Nowe książki i czasopisma (1)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Milrek

PMW

Post autor: Milrek »

Bellona wydała "MARYNARKA WOJENNA RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ. INFORMATOR" czy ktoś wie co zawiera ta pozycja i czy warto ją nabyć?

Czy to tylko parę zdjęć, kilka danych i nazwy jednostek.
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Nie wiem, czy moje pytania akurat tutaj pasują najbardziej, ale nie chcę śmiecić na Forum zakładając nowy topic.

Czy ktoś wie coś więcej o rosyjskich wydawnictwach:
- kiedy zaczął ukazywać się Flotomaster, ile było numerów w poszczególnych rocznikach i czy jeszcze się ukazuje?
- to samo z Tajfunem - od kiedy, ile w rocznikach i czy jeszcze istnieje?
- czy to prawda, że Gangut zakończył działalność na 35 numerze? Jeśli nie to na którym, ewentualnie jaki jest numer bieżący?

Będę wdzięczny za odpowiedzi...
Marek S.

Post autor: Marek S. »

Awatar użytkownika
Suvorov
Kontakt:

Post autor: Suvorov »

W serii z Kotwiczką ukazała się książka autorstwa Sławomira Łanieckiego p.t. "Komandor Bolesław Romanowski"
Opis książki jest tu: http://tgwcom.bf1.pl/catalog/product_in ... ts_id=1005
Zainteresowanym radzę się pospieszyć, bo od wydawcy dowiedziałem się, że nakład jest bardzo mały, wręcz kolekcjonerski (ok. 700 szt.).
Ja w każdym razie już niejako "w ciemno" złożyłem zamówienie 8)
W innych księgarniach internetowych na razie też jeszcze jest (wystarczy w guglach wpisać "Bolesław Romanowski").
Pozdr.
S.
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

W którymś miejscu FOW o jednostkach rzecznych PMW (nie mogę znaleźć gdzie) pisaliscie o doktoracie Ireneusza Bienieckiego.
Wczoraj rozmawiałem o tym z Irkiem i mam dwie wiadomości. Jak zawsze dobrą i złą.
Dobra: w drugiej połowie tego roku ukaże się on w postaci książki w "Wydawnictwie Marszałek" w Toruniu.
Zła: został zmuszony do obcięcia około 1/3 tekstu doktoratu aby nabrał on kształtu do przyjęcia przez Wydawcę. Obciete zostały niestety w wiekszości sprawy dotyczące jednostek pomocniczych.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Dzis w ksiegarni naukowej Prusa na Krakowskim Przedmisciu kupilem ksiazke o kmdr Romanowskim :) [jeszcze jest do kupienia, jak ktos by chcial]. Jak przeczytam postaram sie wrzucic qrotka recenzje...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Jarek C. pisze:W którymś miejscu FOW o jednostkach rzecznych PMW (nie mogę znaleźć gdzie) pisaliscie o doktoracie Ireneusza Bienieckiego.
Wczoraj rozmawiałem o tym z Irkiem i mam dwie wiadomości. Jak zawsze dobrą i złą.
Dobra: w drugiej połowie tego roku ukaże się on w postaci książki w "Wydawnictwie Marszałek" w Toruniu.
Zła: został zmuszony do obcięcia około 1/3 tekstu doktoratu aby nabrał on kształtu do przyjęcia przez Wydawcę. Obciete zostały niestety w wiekszości sprawy dotyczące jednostek pomocniczych.
Witam
A czy istnieje mozliwość żeby ta obcięta część była dostępna naprzykład w PDF.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2005-02-24, 21:20 przez janik41, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Suvorov
Kontakt:

Post autor: Suvorov »

Ksenofont pisze: Nie wiecie kiedy Finna wypuści do księgarni "Admirała" Mariusza Borowiaka?
Już jest :-)
http://tgwcom.bf1.pl/catalog/product_in ... ts_id=1038
Marek T

Post autor: Marek T »

A propos książi o Unrugu.
Dziś na BŁYSKAWICY była promocja z udziałem Autora.
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Cześć!
I bardzo się cieszę, że jest.
Zobaczymy jak autor ocenia Unruga!
Pozdrawiam
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

A.W.Płatonow "Sowietskije monitory, kanonierskije łodki i broniekatiera" Cz. I i II (Sankt-Petersburg 2004, http://www.galeya.ru/books/platonov.html), jest kilka stron o polskich monitorach i kanonierkach (plany).
JB
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

:o
Czy ktoś ma zamiar coś stamtąd zamawiać? Jeśli tak, to chętnie dołożę się do zamówienia - będzie taniej przy kosztach przesyłki i transferu pieniążków za granicę...
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Grzechu pisze:
:o
Czy ktoś ma zamiar coś stamtąd zamawiać? Jeśli tak, to chętnie dołożę się do zamówienia - będzie taniej przy kosztach przesyłki i transferu pieniążków za granicę...
Czy ktoś z Polski już próbował cos tam kupić ?
Grom

Post autor: Grom »

Pisałem wszędzie, ale nie na tym forum. Kilka tygodni temu udało mi się zakupić 2 opzycje.
1. "SUBMARINES" War beneath the waves from 1776 to the present day Robert Hutchinson
Obrazek
2. "UBOAT OPERATIONS of the second world war" (2 tomy. 1 tom U1-U510, 2 tom U511-UIT25) Kenneth Wynn
Pierwsza wydana przez Jane's, druga klasyczne dzieło encyklopedyczne w twardych okładkach wydawnictwa Caxtons Editions.
Obrazek
Gość

Post autor: Gość »

Na stronie AJ Pressu jest takie coś:

http://aj-press.home.pl/bik15.htm
Awatar użytkownika
CIA

Post autor: CIA »

Zablokowany