Bismarck i Swordfishe

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
CIA

Post autor: CIA »

SL 8 (Stabilisierter Leistand) z dalmierzami 4 NB o powiększeniach 20x oraz 40x, przystosowany do walki nocnej, stabilizowany trójosiowo.

Te prowizoryczne rufowe to LEP1 (oznaczenie lądowe Kdo Gerat 40) o powiększeniu 20x oraz 32x, stabilizowane jednoosiowo.
Obydwa miały jednak bazę 4 metrowa (doczytałem przed chwilą :oops: , chociaz patrząc na zdjęcia, wątpliwości pozostały... )

Bismarck początkowo miał przygotowane wszystkie 4 SL8, ale pojechały one na wschód do Stalina...

Natomiast w Tirpitzu tymczasowo (do chwili zainstalowania SL8)zainstalowano dalmierze 3 metrowe.
Max

Post autor: Max »

Dzięki za wyjaśnienie tematu. Tak zupełnie przy okazji Swodrfishe były bardzo szczęśliwymi samolotami.Np atak na Tarent okupiony został stratą tylko 2 samolotów. Mimo że OPL w tym rejonie była bardzo silna
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Flotę też mieli bardzo silną...

Pozdrawiam,
Maciej
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Taaa, :boje: dwóch samolotów????
Moje źródła zbliżone do Regia Marina mówią, że zestrzeliliśmy :killer: 22 swordfishe! :peace:

Ksenofont :rotfl2:
Awatar użytkownika
CIA

Max pisze:Dzięki za wyjaśnienie tematu. Tak zupełnie przy okazji Swodrfishe były bardzo szczęśliwymi samolotami.Np atak na Tarent okupiony został stratą tylko 2 samolotów. Mimo że OPL w tym rejonie była bardzo silna
Coś w tym płócinnym poszyciu oraz specyficznym locie jednak musi też być ... :roll:
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Ksenofont pisze:Moje źródła zbliżone do Regia Marina mówią, że zestrzeliliśmy :killer: 22 swordfishe! :peace:
To chyba więcej niż ich tam było...

Pozdrawiam,
Maciej

P.S.
Ksenofont, Ty chyba jakiś ... sponsorowany jesteś :lol:
Awatar użytkownika
CIA

A swoja drogą podczas operacji Cerberus niemieckie okrety zestrzeliły zdaje się 6 Sworfishów (wszystkie!) Dywizjonu 825 ... chociaż podziurawione były podobno wcześniej przez Me-109
Max

Post autor: Max »

Swordfishe atakowały przy prędkość 100 węzłów i na wysokości 100 stóp. Były zbyt wolne nawet dla Ksenofonta. :wink:
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

CIA pisze: Bismarck początkowo miał przygotowane wszystkie 4 SL8, ale pojechały one na wschód do Stalina...
Tzn. jak konkretnie?
Trafiły na sprzedanego Lutzowa (->Pietropawłowsk ->Tallin)?
Czy może jako osobne elementy przeznaczone na eksport?
Awatar użytkownika
CIA

Grzechu pisze:
CIA pisze: Bismarck początkowo miał przygotowane wszystkie 4 SL8, ale pojechały one na wschód do Stalina...
Tzn. jak konkretnie?
Trafiły na sprzedanego Lutzowa (->Pietropawłowsk ->Tallin)?
Czy może jako osobne elementy przeznaczone na eksport?
Podobno właśnie na tego Lutzowa... (tak podaje Skwiot w 5 cz.)
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

CIA pisze:
Max pisze:Dzięki za wyjaśnienie tematu. Tak zupełnie przy okazji Swodrfishe były bardzo szczęśliwymi samolotami.Np atak na Tarent okupiony został stratą tylko 2 samolotów. Mimo że OPL w tym rejonie była bardzo silna
Coś w tym płócinnym poszyciu oraz specyficznym locie jednak musi też być ... :roll:
Witam
Nie pamiętam w jakiej książce czytałem o zaletach płócienno-drewnianych konstrukcjach samolotów. Trafienia odłamków i pocisków nie powodowały tak rozległych uszkodzeń jak w metalowych. Następowało przerwanie paru włókien drewna czy płótna, a w metalowych naogół pęknięcie danego elementu a przynajmniej mikropęknięcia powodujące z czasem duże uszkodzenie. Mitoko to lepiej wyjaśni, ale chodziło o właściwości drewna i metalu przy trafieniu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Saburo

Post autor: Saburo »

Z tego co wiem był jeszcze inny powód słabej skuteczności ognia przeciwlotniczego Bismarcka podczas tego ataku.
Samoloty - a szczególnie ten, który trafił w stery - leciały bardzo nisko. Dosłownie dotykały grzbietów większych fal. 105-tek chyba nie można ustawić na ujemny kąt. Mniejze można ale strzelały by wtedy po osłonach albo po pokładzie.
Swoją drogą atak na Bismarcka wykonywany był z wielką wolą walki, na zasadzie: "traf albo nie wracaj" i dało to skutek...
Awatar użytkownika
CIA

Myślę, ze to jednak kolejny mit...
105 mozna było ustawić na ujemny kąt http://www.navweaps.com/Weapons/WNGER_41-65_skc33.htm
Można sobie wziąć kątomierz :D i zobaczyc w jakiej odległości od okretu mozna było ostrzelac samolot (nie liczyłem dokładnie ale cos ok. 50m). Ostrzelać można było chyba jednak teoretycznie ... bo 105 to chyba miały strzelać do samolotów na większych dystansach. Dlaczego tego nie zrobiły ? Wydaje mi się, ze właśnie z powodu braku odpowiedniej ilości dalocelowników...
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Wszystko przez to, że Anglicy lecieli za nisko i z różnych stron. Wiadomo, że Niemcy lubią porządek, więc nie przewidzieli, że można tak chaotycznie atakować :lol:

Co do woli walki pilotów Swordfishy, to nie brakło jej równierz w ataku podzczas operacji Cerberus, gdzieś górnolotnie napisano, że atakowali z pogardą śmierci... . Chyba trzeba było i tak mieć śmierć w pogardzie, żeby czymś takim latać nad morzem, o atakowaniu nieprzujaciela nie wspominając.
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

Wydaje mi się że jednym z czynników słabej skuteczności Niemców były warunki atmosferyczne i co za tym idzie widoczność.
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

To napewno. Tu przewaga była po stronie Anglików - w koncu łatwiej
zauważyć i trafić w 250-cio metrową "górę stali" niż do takich... insektów.

Pozdrawiam,
Maciej
ODPOWIEDZ