Czy i ile dni mógł prowadzić Bismarck blind fire?
Czy i ile dni mógł prowadzić Bismarck blind fire?
Bo mi się wydaje że nie mógł ale może mnie kto przekona...
Łee z tego to się nic nie da odczytać bo te wszystkie impulsy takie same. O rozdzielczości nie wspomną bo to inny radar. Tak czy owak w warunkach bojowych to nic by z tego nie było.
Washington strzelał mierząc odległość Mk3, a namiar optyką.
A i tak najbardziej przydały mu się chyba radary nawigacyjne żeby się zorientowac co gdzie jest.
Eeee jak to japce torped nie strzelały???
Washington strzelał mierząc odległość Mk3, a namiar optyką.
A i tak najbardziej przydały mu się chyba radary nawigacyjne żeby się zorientowac co gdzie jest.
Eeee jak to japce torped nie strzelały???
To co na obrazku to amerykański radar. Niemcy ponoć wtedy mieli dokładniejsze.
Jak impulsy wszystkie takie same?
Na tym zdjęciu obiekt naziemny jest o wiele większy na ekranie niż samolot, więc podobnie pewnie wydląda sytuacja nawodna. Miejsca upadku pocisków - małe"piki" na tle wielkiego "piku" okrętu...
Jak impulsy wszystkie takie same?
Na tym zdjęciu obiekt naziemny jest o wiele większy na ekranie niż samolot, więc podobnie pewnie wydląda sytuacja nawodna. Miejsca upadku pocisków - małe"piki" na tle wielkiego "piku" okrętu...
XAF to byl radar ostrzegawczy przed samolotamikarolk pisze:niezłehmm, to by oznaczało, że korekcja ostrzału jest możliwa w ciemno
a użycie w praktyce? Nala kiedyś bardzo podkreślał walory systemu zintegrowanego z uzyciem tegoż pomiaru już w roku 41???
ale
nie sadze zeby przy pomocy tego mozna bylo cos zestrzelic
Panowie
wbrew temu co tu Mikesz sugeruje (zaby sie wyplatac ze swoich poprzednich sciemek
)
ja nigdzie nie twierdzilem
ze Bismarck mogl prowadzic ogien w trybie blind-fire w maju 1941
ale!
spokojnie moge zaryzykowac teze
ze Bismarck byl w maju 1941 roku duzo blizszy blind-fire niz okrety amerykanskie...

wbrew temu co tu Mikesz sugeruje (zaby sie wyplatac ze swoich poprzednich sciemek
ja nigdzie nie twierdzilem
ze Bismarck mogl prowadzic ogien w trybie blind-fire w maju 1941
ale!
spokojnie moge zaryzykowac teze
ze Bismarck byl w maju 1941 roku duzo blizszy blind-fire niz okrety amerykanskie...

Fajnie. Mam kilka zagadnień,,,
1. Nicponiu, powiedz mi łaskawie czy mając na uwadze zdania z poważnej książki (którą ci zresztą kiedyś ci trochę skanowałem) na temat Bismarcka
"The hood was stabilised....by central A-Gyro..."
jak byś nazwał pomieszczenie pod pokładem w którym to "centralne urządzenie żyroskopowe" się znajduje? (oczywiście po angielsku)
Bo mnie się wydaje że "Stabilizer room" świetnie mi tu pasuje.
I teraz mi powiedz czy młody adept zobaczywszy zdjęcie z jakąs pralką (np na stronie http://www.bismarck-class.dk) podpisane "stabilizer room" nie może sobie pomyśleć: "Bismarck mógł prowadzić blind-fire bo miał stabilizowany FCS" ??? (oczywiście plus kilka innych zabawek).
2. Nicponiu, ja rozumiem że można niedoceniać przeciwnika, ale własny ukochany okręt? Ciągle się jakos wijesz jak piskorz - to mógł prowadzić Bismarck ten blind-fire czy nie?
Bo ten cytat "ja nigdzie nie twierdzilem ze Bismarck mogl prowadzic ogien w trybie blind-fire w maju 1941" zdaje sie sugerować że nie mógł. Ale interpretacja twoich wypowiedzi nastręcza trochę trudności i chciałbym wymusić na tobie jakieś wyraziste stanowisko w tej sprawie...
3. Eeeee czy blind-fire można uprawiać bez radaru???
1. Nicponiu, powiedz mi łaskawie czy mając na uwadze zdania z poważnej książki (którą ci zresztą kiedyś ci trochę skanowałem) na temat Bismarcka
"The hood was stabilised....by central A-Gyro..."
jak byś nazwał pomieszczenie pod pokładem w którym to "centralne urządzenie żyroskopowe" się znajduje? (oczywiście po angielsku)
Bo mnie się wydaje że "Stabilizer room" świetnie mi tu pasuje.
I teraz mi powiedz czy młody adept zobaczywszy zdjęcie z jakąs pralką (np na stronie http://www.bismarck-class.dk) podpisane "stabilizer room" nie może sobie pomyśleć: "Bismarck mógł prowadzić blind-fire bo miał stabilizowany FCS" ??? (oczywiście plus kilka innych zabawek).
2. Nicponiu, ja rozumiem że można niedoceniać przeciwnika, ale własny ukochany okręt? Ciągle się jakos wijesz jak piskorz - to mógł prowadzić Bismarck ten blind-fire czy nie?
Bo ten cytat "ja nigdzie nie twierdzilem ze Bismarck mogl prowadzic ogien w trybie blind-fire w maju 1941" zdaje sie sugerować że nie mógł. Ale interpretacja twoich wypowiedzi nastręcza trochę trudności i chciałbym wymusić na tobie jakieś wyraziste stanowisko w tej sprawie...
3. Eeeee czy blind-fire można uprawiać bez radaru???
Nicponiu mam tyle ksiażek o Guadalcanal że mimo twojej postury nie dałrady byś ich utrzymać..nicpon pisze:pozwol Mikesz
ze Cie najpierw sprawdze
tzw pytaniem sprawdzajacym:
w ktorym roku, 26 grudnia japońscy dowódcy floty i armii spotkali się na specjalnej naradzie w Pałacu Cesarskim, której tematem była katastrofalna sytuacja japońskich wojsk na Guadalcanal?
Powiedz więc lepiej jaki jest związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy ilością wystrzelonych torped a narada wyżej wspominkowaną....