Cyferki do CIA
Cyferki do CIA
Czy według najnowszych badań z kręgu CIA/Teller z mniej niż 33700y superheavy z 50-tki czy tam 45-tki ma sznse spenetrować pokład Yamato?
MiKo cos knuje?
Pewnie dorwał jakies amerykańskie źródło?
Gdzieś tam czytałem, ze Yamato ma dla 18 calowego pocisku (właściwie to nie wiadomo dokładnie którego, bo były dwa...) IZ od 21 do 29 km więc 31 700y...
Podobno (w/g Okuna) superheavy ma trochę większą przebijalność pokładu (mniejsza średnica, większy kąt upadku), więc pewnie tak - przebije.
Pewnie dorwał jakies amerykańskie źródło?
Gdzieś tam czytałem, ze Yamato ma dla 18 calowego pocisku (właściwie to nie wiadomo dokładnie którego, bo były dwa...) IZ od 21 do 29 km więc 31 700y...
Podobno (w/g Okuna) superheavy ma trochę większą przebijalność pokładu (mniejsza średnica, większy kąt upadku), więc pewnie tak - przebije.
Ostatnio zmieniony 2005-02-25, 21:18 przez CIA, łącznie zmieniany 1 raz.
Odrazu knuje... 
Czytam takie dwa artykuliki oba na temat Iowa vs Yamato
W jednym Friedman i Hone (Proceedings/July 1983) pisze o IZ Yamaciaka 33600y w drugim (WI 2/86) Morss pisze o 33700y. Czyli wyjątkowa zgodność. I się pytam jak tam to się ma do waszych obliczeń...
BTW Też piszą o odrobinę większej przebijalność s-h na tych dystansach.
Czytam takie dwa artykuliki oba na temat Iowa vs Yamato
W jednym Friedman i Hone (Proceedings/July 1983) pisze o IZ Yamaciaka 33600y w drugim (WI 2/86) Morss pisze o 33700y. Czyli wyjątkowa zgodność. I się pytam jak tam to się ma do waszych obliczeń...
BTW Też piszą o odrobinę większej przebijalność s-h na tych dystansach.
Zależy jeszcze który mod. tego Mk8...MiKo pisze:Na superheavy. Ale jednak dotyczy tylko Mk7 bo Mk6 ma nieco lepszą.CIA pisze:To IZ w tych Friedmanach to na shiki 91 czy s-h?
To wszystko jest pokręcone. Ze zredukowanym ładunkiem IZ Yamato na Mk7 29500y...
Niemniej jednak udało mi się ustalić
Należy dodać, ze oprócz tych 200 mm MNC jest jeszcze podkład i cała masa cienkich pokładów...
Jesli te podawane przeze mnie IZ były Japońskie, to znaczy, ze Japce mieli zupełnie inna formułę... Niemiaszki zresztą też...
Ostatnio zmieniony 2005-02-26, 11:10 przez CIA, łącznie zmieniany 5 razy.
Oczywiście te wszystkie IZ to tylko teoria, bo nawet małe przechyły okretu mogą znacznie wpłynąć na przebijalnosc...
Ale przy założeniu takich samych przechyłów mozna juz coś konkretniejszego wyliczyc...
Ale ... zaraz... różne okręty mają różne przechyły boczne , Iowka jest chyba mniej stabilna niz Yamaciak
, więc....

A tak w ogóle to z 30km, to oni mogą sobie postrzelać
Ale przy założeniu takich samych przechyłów mozna juz coś konkretniejszego wyliczyc...
Ale ... zaraz... różne okręty mają różne przechyły boczne , Iowka jest chyba mniej stabilna niz Yamaciak

A tak w ogóle to z 30km, to oni mogą sobie postrzelać