach znaki były na burtach jeszcze jesienią 1937 roku.
Ale mam związane z tym inne pytanie - czy ktoś ma orientację w sprawie pasków na kominach polskich okrętów z lat 1920tych?
Ale mam związane z tym inne pytanie - czy ktoś ma orientację w sprawie pasków na kominach polskich okrętów z lat 1920tych?
Napewno ORP Wicher i Burza miały zamalowane litery burtowe w lipcu lub nawet dokładniej 1 lipca 1937 roku. O Gromie sa rozbiezności. Lipiec 1937 oraz nawet do jesieni 1937 roku. Nie wiem niestety nic o tralowcach, kanonierkach.
Zastanawiam sie dlaczego zrezygnowano z tych oznaczeń???
Co do pasków na kominach. PAmiętam, że widziałem ( chyba) taki pasek biały na kominie ORP Mazur. Chyba na drugim kominie.
Pozdrawiam
Zastanawiam sie dlaczego zrezygnowano z tych oznaczeń???
Co do pasków na kominach. PAmiętam, że widziałem ( chyba) taki pasek biały na kominie ORP Mazur. Chyba na drugim kominie.
Pozdrawiam
musze przyznac ze sie troszke gubie. ogladam teraz ordona, i probuje dojsc jak to bylo...
z tego co widze to kanonierki faktycznie maja czarne paski . natomiast rtorpedowce chyba?! maja biale i czarne/szare paski. slaba jakosc zdjec, ehh
z tego co widze to kanonierki faktycznie maja czarne paski . natomiast rtorpedowce chyba?! maja biale i czarne/szare paski. slaba jakosc zdjec, ehh
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
mozliwe ze czerwone. swoja droga wyglada na to ze sie to wszystko plynnie zmienialo, totalna masakra
rozkazy kmw - baaa, tylko jak je zdobyc

rozkazy kmw - baaa, tylko jak je zdobyc

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,