A ja w temacie "Mazura" mam inne pytanie: kim była pani Anna Strakówna, przyprowadzona przez d-cę "Mazura z "Bałtyka" z poleceniem dostarczenia jej na Hel? Wg. relacji Denhela w Pertkowej MFWD.
Tamże z relacji mata Klisowskiego można wyczytać, że pani "znalazła się na pokładzie na polecenie wywiadu".
Znane są jej zadania i późniejsze losy?
PS forma nazwiska Strakówna wskazywałaby IMO na pannę a nie mężatkę; jednak w relacji jest "pani".
IjonTihy pisze:A ja w temacie "Mazura" mam inne pytanie: kim była pani Anna Strakówna, przyprowadzona przez d-cę "Mazura z "Bałtyka" z poleceniem dostarczenia jej na Hel? Wg. relacji Denhela w Pertkowej MFWD.
Tamże z relacji mata Klisowskiego można wyczytać, że pani "znalazła się na pokładzie na polecenie wywiadu".
PS forma nazwiska Strakówna wskazywałaby IMO na pannę a nie mężatkę; jednak w relacji jest "pani".
Wg. relacji Koziołkowskiego z IPMS:
p. Starkówna (z S.R.Inf.)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
IjonTihy pisze:A ja w temacie "Mazura" mam inne pytanie: kim była pani Anna Strakówna, przyprowadzona przez d-cę "Mazura z "Bałtyka" z poleceniem dostarczenia jej na Hel? Wg. relacji Denhela w Pertkowej MFWD.
Wg. relacji Koziołkowskiego z IPMS:
crolick pisze:Wg. relacji Koziołkowskiego z IPMS:
przy Dowództwie Floty czy DOK VIII?
Jeżeli miała dotrzeć na Hel to raczej pracowała w Samodzielnym Referacie Informacyjnym Dowództwa Floty. W końcu Wybrzeże marszałek Rydz-Śmigły powierzył kadm. Unrugowi.
"Walka o wolność, gdy się raz zaczyna, krwią ojca spada dziedzictwem na syna"
G.Byron
Tak, to jest najbardziej prawdopodobne, ale nie można wykluczyć, że została wysłana z jakąś misją z DOK VIII. Wiadomo w ogóle coś o tej pani? Jej dalsze losy, np. to czy dotarła na Hel?