2. Sympozjum FOW - Pancerniki nowożytne
Absolut pisze: Jako KO-wiec i współorganizator imprezy otwieram listę chętnych do udziału w
2. Sympozjum FOW- pt. "Pancerniki nowożytne" - Gdańsk 2004.
Hi hi... Z niejakim zdziwieniem stwierdzam, że jeszcze się nie zapisałem!!! Pewnie miałem to zrobić 'później', a 'później' myślałem, że zrobiłem 'wczoraj'...
Niniejszym prostuję to niedopatrzenie i proszę o wpisanie na listę uczestników!
-
Proponowałbym, aby każdy wypisał swoja listę problemów do rozwiązania związanych z historią, czy tez techniką pancerników. Uwypukli to sprawy, na które mamy zwrócić szczególną uwagę i przygotować się, aby sympozjum było owocne...
Może coś sie uda ustalić?
Oto moja lista (niepełna, bo piszę z rozpędu i wiele spraw przypomni mi sie pewnie po jakimś czasie
)
1. Pancerz pokładu górnego na Bismarcku w okolicach wiez artyleri głównej 50mm czy 80mm?
2. Długość całkowita Bismarcka 250,5 czy 251,5?
3. Szybkostrzelnosc Bismarcka, Nagato, i innych
4. Ekrany fragmentujące pocisk na Iowa (decapping)
5. Grubośc pokładu pancernego na Iowa i praktycznie wszystkich innych "Amerykanach"
6. Grubośc burty na Big Five
7. Grubości opancerzenia na KGV: barbety, burty itd...
8. Jakośc stali pancernych (nie tylko Okun)
9. Tabele przebijalności stali przez pociski, ekwiwalent wynikający z wychylenia pancerza, wzór Tellera
...
10. Zmiana prędkości pocisku po przejściu przez pancerz, jakies tam dane juz mam, ale na razie dla mnie to jeszcze czarna magia
11. Grubośc burty na Scharnhorście
12. Pociski Richelieu
13. System inicjująco-spowalniająco-decapujacy na Bismarcku vs AoN
14. Radarowy system kierowania ogniem na Yamato, komputer analogowy na Yamato
15 Radary na Bismarcku - sposób zobrazowania
Co do propozycji omawianych typów, hmm... no ja to widzę wszystkie szybkie pancerniki
... włącznie z "kieszonkowcami" i Alaską
Chętnie poczytałbym inne propozycje tematów do rozwiązania, zachęcam więc do wpisów na listę problemów lub krytycznych (ew. entuzjastycznych
) uwag do tego co napisałem.
Ustalmy moze sposób prezentacji - ja jestem za foliami, no chyba że ktoś załatwi kompa z projektorem
Może coś sie uda ustalić?
Oto moja lista (niepełna, bo piszę z rozpędu i wiele spraw przypomni mi sie pewnie po jakimś czasie

1. Pancerz pokładu górnego na Bismarcku w okolicach wiez artyleri głównej 50mm czy 80mm?
2. Długość całkowita Bismarcka 250,5 czy 251,5?
3. Szybkostrzelnosc Bismarcka, Nagato, i innych
4. Ekrany fragmentujące pocisk na Iowa (decapping)
5. Grubośc pokładu pancernego na Iowa i praktycznie wszystkich innych "Amerykanach"
6. Grubośc burty na Big Five
7. Grubości opancerzenia na KGV: barbety, burty itd...
8. Jakośc stali pancernych (nie tylko Okun)
9. Tabele przebijalności stali przez pociski, ekwiwalent wynikający z wychylenia pancerza, wzór Tellera
10. Zmiana prędkości pocisku po przejściu przez pancerz, jakies tam dane juz mam, ale na razie dla mnie to jeszcze czarna magia

11. Grubośc burty na Scharnhorście
12. Pociski Richelieu
13. System inicjująco-spowalniająco-decapujacy na Bismarcku vs AoN
14. Radarowy system kierowania ogniem na Yamato, komputer analogowy na Yamato
15 Radary na Bismarcku - sposób zobrazowania
Co do propozycji omawianych typów, hmm... no ja to widzę wszystkie szybkie pancerniki

Chętnie poczytałbym inne propozycje tematów do rozwiązania, zachęcam więc do wpisów na listę problemów lub krytycznych (ew. entuzjastycznych

Ustalmy moze sposób prezentacji - ja jestem za foliami, no chyba że ktoś załatwi kompa z projektorem
SZANOWNI PANOWIE SHPILOVERZY!!
Po zakończeniu prowadzonych na szeroką skalę konsultacji społecznych informuję, że PODJĘTO ZDECYDOWANE DECYZJE I JEST JUŻ TERMIN
2. SYMPOZJUM FOW!!
20 - 21. LISTOPADA 2004
Miejsce: GDAŃSK
Pozostałe szczegóły: soon...

Po zakończeniu prowadzonych na szeroką skalę konsultacji społecznych informuję, że PODJĘTO ZDECYDOWANE DECYZJE I JEST JUŻ TERMIN
2. SYMPOZJUM FOW!!
20 - 21. LISTOPADA 2004

Miejsce: GDAŃSK
Pozostałe szczegóły: soon...
"I've nothing much to offer
There's nothing much to take
I'm an absolute beginner
But I'm absolutely sane..."

There's nothing much to take
I'm an absolute beginner
But I'm absolutely sane..."
Jeśli nie będzie problemem odległość (czyli konieczność przesłania materiałów do mnie), to podejmę się tego zadania. Do terminu podanego przez Absoluta na pewno wyrobię się z dużym zapasem.Andrzej J. pisze:Zaczynam zbierać xerokopie do zeskanowania przez któregos z PT kolegów. Układ wg listy, która już zamieściłem, ponowie ja za kilka dni w wersji ulepszonej.
Być może (ale tu wyraźnie zaznaczam: być może) udałoby mi się druknąć część rzeczy na folii. Jednak dopóki nie będę miał próbki materiałów zeskanowanych i po obrobieniu we własnym zakresie to tylko spekulacja...
Listy problemów na wzór CIA nie podaję z tego prostego względu, że zbyt niski poziom prezentuję i generalnie wolę skupić się na tym, co bardziej 'uczeni' w temacie koledzy będą mieli do powiedzenia.