Niszczyciele typu BATTLE

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Waldek K

Post autor: Waldek K »

Przepraszam, powyższy wpis był mój.

P.S. Mam problemy z logowaniem, jeśli wybiorę opcję automatycznego logowania przy następnej wizycie, to nigdy nie przyjmuje mi hasła, bez tej opcji czasem przyjmuje, a czasem nie :?
karolk

Post autor: karolk »

ależ Waldek, wiadomo co komp to ręczna robota ;)
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Witam!
Waldek K pisze:A propos szybkostrzelności tych 4.5 calówek - ma ktoś może pod ręką księżkę "Royal Navy 1945-1980" wyd. Lampart? Tam na końcu był opis uzbrojenia wszystkich okrętów RN, więc i o tych działach coś powinno być.
Pozdrawiam
Mam, tyle że nie pod ręką ;)
"Royal Navy 1945-1980", Jacek Krzewiński, Warszawa 1995, Magnum-X (czyli NTW, MSiO, itp...)
Na stronie 231 napisano: 114/45 Mk 6 Vickers - szybkostrzelność 10-12 strz/mni na lufę, zasięg do celów nawodnych 17 000m - do celów powietrznych 6000m. Była to armata półautomatyczna z wieżą dwulufową o uniwersalnym zastosowaniu. Wycofano ją z Royal Navy w 1992 roku.
Na kolejnej stronie mowa jest o współczesnej armacie Mk 8, której dane są zbliżone do podawanych porzez roberta Rochowicza. Może mu się pomyliło...
Pozdrawiam
Ksenofont
Edit: dopisałem"6" po MK :?
@ MiKo: R.R napisał 20 na minutę.
Ostatnio zmieniony 2005-03-23, 20:16 przez Ksenofont, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

A ile napisał Rochowicz? W Battlach były różne wieże MkIV i MkIV* te drugie wyposażone w urządzenia automatycznego nastawiania zapalników.
Campbell podaje Firing Cycle 5 sekund dla wieży MkII (te pierwsze z modernizowanych pancerników)
karolk

to dopiero były okręty, gdzie tam waszym batlom
Obrazek
Waldek K

Nie wiem, co przedstawiają Twoje zdjęcia karolk, za to znalazłem stronę poświęconą HMS Barflour
http://www.hmsbarfleur.co.uk/index.htm

Historia i trochę zdjęć
karolk

zerstorer Z-28 obecny w naszym piknym albumie na FOW :)
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Waldek - dzięki, fajna stronka...
Karol - co tu za 'badziewie" podrzucasz?!

Pozdrawiam,
Maciej
Waldek K

Jutland, Dunkirk, Trafalgar - czyli 7 dywizjon niszczycieli, niestety nie wiadomo kiedy i gdzie :wink:
Obrazek
ODPOWIEDZ