To dobrze, czy źle ?SmokEustachy pisze: ↑ Amerykanie nie wystartowaliby w przetargu.
Sądzę, że aż tak strachliwi chyba nie są.
Moderator: nicpon
To dobrze, czy źle ?SmokEustachy pisze: ↑ Amerykanie nie wystartowaliby w przetargu.
Tu muszę stwierdzić, że nie zawsze. Choć ta uwaga nie odnosi się do tematu o którym dyskutujemy.Z drugiej strony patrząc to przetarg zawsze umożliwia zbicie ceny lub uzyskanie innych dogodnych warunków sprzedaży.
Z tego co kojarzę, to K2 kosztuje mniej więcej tyle samo co M1A2 Abrams (nowsze wersje powinny być droższe). Rzecz w tym, że obsługa K2 w naszych warunkach powinna być tańsza niż Abramsów. Pominę, że jak się już coś kupuje, to należałoby kupować jakoś kompatybilnie, a my zdecydowaliśmy się na dwa kompletnie odmienne modele, co musi podrożyć koszty eksploatacji i serwisu. Nie wiem jak to jest z Leopardami (nie mam pojęcia ile kosztują najnowsze wersje) ale jeśli drożej, to może to być problem skali - przy większej produkcji będą tańsze.Rozumiem że zdajesz sobie sprawę że M1 jest tańszy od leo2a7, czy K2
Źle. Przecież oni nie chcieliPeperon pisze: ↑To dobrze, czy źle ?SmokEustachy pisze: ↑ Amerykanie nie wystartowaliby w przetargu.
Źle bo nie mielibyśmy Abramsów. Amerykanów trzeba było zmolestowaćPeperon pisze: ↑To dobrze, czy źle ?SmokEustachy pisze: ↑ Amerykanie nie wystartowaliby w przetargu.
Tylko że w ten sposób rosną nam koszty obsługi - i to bardzo. O takim "drobiazgu", że Amerykanie zaczynają być nieprzewidywalni, już nawet nie wspomnę (a to jest jednak rzecz istotna!).Amerykanie maja przemysł i ten czołg klepią od wielu lat, jak wspomiałeś efekt skali robi robotę. Dlaczego więc akceptujemy kontrakty na droższego k2, bo Amerykanie nie chca się dzielić technologia i produkcją.
Bo potrafią. Myślę, że przesadzasz. Z Francuzami tym bardziej (jeśli się dogadają). Nie miałbym nic gdybyśmy poszli w Leopardy, tyle, że chyba moce produkcyjne na razie są za małe, więc inne rozwiązanie (np. koreańskie) uznałbym za dopuszczalne i uzasadnione.O leo2 to szkoda gadać, niemcy udają że potrafia robic czołgi...
Samolot jako taki nie może być głupi. Głupimi mogą być co najwyżej ci, którzy go kupują bez potrzeby. Gdyby jeszcze istniała ta mityczna wersja PL... Powiem, że sceptyczny na temat tego zakupu byłem od samego początku, ale umiarkowanie. Teraz coraz bardziej wydaje mi się, że była to chybiona transakcja - strata kasy.Może samolot głupi, albo i nie głupi....
Pisałem nie o obronie plot ale o HIMARSach lub ich koreańskich odpowiednikach. Nie wiem jak to wygląda obecnie, ale jesli mamy rzekomo mieć 500 wyrzutni amerykańskich (po 6 rur) i ponad 220 koreańskich (po 12 rur; dodajmy niekompatybilnych z amerykańskimi) to ja się pytam po cholerę nam tyle?! Program modernizacji z 2012 roku zakładał finalnie, że powinniśmy mieć bodajże 160 wyrzutni. OK, budujemy większą armię. Ale aż tyle?! Przecież to nie ma najmniejszego sensu!!! To wszystko kosztuje, a pieniądze wydane na coś niepotrzebnego (dodajmy, ogromne pieniądze) można by wydać na coś potrzebniejszego. Jak dla mnie to czyste marnotrawstwo. Przy czym kupujemy tyle pocisków do nich (tu mam na myśli HIMARS-y) że ich zapas wystarczyłby na 1-2 tygodnie działań i to niezbyt intensywnych (przy tej liczbie wykorzystanych wyrzutni).Dlaczego potrzebujemy tyle wyrzutni, bo to straszak, bo cel bedzie broniony, patrz na izrael ma zdolnosci zestrzeliwania pocisków, tylko atak jednoczesny z wielu wyrzutni będzie miał szanse się przebić.
To znaczy im więcej typów czołgów, tym lepiej ? No skąd ta pewność, że nie mielibyśmy Abramsów ?SmokEustachy pisze: ↑ Źle bo nie mielibyśmy Abramsów...
Nie zapominaj, że w tym czasie intensywnie szukali nabywców na F-15 EX, bo sami planowali je kupić. A im więcej zamówień, tym taniej wychodzi.
Tylko, że moja opinia wynika z innych przesłanek, niż robią to rosyjscy blogerzy. Zresztą im nie pasuje cokolwiek byśmy kupili. Nawet gdyby to były posowieckie migi i suki...
Nie sądzisz, że sam sobie zaprzeczasz ?clavdivs pisze: ↑ Polska skorzystała z tureckiego okienka i zyskalismy f-35, samolot będzie wchodził do uzbrojenia wraz z patriotami, to będzie jeden system uzbrojenia, topowego uzbrojenia gdzie jeszcze długo będzie to bat na wszelkie Su-ileś tam.[...]
Zobacz jak wielkim kacem odbija sie f-35, bo Amerykanie wymyślili sobie 1 typ samolotu do wszystkiego, wiele problemów potężne koszty przy ktorych można było opracować 3 dedykowane samoloty.