Zdjęcia okrętów PMW
- ramm
- Kontakt:
Re: Zdjęcia okrętów PMW
☠Rock Honor Ojczyzna☠
-
p11c
ORP Dragon podczas ostrzału brzegów Francji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
p11c
I chwile później, po storpedowaniu.
Fotki pewnie wam znane, ale tak mi się przypomniało.
Fotki pewnie wam znane, ale tak mi się przypomniało.
- ramm
- Kontakt:
To zdjęcie z 1943 roku, w Anglii, przed remontem.p11c pisze:ORP Dragon podczas ostrzału brzegów Francji.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
-
p11c
Być może, ja podaje tylko podpis pod zdjęciem umieszczony tam w 1947 r.
- Peperon
A wiadomo co się pali w tle ?ramm pisze:To zdjęcie z 1943 roku, w Anglii, przed remontem.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
- ramm
- Kontakt:
To dym z kominów innych okrętów. Okręt stoi na kotwicy w porcie Southampton. Dym może wydawać się gęsty, ale to wina jakości tego zdjęcia.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
- Peperon
Dzięki za odpowiedź.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
- ramm
- Kontakt:
-
p11c
Fajne, to zdjęcie zawsze wzbudza emocje.
Aczkolwiek wole je w wersji pełniejszej, tj. obejmujący szerszy obszar morza.
PS> A co z ORP Kujawiak
Aczkolwiek wole je w wersji pełniejszej, tj. obejmujący szerszy obszar morza.
PS> A co z ORP Kujawiak
- dessire_62
A tu jeszcze lepiejp11c pisze:świetnie wdać wieże i to że było zupełnie inna niż wz.29
-
p11c
Dokładnie tak.
Inna wieża, inne jarzma. A tym URSUS prawdopodobnie dotyczy producenta i pewnej charakterystyki ogólnej. Może jakiegoś patentu???
Inna wieża, inne jarzma. A tym URSUS prawdopodobnie dotyczy producenta i pewnej charakterystyki ogólnej. Może jakiegoś patentu???
- ramm
- Kontakt:
Nie miałem takiego dużego zdjęcia z morzem na Błyskawicy. 

Natomiast nie mam zdjęcia Kujawiaka I w malowaniu belkowym jako okręt cel
Czy wie ktoś kiedy Kujawiak został przemalowany na ten schemat?

p11c pisze:
PS> A co z ORP Kujawiak

Natomiast nie mam zdjęcia Kujawiaka I w malowaniu belkowym jako okręt cel

☠Rock Honor Ojczyzna☠
-
Waldek K
Dość zgodnie różni autorzy piszą, że to biało-czarne malowanie pierwszego Kujawiaka pojawiło się w 1937 r.
Mam natomiast 2 pytania do koloryzacji:
- skąd się tam wziął czerwony (sorry jestem mężczyzną, może to jest wiśniowy, albo malinowy - nie potrafię nazwać) w kamuflażu? Był taki schemat?
Edit: Gdzie indziej jest to zdjęcie opisane jako Mountabaten Pink. Przyznam, że nie słyszałem o tym kolorze na okrętach PMW...
- skąd się wziął zielony (oliwkowy?) na pokładzie? Jeśli to Semtex, to na początku wojny był on jasnoszary. Zieleń na pokładach okrętów RN, o ile mi wiadomo, pojawiła się dopiero ok. 1944, lecz malowano nią całe pokłady (i blachę i Semtex), i był to inny odcień

Mam natomiast 2 pytania do koloryzacji:
- skąd się tam wziął czerwony (sorry jestem mężczyzną, może to jest wiśniowy, albo malinowy - nie potrafię nazwać) w kamuflażu? Był taki schemat?
Edit: Gdzie indziej jest to zdjęcie opisane jako Mountabaten Pink. Przyznam, że nie słyszałem o tym kolorze na okrętach PMW...
- skąd się wziął zielony (oliwkowy?) na pokładzie? Jeśli to Semtex, to na początku wojny był on jasnoszary. Zieleń na pokładach okrętów RN, o ile mi wiadomo, pojawiła się dopiero ok. 1944, lecz malowano nią całe pokłady (i blachę i Semtex), i był to inny odcień

„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
- ramm
- Kontakt:
Dziękuję za komentarz.
Ja też nie słyszałem o takim malowaniu do momentu, gdy dowiedziałem się od Marka Twardowskiego o akcji na Lofotach.
Proszę pamiętać, że zdjęcia koloryzowane nie mają na celu zastąpienia zdjęć czarno-białych mają stanowić ich suplement.
Odnoście koloru semtexu, a jaki to kolor jasnoszary? Mój kolor jest jasny, może wpada trochę w zielony, a może w żółty, tego Ci nie odpowiem. Musiałbym zobaczyć moje zdjęcie na Twoim monitorze. Odpal je na komórce, laptopie, telewizorze, a zobaczysz ze odcienie mogą się różnić. Staram się w miarę możliwości pokazywać jak to mogło wyglądać, trzeba pamiętać w warunkach atmosferycznych, rdzy, nasłonecznieniu czy pokład jest mokry czy suchy. Wtedy kolor, który uważamy za czerwony może stać się brązowy.

Dołączam wycinek kolorowego zdjęcia z epoki i mój pokład koloryzowany.
Pozdrawiam.
P.S. Waldek daj cynk jak będziesz wybierał się na GEKO w Gliwicach. Przyniosę swoje prace, pogadamy.
Ja też nie słyszałem o takim malowaniu do momentu, gdy dowiedziałem się od Marka Twardowskiego o akcji na Lofotach.
Proszę pamiętać, że zdjęcia koloryzowane nie mają na celu zastąpienia zdjęć czarno-białych mają stanowić ich suplement.
Odnoście koloru semtexu, a jaki to kolor jasnoszary? Mój kolor jest jasny, może wpada trochę w zielony, a może w żółty, tego Ci nie odpowiem. Musiałbym zobaczyć moje zdjęcie na Twoim monitorze. Odpal je na komórce, laptopie, telewizorze, a zobaczysz ze odcienie mogą się różnić. Staram się w miarę możliwości pokazywać jak to mogło wyglądać, trzeba pamiętać w warunkach atmosferycznych, rdzy, nasłonecznieniu czy pokład jest mokry czy suchy. Wtedy kolor, który uważamy za czerwony może stać się brązowy.

Dołączam wycinek kolorowego zdjęcia z epoki i mój pokład koloryzowany.
Pozdrawiam.
P.S. Waldek daj cynk jak będziesz wybierał się na GEKO w Gliwicach. Przyniosę swoje prace, pogadamy.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
-
Marek T
W mojej opinii pokład jest rdzawy (czyli nie malowany), a semtex (czy cokolwiek) jest też nie malowany.ramm pisze:Dołączam wycinek kolorowego zdjęcia z epoki i mój pokład koloryzowany.
Gdzieś czytałem, że pokłady na niszczycielach bywały w rejonie kotłowni i maszynowni niemalowane - aby szybciej następowała wymiana ciepła i były lepsze warunki pracy w tych pomieszczeniach.
Semtex też początkowo był niemalowany. Wydaje się to logiczne, bo farba powodowała, że mógł być bardziej śliski.
Na ile zrozumiałem, była to masa na bazie mleczka lateksowego - więc powinien być jakiś jasnoszary.
A potem go malowano - może dlatego, że był zbyt skuteczny.