Znalazłem taki tekst o propozycji Navantii dla Polski.
https://portalstoczniowy.pl/okrety-podw ... -dlaczego/
Po lekturze zrodziło się u mnie pytanie: Czy ktoś wie ile w tym prawdy ?
A może to zwykła reklama i tekst lobbystów ?
Program Orka
Program Orka
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Program Orka
To ja z taką małą uwagą:
I jeszcze druga kwestia. Znowuż, nie chcę się mądrzyć, bo to nie jest temat, w którym jakoś bardzo "siedzę". Ale tabelka z porównaniem ofert na OP od różnych krajów dla Niemiec pokazuje "rozwiązanie pomostowe 2029–2031". A z tego co mi wiadomo (mogę się mylić) Niemcy mają w tej chwili chyba 2 czy 3 okręty typu 212, które są formalnie w służbie, a praktycznie nie pływają z uwagi na niedobór załóg. I mogliby przekazać je w dzierżawę praktycznie od ręki, nie za 4 lata.
Na ile mi wiadomo, wersja pocisku NSM-SL (Submarine Launched czyli dla OP właśnie) póki co nie istnieje. Tzn. jest od kilku lat w opracowaniu, ale na ile wiem do etapu prób w locie jeszcze nie doszło.Hiszpanie dysponują już prototypowym okrętem S‑81 Isaac Peral, który wszedł do służby w Armada Española 30 listopada 2023 roku – zaprojektowanym z myślą o współczesnym teatrze działań morskich, wyposażonym w zintegrowany system walki i, co istotne, przystosowanym do użycia pocisków manewrujących NSM,
I jeszcze druga kwestia. Znowuż, nie chcę się mądrzyć, bo to nie jest temat, w którym jakoś bardzo "siedzę". Ale tabelka z porównaniem ofert na OP od różnych krajów dla Niemiec pokazuje "rozwiązanie pomostowe 2029–2031". A z tego co mi wiadomo (mogę się mylić) Niemcy mają w tej chwili chyba 2 czy 3 okręty typu 212, które są formalnie w służbie, a praktycznie nie pływają z uwagi na niedobór załóg. I mogliby przekazać je w dzierżawę praktycznie od ręki, nie za 4 lata.
Pozdro
Speedy
Speedy
Program Orka
Kilka nagłówków z ostatniego czasu.
Klęska programu "Orka". Okrętów podwodnych nie będzie. - wp.pl
Okręty podwodne znów podtopione. Spektakularna porażka programu „Orka” - Rzeczpospolita
Podwodna Orka idzie na dno? MON komentuje - Defence24
Klęska programu "Orka". Okrętów podwodnych nie będzie. - wp.pl
Okręty podwodne znów podtopione. Spektakularna porażka programu „Orka” - Rzeczpospolita
Podwodna Orka idzie na dno? MON komentuje - Defence24