Jeżeli masz kontakt z Meyerem to poproś go może... Rozumiem, że ta lista z PAN jest bazą dla opracowania Schmelzkopfa. Wyrywkowo sprawdzałem tą listę z opisami na rysunkach stoczniowych i zgadzało się wszystko w 100%. Np był rysunek kotła i ołówkiem były opisane numery i nazwy jednostek na których taki kocioł umieszczono. Wszystko było korrekt .
Tak wyglada The Denny List.
Wybralem specjalnie OW bo to jest FOW.
Cos takiego wrato byloby stworzyc.
Baza powinna byc lista PANu. Na jej podstawie
powinien byc stworzony bank danych z innymi
informacjami.
Bazując na liście Strandguta zbieram materiały w szerszym zakresie o jednostkach zbudowanych u Schichaua. Jeżeli coś znajduję zakładam konkretnej jednostce katalog i wrzucam do niego wszystkie zdjęcia i teksty (fragmenty tekstów) na jego temat. Na razie skupiam się na tym mniej sławnych (innych niż OL, KL torpedowce KM) i mam coś ok. 100+ pozycji. Wiele jednostek miało wielokrotnie zmieniane nazwy toteż czasmi ustalenie ich losów od pochylni do złomowania jest dość trudne. Ciekaw jestem co tam masz w tym swoim Schichauowskim segregatorze. Mógłbyć chociaż opisać jego zawartość? Czy mogę liczyć na twoją pomoc w sprawach poruszonych w PM? Mój mail: fdt@op.pl
PS. A jakie jednostki nie pasują ci do listy Schmelzkopfa (wspominałeś coś o takich)?
Panowie szlachta. Jako, że sprawa sympozjum Schichauowskiego zaczyna mi się pomału układać w konkrety... PONAWIAM PROŚBĘ ! Kto z was mógłby na tę okoliczność wspomóc nas merytorycznie, tzn. napisać jakiś (jakieś) teksty do biuletynu no i kto mógłby/chciałby wystąpić z jakimś wykładem (przykładowe tematy przytoczyłem w pierwszym poście, ale jestem otwarty na propozycje )? Impreza będzie organizowana w taki sposób aby nie tylko zainteresowć naszych tu załogantów z FOW, ale również szerszą publiczność z Hanzeatyckiego miasta Elbląga. Fajnie byłoby móc oficjalnie wstawić FOW do listy organizatorów. Są chętni do pomocy?
fdt pisze:Panowie szlachta. Jako, że sprawa sympozjum Schichauowskiego zaczyna mi się pomału układać w konkrety... PONAWIAM PROŚBĘ ! Kto z was mógłby na tę okoliczność wspomóc nas merytorycznie, tzn. napisać jakiś (jakieś) teksty do biuletynu no i kto mógłby/chciałby wystąpić z jakimś wykładem (przykładowe tematy przytoczyłem w pierwszym poście, ale jestem otwarty na propozycje )? Impreza będzie organizowana w taki sposób aby nie tylko zainteresowć naszych tu załogantów z FOW, ale również szerszą publiczność z Hanzeatyckiego miasta Elbląga. Fajnie byłoby móc oficjalnie wstawić FOW do listy organizatorów. Są chętni do pomocy?
Dostalem wlasnie dzis ta jedna strone (jest 35).
Podobno kopia orginalnego dokumentu Schichaua
ktory lezy (al) w Bremerhaven w kasie pancernej
nieco uszkodzony. Bede sie staral zdobyc reszte.
Dwa tygodnie temu rozmawiałem z taką jedna miłą panią z SSW na temat sympozjum i ew. materiałów, które tam mają nt starego (prawdziwego) Schichaua, no i ta pani zeznała, że oni to tam nic (albo prawie nic) nie mają... Opowiadała mi o obchodach "150 lecia" i kłopotach ze zdobyciem jakichkolwiek materiałów na te okazję. Ponoć oni tam mają tyle (tak mi powiedziano) ile hermann Noe przywiózł w teczce. Mogę jeszcze raz tam zadzwonić i zapytać się konkretnie o tę listę.