Stąd moje zdziwienie , Iran tak ma już pierwszy lotniskowiec , nawet są zdjęcia jakiegoś aparatu na pokładzie
Z życia flot.
Z życia flot.
- Załączniki
-
- Screenshot-1049-2.png (1.59 MiB) Przejrzano 7360 razy
Z życia flot.
Nic się wam nie powaliło po prostu nie wiecie w którym kościele dzwon dzwoni a dzwoni i to mocno aż się wierzyć nie chcę a news jest następujący
Turecka Marynarka Wojenna Rozpoczyna Budowę 3 Dużych Projektów: Lotniskowiec MUGEM, Niszczyciel TF-2000, Okręt Podwodny MILDEN
2 stycznia 2025 r. tureckie Ministerstwo Obrony ogłosiło ceremonię cięcia stali rodzimego lotniskowca MUGEM, niszczyciela AAW TF-2000 i rodzimego okrętu podwodnego MILDEN.
Według Rzecznika, ceremonie cięcia stali MUGEM i TF-2000 odbyły się w Stoczni Marynarki Wojennej w Stambule, podczas gdy ceremonia dla MILDEN (Milli Denizaltı – oznacza narodowy okręt podwodny) odbyła się w Stoczni Marynarki Wojennej w Gölcük
https://www.navalnews.com/naval-news/20 ... nd-milden/
Nie wiem co powiedzieć co napisać ale powiem tak ten dzień dla Turków jest symbolicznym upadkiem potęg morskich Europy ponieważ Turcja będzie ich przeskakiwać
siłą rozpędu . lotniskowiec jest wyjątkowo duży taki jak u Angoli
Z życia flot.
Tak nawiasem, to po co Turkom lotniskowiec?
- pothkan
- Kontakt:
Z życia flot.
Np. do projekcji siły na Oceanie Indyjskim?
Z życia flot.
Niemcy szykują się do budowy nowych fregat...
https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=44959
https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=44959
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
- Janusz Kluska
Z życia flot.
A po co Polsce program Orka ?
Po pierwsze lepszy wybór (wg. mnie ) małe OP , typu stosowanego przez Iran, KRLD i kiedyś Jugosławię , na takie płytkie i małe bajoro jak Bałtyk .
Po drugie jako NATO na Bałtyku może operować 6 OP niemieckich, 4 OP duńskich (mój błąd Dania już zrezygnowała z OP) , 5 OP szwedzkich . Czy na pewno potrzebne są jeszcze 3 polskie OP?
Ostatnio zmieniony 2025-01-05, 10:23 przez Cypis, łącznie zmieniany 2 razy.
Z życia flot.
Ano, nie ma to sensu, tylko siłą inercji idzie od dekad - w raz z programami pomostowych OP
Z życia flot.
Mea culpa , stare dane
Dania nie ma OP , co tylko potwierdza moją tezę , że na ch... nam duże OP.
Ostatnio zmieniony 2025-01-05, 17:10 przez Cypis, łącznie zmieniany 1 raz.
Z życia flot.
No wiem, ale oczy mi zaświeciły się! 
Dodano po 1 godzinie 44 minutach 16 sekundach:
Znaczy jest niebezpieczeństwo, że młodzi jednak wybiorą konfederatów, nie oszukujmy się, bo w polityce ktoś ma jednak wielki progres. Wtedy to będzie dyskusja, czy duże, czy małe, czy oba naraz. Ale wywrócenie stoliczka jest chyba (?) dalekie w ten kraju.
Dodano po 1 godzinie 44 minutach 16 sekundach:
A wiesz, odnoszę wrażenie, że wałkujemy temat, którego nigdy nie będzie. Dlatego duński przykład jest akuratny do polskiej mentalności w tym temacie
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Z życia flot.
Z tego co wiem, to Bałtyk nie jest złym obszarem do działań okrętów podwodnych. Poza tym mamy, a na pewno możemy mieć, interesy także na otwartych wodach. No i większy jest nasz potencjał ofensywny. Można oczywiście dyskutować, czy OP są nam niezbędne, ale argumentów za ich posiadaniem będzie nieporównanie więcej niż w kwestii tego czy Turkom jest potrzebny lotniskowiec.A po co Polsce program Orka ?
Z życia flot.
Ależ jest im niezbędny, to nie kwestia potrzeby, tylko dlaczego dopiero?! Ile może amerykański okręt za nich robotę robić na Śródziemnym?!
Z życia flot.
OK , tylko nadal pozostaje pytanie , czy jeżeli mamy pogłębiać współpracę w ramach UE lub europejskiego NATO , to po co kolejne OP do już 11 dostępnych na Bałtyku. Lepiej wydać tą kasę na inne komponenty , bardziej potrzebne krajowi potencjalnie frontowemu.Napoleon pisze: ↑Z tego co wiem, to Bałtyk nie jest złym obszarem do działań okrętów podwodnych. Poza tym mamy, a na pewno możemy mieć, interesy także na otwartych wodach. No i większy jest nasz potencjał ofensywny. Można oczywiście dyskutować, czy OP są nam niezbędne, ale argumentów za ich posiadaniem będzie nieporównanie więcej niż w kwestii tego czy Turkom jest potrzebny lotniskowiec.A po co Polsce program Orka ?
Sorry , ale nasze interesy na wodach otwartych to raczej taki żarcik.
Z życia flot.
Zasadniczo to po co nam marynarka, nawet porty sprzedajemy Berlinowi
Niech więc Berlin sobie sam pilnuje interesu!