Wynalazki
Moderator: nicpon
- Edward Teach
Wynalazki
Taki stwór nazywa się cyklożyro albo cyklokopter. Próbowano tego już dawno temu, ale były problemy ze sterowaniem, jeśli teraz udało się je rozwiązać to super
Od siebie dodam, że w dzieciństwie (lata 70.) miałem taką zabawkę, prawdopodobnie przywiezioną przez tatę z ZSRR lub NRD - latawiec w kształcie samolotu cyklożyro właśnie (skrzydłowirniki miał trochę prostsze, ale zasada ta sama).
Pozdro
Speedy
Speedy
Wynalazki
Bardzo długo bawiłem się taką ideą i doszedłem do wniosku że jest gorsza pod każdym względem od śmigieł.
Bardzo skomplikowany mechanizm nastaw płatów który musi pracować z wielką szybkością - prawie helikopter x 4.
Siła odśrodkowa wymaga dodania wzmocnień które oprócz masy dodatkowo generują zbędny opór aerodynamiczny.
Rozpatrywałem też takie wirniki ułożone wzdłóżnie obok kadłuba na jego całej długości, z trybem pracy do bardzo szybkiego latania w którym przy otwartym tyle stają się turbiną:
powietrze jest zasysane do środka.
Bardzo skomplikowany mechanizm nastaw płatów który musi pracować z wielką szybkością - prawie helikopter x 4.
Siła odśrodkowa wymaga dodania wzmocnień które oprócz masy dodatkowo generują zbędny opór aerodynamiczny.
Rozpatrywałem też takie wirniki ułożone wzdłóżnie obok kadłuba na jego całej długości, z trybem pracy do bardzo szybkiego latania w którym przy otwartym tyle stają się turbiną:
powietrze jest zasysane do środka.
Należy zdekolonializować Azję Północną.