Przyszłość MW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

AdrianM

Re: Przyszłość MW

Post autor: AdrianM »

A ja twierdzę, że kpiłeś. To jak mają te okręty ZOP czy nie mają wg. jaśnie dowcipnego pana? Pytanie było proste, a ty po wałęsowemu brniesz w jakieś dziwne tak lecz nie.

Jak masz problem z moim tonem to nie czytaj, bo z pewnością go nie dostosuje do ciebie. Jeszcze na początku byłem ciekawy co tam chcesz udowdnić niestety postarałeś się, żeby ta ciekawość u mnie znikła. Histerycznie to raczej kolega tu próbuje coś dowieść choć wygląda na to, że sam nie wie czego. Były traumy teraz jęcząca-rozpacz i co dalej?
Grulgor

Post autor: Grulgor »

2 z tych jednostek mają otrzymać SONIX (sono-proc) i VDS. Pozostałe zostają w misji ZOP, ale nie będą kategoryzowane jako "wyspecjalizowane do ZOP", nie można się Niemcom ani nikomu dziwić, bo wyposażenie i potencjał to narzucają. Tylko tyle proponowałem ci sprawdzić, po tym jak wybuchłeś histerią
AdrianM

Wszystkie ich fregaty pozostają w misji ZOP, a jedynie mają różne sensory. Bardziej lub mniej rozbudowane. 124ki mają TAS , a 122ki tylko kadłubowy. I zanim zaczniesz kolejny raz psychoanalize Adrianama i personalne wyjazdy to może zajmij się wpierw własnym stanem emocjonalnym, bo się kolego okazuje, że mają okręty ZOP i to dalece bardziej zaawansowane niż my, czy nawet boskie Ivery. Może być?
Grulgor

No nie jest jak piszesz. Jedyną niemiecką jednostką z stacją holowaną jest badawcza FGS Planet. Nasze okręty mają bardzo dobry sonar holowany.
Nie pisz więcej tekstów prowokujących, jak ten na który pierwszy raz odpisałem i masz mnie z głowy. Może być?
AdrianM

Twoje ulubione linki mówią coś innego:

http://cmano-db.com/ship/587/

Najgorsze są właśnie przykłady zachowania jak tu twoje. Postanowiłeś coś tam udowodnić na siłę i jak się okazuje, że nie jest tak to podjazdy osobiste i upieranie się że okręt ZOP to tylko z ciaptasem.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Wow. Kiedy Sachsenki otrzymały TAS? :o Przyznaję, że nie słyszałem. Toż to rasowe fregaty przeciwlotnicze.
Coś mi się widzi, że z tą stronka jest jakoś nie ten teges.

Nawet na teoretycznie bardziej ZOPowskich Barendenburgach nie każda ma TAS.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
AdrianM

A bo ja wiem. W kilku miejscach spotkałem sie że tak jest. Tu jest lista jednostek

https://wiki.baloogancampaign.com/index ... or?ID=2012
Awatar użytkownika
Marmik

Ale te Niemce to jednak głupie. Nawet się na swojej stronie nie pochwalą.
https://www.bundeswehr.de/de/ausruestun ... 4-fregatte

Może nie linkujmy jakichś stron z gierek czy cuś?
AdrianM

Może i mass rację. Zasugerował mnie artykuł a potem szukałem po frazach

http://www.military-today.com/navy/sachsen_class.htm
Awatar użytkownika
Marmik

Mogę się mylić, ale ze 123 wyposażono chyba tylko Bayerna (choć rufy przebudowano chyba wszystkim to o ile się nie mylę nawet nie dostały furt).
124 mają miejsce w pawęzy na prawej burcie, ale nie widziałem by pojawił się tam TAS.
Ostatnio nie siedzę w niemieckich fregatach, więc moja "wiedza" może być mocno nieaktualna.
dawgj1v-fa63f0f5-56d3-4fca-b30e-495bd877b753.jpg
dawgj1v-fa63f0f5-56d3-4fca-b30e-495bd877b753.jpg (214.41 KiB) Przejrzano 3751 razy
Zdjęcie sprzed 4 lat i wyraźnie widać, że miejsce otworu zostało zaspawane, a żadnej furty niet.
11.jpg
11.jpg (135.28 KiB) Przejrzano 3745 razy
Tu świetnie widoczna różnica na Bayernie:
f217_mario_hillje_a.jpg
f217_mario_hillje_a.jpg (111.06 KiB) Przejrzano 3746 razy
szafran

Post autor: szafran »

Zobaczcie jak gładko przeszła sprawa Javelinów. Ot kilka wyrazów oburzenia i przejście do spraw bieżących. Amerykanie mają jednak łeb do interesów :)
jogi balboa

Post autor: jogi balboa »

Ale o co chodzi z tym oburzeniem?
Awatar użytkownika
Marmik

szafran pisze:Zobaczcie jak gładko przeszła sprawa Javelinów. [...] Amerykanie mają jednak łeb do interesów :)
Dlatego wyraźnie powiedziałem już dawno temu, że jak wuj Sam powie, że mamy mieć fregaty to będziemy mieli. Nawet może LCSy będę na zbyciu :).
Grulgor

widzę że zdążyło się co nieco wyjaśnić zanim to sam sprawdziłem :-) nie powiem, w pierwszej chwili myślałem że coś przeoczone i wypada nadstawić karczycho, ale baza danych CMANO nie dawała mi spokoju więc zacząłem szukać i faktycznie ani Bundesmarine, ani Janes, Weyers pokolei zeznają inaczej. Telefon do przyjaciela, który w tej branży siedział znacznie głębiej pomógł wyjaśnić skąd taka informacja. Okazało się, że pierwotnie (gdy okrętów jeszcze nie było) rozważano instalację, a program firmy Atlas Elektronik nazywał się wtedy LFTAS. Zainstalowali jeden egzemplarz na FGS Bayern, ale niedługo później go usunęli z powodu problemów obciążeniowych (sam sonar jako sensor okazał się udany). Program w międzyczasie, po modyfikacjach zmienił nazwę na ACTAS (jak w CMANO) i ten sam, jedyny zresztą egzemplarz zamontowano na FGS Planet i do dziś tam jest. Ostatecznie planują instalację na 2 t.123.

Dalsze zawracanie d..y mojemu przyjacielowi dało jeszcze trochę informacji, ale od teraz co złego to już on, nie ja :)
AdrianM pisze:bo się kolego okazuje, że mają okręty ZOP i to dalece bardziej zaawansowane niż my, czy nawet boskie Ivery
stacje dziobowe na fregatach Iver Huitfeldt i t.123&124 należy traktować jako ekwiwalent, co oznacza, że zdolności poszukiwania OP boskich okrętów są porównywalne.
AdrianM pisze:upieranie się że okręt ZOP to tylko z ciaptasem.
Obecnie okręty (FFG/DDG) specjalizowane do ZOP mają sonary holowane niskich częstotliwości.
AdrianM

Nieważne w całej dyskusji chodziło mi o to, że wstepne wykrywanie jest wedle szkoły zadaniem okrętów ZOP. Nie słyszałem by orano śmigłowcami, a ktoś tu chciał dowieść nie wiem czego. Zdaje się możemy znaleźć przykłady marynarek z okrętami ZOP, a bez lotnictwa ZOP, ale na odwrót to doprawdy nie słyszałem.
szafran

Post autor: szafran »

F-35, teraz Javelin. Brakuje jeszcze partii Abramsów dla WP. To jest zwyczajny skandal, że takie zakupy są robione bez offsetu, przetargu i z wolnej ręki. Bez żadnej kontroli i pomyślunku ze strony pracowników wojska w mundurach i garniturach. W tych super okazjach giną środki na jakąkolwiek sensowną flotę. No chyba, że faktycznie LCS. Tylko czekać aż Miecznik urośnie tak, że okaże się zbyt drogi. I wtedy wchodzą LCS całe na biało ;)
ODPOWIEDZ