Po kolei, zatem.
Na podstawie tego zdjęcia mogę narysować jak to mogło być "po mojemu" - ale będę wdzięczny za wszelką dokumentację zdjęciową.
Jeśli możesz, to narysuj tedy tę nadbudówkę Z-tek, żeby raz na zawsze zakończyć tę sprawę. Poczekamy, jeżeli wymagać będzie nieco czasu na końcowy rezultat, a ja to zmienię potem na rysunku.
Przy okazji, czy oddzielny rysunek "Zaradnej" może być taki, jak u Pertka? To jest jedyne źródło, jakim dysponuję.
I pytanie dodatkowe, czy Twoja nadbudówka będzie "pasować" do takiej drabiny.
Tak jak narysowałem - oryginalnie w wieżyczkach jarzmo plot było po prawej, z lewej było jarzmo poziome - jeżeli okręty miały mieć jarzmo plot - to niemal na pewno miały też normalne
Z tego wynika, że rysunek u Pertka jest błędny. Ckm plot ma być na prawym skosie, a jarzmo poziome nie będzie widoczne.
W takim razie nie zostaje nic innego, jak poprawić. Nie będę się upierał, jeżeli tam jest błąd.
Tu się nie zgodzę - jarzmo dla działka było tylko jedno - natomiast mogły być 2 jarzma dla ckm-u - tak jak to narysowałem.
Mnie chodzi o jedno zdjęcie z tej strony, gdzie opis mówi o zamianie działka miejscami z ckm-em. Z tego wywnioskowałem. że jarzmo było uniwersalne i pozwalało na dowolną zamianę uzbrojenia.
Ale skoro było tylko jedno pozwalające na zamontowanie armaty, to OK
Pozdrawiam
Ryszard