https://wideo.wp.pl/cztery-tarany-rzyms ... 218035329v
Na podstawie znalezisk badacze sugerują, że Rzymianie mogli być bardziej zdyscyplinowani, jeśli chodzi o konstruowanie swojej broni. - Kartagińskie tarany, mają na sobie inskrypcje boga Baala i są gorzej wykonane niż te rzymskie – powiedziała magazynowi The Times Valeria Livigni, szefowa sycylijskiego oddziału archeologii morskiej
Cztery tarany rzymskich statków znalezione u wybrzeży Sycylii.
- Edward Teach
Re: Cztery tarany rzymskich statków znalezione u wybrzeży Sycylii.
Zastanawiam się na czym polegało to "gorsze wykonanie" taranów kartagińskich. I ciekaw byłbym porównania ich wyglądu (jeszcze w V-IV w p.n.e. tarany fenickie np. różniły się kształtem od greckich, co widać na ówczesnych wizerunkach).
No i trochę rozśmieszyła mnie informacja o tym, że znalezione statki były wyładowane ceramiką. Tak też mogło być, ale jak znam życie, to załadowane były ceramicznymi naczyniami/pojemnikami do przewozu określonych towarów płynnych lub sypkich.
No i trochę rozśmieszyła mnie informacja o tym, że znalezione statki były wyładowane ceramiką. Tak też mogło być, ale jak znam życie, to załadowane były ceramicznymi naczyniami/pojemnikami do przewozu określonych towarów płynnych lub sypkich.
To jest news naukowy przemielony przez "ogólną" gazetę, a wp nie przeprowadzało tego wywiadu tylko cytuje inny artykuł. Wydaje mi się, że wszystkie oceny wypowiedzi itp. można sobie darować. Znaleziono 4 rzymski tarany i tyle z tej informacji (mam nadzieję) wynika. Niech sobie każdy skojarzy jakiś artykuł w tego typu prasie na tematy którymi fachowo się zajmuje - ile przekłamań, skupiania się na nieistotnych szczegółach, które akurat wydały się interesujące dziennikarzowi który nie ma pojęcia o czym pisze.
Nie wiem czy znaleziono 4 rzymskie tarany, bo z zamieszczonych informacji wynika, iż były tam też kartagińskie. News jest "popularny", ale może np. prezentowano zdjęcia wszystkich tych taranów? Bo wówczas można by je zobaczyć i choćby "na oko" ocenić czy się od siebie różnią czy nie. O to mi chodziło.
Nie czuję się jakimś specjalistą od czasów antycznych, ale po zachowanych wizerunkach okrętów można dość łatwo zauważyć, że konstrukcje greckie i fenickie nieco się od siebie różniły (wspomina o tym, pośrednio, nawet Herodot). Jak sądzę, z biegiem czasu następowała konwergencja, ale tym bardziej ciekaw jestem jak te tarany wyglądały.
Nie czuję się jakimś specjalistą od czasów antycznych, ale po zachowanych wizerunkach okrętów można dość łatwo zauważyć, że konstrukcje greckie i fenickie nieco się od siebie różniły (wspomina o tym, pośrednio, nawet Herodot). Jak sądzę, z biegiem czasu następowała konwergencja, ale tym bardziej ciekaw jestem jak te tarany wyglądały.
"Dobro i zło nie istnieją, tak jak życie i śmierć. Jest tylko działanie. Walka"
- baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej
- baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej