Zależy od strat jakie ten dron może wywołać.
Uzbrojenie antyrosyjskie
Moderator: nicpon
- SmokEustachy
- Kontakt:
Uzbrojenie antyrosyjskie
Uzbrojenie antyrosyjskie
Na dłuższą metę zada co najmniej $200k.SmokEustachy pisze: ↑ Zależy od strat jakie ten dron może wywołać.
Należy zdekolonializować Azję Północną.
Uzbrojenie antyrosyjskie
A to już zależy jakie konkretnie drony masz na myśli. Te, które są w układzie wiropłata to tak mogą, ale te które wykorzystując powierzchnie nośna skrzydeł nabierają wysokości jak najszybciej wykorzystując przyspieszenie jakie nadaje im wyrzutnia (czy to o naciągu gumowym, czy po prostu z ręki). Zwyczajnie chodzi tu o jak najszybsze przejście silnika z pracy nad wytworzeniem odpowiedniej siły nośnej do pracy jedynie na jej utrzymaniem. To dlatego silniki startującego drona relatywnie mocno hałasują, a gdy dron się wzniesie gdzieś na 100 metrów to już go ani nie widać, ani nie słychać. Powodzenia temu, kto nie wiedząc gdzie dokładnie szukać wypatrzy drona o rozpiętości skrzydeł 2 m.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
-
Uzbrojenie antyrosyjskie
Zyrafa - ta chyba powinna wykryc - najmniejsze drony (cokolwiek to znaczy) z okolo 4 km - taki co ma 2 metry to juz nie jest maly - pewnie znajdzie sie sporo innych systemow ktore cos potrafia zobaczyc na niebie
Uzbrojenie antyrosyjskie
Celowo bawiłem w to lato się dronem aby przeanalizować jego wykrywalność. Jak najbardziej można, choć oczywiście dobrze jest wiedzieć gdzie jest. O ile jedna osoba może nie zauważyć, to jak jest kilkanaście osób które rozsądnie podzielą sobie sektory obserwacji - nie da się przegapić, o ile rzeczywiście mówimy o odległościach 150-200 metrów. Pod warunkiem że się uważnie patrzy, przypuszczam że dość szybko takie zajęcie się nudzi.
Podstawową techniką wykrywania dronów jest namierzanie transmisji, tego nie da się przegapić. Jak długo nie powstaną komunikatory laserowe - jest łatwo.Franek Wichura pisze: ↑ Zyrafa - ta chyba powinna wykryc - najmniejsze drony (cokolwiek to znaczy) z okolo 4 km - taki co ma 2 metry to juz nie jest maly
Ale jak mówimy o małych pociskach manewrujących, to wchodzimy w domenę termowizji.
Uzbrojenie antyrosyjskie
Orbitera 2 zgubiłem niecałe dwie minuty po starcie. Wystarczyło na chwilę oderwać się od obserwowania i już go nie znalazłem dopóki nie zaczął podchodzić do lądowania. Nie pisałem o odległości tylko o pułapie. Oczywiście dużo zależy od pogody, ale tak naprawdę jest tak jak napisałeś pod koniec, czyli przy małym prawdopodobieństwie znalezienia wątpię by ktokolwiek był w stanie zaangażować się w skupione wypatrywanie drona dłużej niż kilkanaście minut.peceed pisze: ↑Celowo bawiłem w to lato się dronem aby przeanalizować jego wykrywalność. Jak najbardziej można, choć oczywiście dobrze jest wiedzieć gdzie jest. O ile jedna osoba może nie zauważyć, to jak jest kilkanaście osób które rozsądnie podzielą sobie sektory obserwacji - nie da się przegapić, o ile rzeczywiście mówimy o odległościach 150-200 metrów. Pod warunkiem że się uważnie patrzy, przypuszczam że dość szybko takie zajęcie się nudzi.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Uzbrojenie antyrosyjskie
Pytanie kiedy pojawią optyczne systemy wykrywania dronów, oparte na elektronice smartfonów.
Uzbrojenie antyrosyjskie
Coś w stylu fasetkowego oka owadów tylko z użyciem kilkunastu smartfonowych kamer, najlepiej na kilkumetrowym maszcie?
Podobno jastrząb dostrzega gryzonia z odległości 2 km. Sądzę że w przypadku dronów na tle nieba można osiągnąć znacznie lepsze wyniki.
Już pracuje się nad dronami myśliwskimi, więc pewnie robią i optyczną detekcję celów - bo wykrycie drona jest bezużyteczne jak nie ma sensownego i taniego "efektora" przeciw niemu.
Uzbrojenie antyrosyjskie
Ano właśnie. Maszt ma swoje wady i zalety. Może dojdziemy do masowości i umieszczania takich systemów na dużych powierzchniach poprzez rodzaj minowania narzutowego.
Uzbrojenie antyrosyjskie
Wady? Dlaczego? Kilkumetrowy regulowany maszt umożliwia lepsze ukrycie i możliwość pełnego pokrycia widnokręgu w większości wypadków, a mówimy o czymś lżejszym od wędki. Przy czym nie widzę powodu aby nie były to drony które same zajmą ciekawe pozycje i się zamaskują.
W skali kraju wielkości Polski wystarczy mieć ok. 10 tyś takich urządzeń aby pokryć cały kraj.
Uzbrojenie antyrosyjskie
10 tysięcy to mało, łatwo zauważyć że wypada 5 na gminę. BTW takie maszty już są - służą do telefonii komórkowej i nie szkodzi na przeszkodzie żeby wymusić montowania na nich systemów rozpoznania dronów. A przy okazji łączność i zasilanie na miejscu.
Natomiast, chodziło mi raczej o masowe stosowanie w okolicach szczególnie istotnych, przy liniach styku wojsk chociażby z automatycznym i zdalnym tworzeniem linii raportujących.
Dodano po 29 sekundach:
P.S. Pamiętajmy przecież, że takie systemy rozpoznania będą jednym z istotnych celów i będą niszczone...
Natomiast, chodziło mi raczej o masowe stosowanie w okolicach szczególnie istotnych, przy liniach styku wojsk chociażby z automatycznym i zdalnym tworzeniem linii raportujących.
Dodano po 29 sekundach:
P.S. Pamiętajmy przecież, że takie systemy rozpoznania będą jednym z istotnych celów i będą niszczone...
Uzbrojenie antyrosyjskie
Właśnie dlatego pakowanie dodatkowych systemów na maszty nie ma sensu - no chyba że dostaną jakieś ASOP-y, ale to już podwaja koszt infrastruktury.
Ale mam lepszy pomysł - trzeba wykorzystać drony na uwięzi umieszczane na słupach energetycznych. Przy silnym wietrze po prostu usiądą - albo będą latać na uwięzi.
Uzbrojenie antyrosyjskie
Z lądowiskiem ucharakteryzowanym na gniazdo bocianów
I po co na uwięzi?
Przecież punkt powrotu da się zaprogramować, a warunki pogodowe (lotne/nielotne) mogą dostawać z zewnątrz lub same rozpoznawać
Republika marzeń...
-
Uzbrojenie antyrosyjskie
O sterowcach nie słyszałem. Natomiast balony na uwięzi z kamerami - o tym gdzieś czytałem.Franek Wichura pisze: ↑ Czy mi sie wydaje czy Izrael testuje/stosuje do celow rozpoznania/kontroli sterowce?
Pozdro
Speedy
Speedy