Mnie zaintrygowało zdjęcie CSS Atlanta.
Czy widoczny na dziobie okrętu dziobie okrętu długi pręt, to nie jest mina wytykowa?
Chyba trochę za wczesnie na takie nowinki techniczne ?
A jeśli to nie wytyk, to co?
'There seems to be something wrong with our bloody ships today!' - Vice Admiral Sir David Beatty Morskie Opowiesci YouTube
Na drugim filmiku ten gostek z wózkiem pod pociskiem, to niezły macher był. Tak cacanie się uwinąć z robotą, żeby kolejny sobie zębów nie wybił...
To budzi szacunek.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Mój szacunek wzbudził gość z pierwszego filmu, ten z krzesełkiem z kuchni mojej babci
Wniosek: te wszystkie gadaniny o podmuchu, wstrząsach, falowaniu itd. to bujda.
Stare i nowe: Victory i Drednought. Kliknij obrazek, aby powiększyć
Choć w zasadzie nie wiadomo o co chodzi z tymi datami. Może o to, że zdjęcie jest z 1909 r., a data 1805 jako jedyna kojarzyła się autorowi z Victory, bo przecież ani Dreadnought nie powstał w tym roku, ani Victory na zdjęciu nie jest w postaci z 1805 r. (a z duzo bardziej zaawansowanego XIX w.), ani nie powstał w 1805 r.
jogi balboa pisze:Te stare francuzy w rysunkach rzutów bocznych wyglądają koślawo, ale na zdjęciach na żywo są po prostu rewelacyjne.
No i przynajmniej wiadomo, skąd współcześni konstruktorzy wycieczkowców czerpią inspirację dla nadbudówek od dziobu do rufy
A przyglądając się tej fotce uważam, że jak na hotel to nieźle wyposażony w armaty
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.