Wieści z MW
Re: Wieści z MW
MW prostuje bzDury o niesprawności systemów OPL na naszej fregacie
Faktycznie prawdziwy sukces. Po 18 latach pierwsze strzelanie.
Zgadza sie, takie strzelania powinny sie odbywac czesciej.
Tak, nie rzadziej niż raz na 15 lat - teraz to już mamy raczej do czynienia z tańszą formą utylizacji pocisków, których resursy zbliżają się już pewnie do finiszu.
A tak w ogóle to zarzuty niesprawności uzbrojenia plot to dotyczyły Phalanxa a tu raczej jakoś nikt nie zdołał niczego udowodnić... Swoją drogą wysłanie pewnego razu okrętu ze zdemontowaną lufami tegoż ostatniego było już chyba przesadną formą nonszalancji...
No i co jest jakichś filmik czy znowu tylko notka na 27 stronie? No bo skoro "możemy" to możnaby nie tylko Rosji ale może też podatnikowi tak po prostu "pokazać"? NO chyba, że to tajne
A tak w ogóle to zarzuty niesprawności uzbrojenia plot to dotyczyły Phalanxa a tu raczej jakoś nikt nie zdołał niczego udowodnić... Swoją drogą wysłanie pewnego razu okrętu ze zdemontowaną lufami tegoż ostatniego było już chyba przesadną formą nonszalancji...
No i co jest jakichś filmik czy znowu tylko notka na 27 stronie? No bo skoro "możemy" to możnaby nie tylko Rosji ale może też podatnikowi tak po prostu "pokazać"? NO chyba, że to tajne
gdzieś około 20:20
https://radiogdansk.pl/audycje-rg/nasza ... ym-temacie
Uwaga na inne bzDury typu: korweta i 32 pociski jednocześnie...
https://radiogdansk.pl/audycje-rg/nasza ... ym-temacie
Uwaga na inne bzDury typu: korweta i 32 pociski jednocześnie...
źródło TT Remigiusza WilkaZakończono z wynikiem pozytywnym badania kwalifikacyjne Okrętowego Systemu Uzbrojenia 35 mm (OSU 35) Tryton
A SM-1 powinny być masowo odpalane kiedy zbliża się koniec resursu i to jeszcze w parze z drugą fregatą.
Warto też dodać, że to Czernicki robi rejs niepodległości po Bałtyku a nie inna jednostka MW RP.
Jeszcze filmik ze strzelań:
Wszystkim wyzłośliwiającym się na MW, że po nastu latach użytkowania OHP-ów wystrzelono z nich pierwszy raz rakiety, polecam to:
https://portalstoczniowy.pl/wiadomosci/ ... oon-video/
https://portalstoczniowy.pl/wiadomosci/ ... oon-video/
Żeby nie było - też nie uważam, że to jakieś wielkie osiągnięcie, ale jak widać, jeśli z tego powodu ktoś jest skłonny zakwalifikować nas do "trzeciego świata" to jednak jesteśmy tam w dobrym towarzystwie...Belgijska marynarka wojenna podała, że 30 maja br. fregata klasy Karel Doorman F931 Louise-Marie po raz pierwszy wystrzeliła przeciwokrętowy pocisk Harpoon.
...
Fregata Louise-Marie została zbudowana przez Damen Schelde Naval Shipbuilding i do służby w holenderskiej marynarce weszła w listopadzie 1991 r. pod nazwą Willem van der Zaan.
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
O remoncie ORP Piast https://www.portalmorski.pl/stocznie-st ... -orp-piast
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Tymczasem pierwsze ujęcia z budowy H-11 Bolko
http://odwaszegofotokorespondenta.blogs ... lding.html
http://odwaszegofotokorespondenta.blogs ... lding.html
Holownik spoko.
Ale czemu na stronie ??
Enfant terrible polskiej wojskowości i historyczny chuligan fotografuje wszystko co militarne, historyczne i pomorskie
Poza nim nikomu nie zależy na promocji PMW ?
Jakoś dawniej było to prostsze, kupowałem MORZE i wiedziałem mniej więcej co się działo i co będzie.
Pewnie były zakłamania itd. ale wiedziałem czego się mam trzymać.
Teraz mam kilka mórz ??? tzn, kilka wydawnictw z morzem w tle i nie koniecznie jestem na bieżąco, muszę szukać, korygować, śledzić w necie. a na koniec się okazuje ze info jest na prywatnej stronie miłośnika morza i floty.
W każdym razie pomimo szczerego zainteresowania mam średnie wyobrażenie o tym co jest i o tym co się dzieje.
A jakie wyobrażenie o PMW ma kompletny laik ??
Komuś na tym zależy ? Czy może znów ja jestem ten najgorszy ?
Ale czemu na stronie ??
Enfant terrible polskiej wojskowości i historyczny chuligan fotografuje wszystko co militarne, historyczne i pomorskie
Poza nim nikomu nie zależy na promocji PMW ?
Jakoś dawniej było to prostsze, kupowałem MORZE i wiedziałem mniej więcej co się działo i co będzie.
Pewnie były zakłamania itd. ale wiedziałem czego się mam trzymać.
Teraz mam kilka mórz ??? tzn, kilka wydawnictw z morzem w tle i nie koniecznie jestem na bieżąco, muszę szukać, korygować, śledzić w necie. a na koniec się okazuje ze info jest na prywatnej stronie miłośnika morza i floty.
W każdym razie pomimo szczerego zainteresowania mam średnie wyobrażenie o tym co jest i o tym co się dzieje.
A jakie wyobrażenie o PMW ma kompletny laik ??
Komuś na tym zależy ? Czy może znów ja jestem ten najgorszy ?
@p11c
Obawiam się, że tylko rakiety obecnie kogokolwiek interesują - cóż takie czasy
Czuję się wywołany do odpowiedzi więc lekko zaznaczę, że Remotowa posiada dość specyficzną politykę informacyjną. Próbowałem bliżej nawiązać współpracę lub zwyczajnie mieć informacje (nie w dniu wydarzenia) aby wcześniej żeby to wszystko zaplanować. Zdarzają się dobrzy ludzie, którzy poinformują mnie, że warto wybrać się na wycieczkę z aparatem i tragarzami Więc korzystam z tej okazji i prywatnie, za własne środki (a nie sponsorowanie przez firmę XYZ) i w wolnym czasie robię to co mogę. Dodam również, że mam dość dobre statystyki odnośnie materiałów o MW RP i widać, że ludzie szukają informacji o tym rsz.
Tylko? Nie. Bardziej? Tak.AdrianM pisze:@p11c
Jednak zawinięcie jakiejś fregaty czy korwety przyciągnie więcej "kliknięć" niż pokazanie nowego holownika dla naszej MW.
Smutne? Zapewne, ale taka jest prawda.
Gdyby zamiast holownika była mowa o nowym OP czy okręcie nawodnym dla naszej MW zapewne zainteresowanie było by większe.
Możesz wskazać kto według Ciebie robi to nie za "prywatne środki" lecz jest "sponsorowany przez firmę XYZ"? Bardzo mnie to ciekawi bo jak znam w dużym stopniu środowisko dziennikarzy zajmujących się tą tematyką w naszym kraju to znakomita większość robi to po właściwiej pracy a nie jako tą pracę. Dlaczego? Bo właśnie nie idzie na tym wyżyć.szafran pisze: Więc korzystam z tej okazji i prywatnie, za własne środki (a nie sponsorowanie przez firmę XYZ) i w wolnym czasie robię to co mogę. Dodam również, że mam dość dobre statystyki odnośnie materiałów o MW RP i widać, że ludzie szukają informacji o tym rsz.
Ale rozumiem że teorie spiskowe są w narodzie silne.
Jakoś niektórym nie przeszkadza oskarżanie o branie pieniędzy od Francuzów przez pewnego redaktora Polski tort jest atrakcyjny dla wszystkich więc nie sądzę aby inne firmy (jak Raytheon) nie płaciły żeby pisać o nich same superlatywy.
Średnio też się zgodzę, że holownik jest nieatrakcyjny bo widzę u siebie spore zainteresowanie tym tematem.
Średnio też się zgodzę, że holownik jest nieatrakcyjny bo widzę u siebie spore zainteresowanie tym tematem.
Oskarżanie? Gdzieżby. To po prostu stwierdzenie faktu a dowody są dostępne dla każdego w postaci artykułów które szanowny ekspert produkuje na D24. Artykułów które tylko i wyłącznie w samych superlatywach opisują 2 firmy. Francuskiego Navala i holenderskiego Damena. Sprawdzenie tego wymaga poświęcenia 5 minut i użycia szukajki na owej witrynie.
Fakt że owy ekspert pracuje dla owych firm jest rzeczą oczywistą z której zdają sobie sprawę tak oficerowie naszej MW jak też przedstawiciele prasy czy innych firm. Znasz kilku z oficerów którzy mogą Ci to potwierdzić. Zapytaj.
To jak się zafiksowałeś natomiast na tego Raytheona to inna kwestia. Jesteś w stanie podać spis publikacji w których dane osoby wychwalają produkty owej firmy ignorując jednocześnie inne propozycje? Śmiało, zalinkuj i ocenimy.
Ps. Najciekawszym jest to że w tym Twoim zafiksowaniu na krytyce Adelek (i Raytheona przy okazji) ignorujesz fakt że amerykańskie firmy w obecnej rzeczywistości panującej w tym kraju nie potrzebują żadnej reklamy. Obecny rząd łyknie bowiem każdy kolejny produkt od "amerykańskiego Pana". Sam tego sformułowania często używasz. Nieprawdaż?
Fakt że owy ekspert pracuje dla owych firm jest rzeczą oczywistą z której zdają sobie sprawę tak oficerowie naszej MW jak też przedstawiciele prasy czy innych firm. Znasz kilku z oficerów którzy mogą Ci to potwierdzić. Zapytaj.
To jak się zafiksowałeś natomiast na tego Raytheona to inna kwestia. Jesteś w stanie podać spis publikacji w których dane osoby wychwalają produkty owej firmy ignorując jednocześnie inne propozycje? Śmiało, zalinkuj i ocenimy.
Ps. Najciekawszym jest to że w tym Twoim zafiksowaniu na krytyce Adelek (i Raytheona przy okazji) ignorujesz fakt że amerykańskie firmy w obecnej rzeczywistości panującej w tym kraju nie potrzebują żadnej reklamy. Obecny rząd łyknie bowiem każdy kolejny produkt od "amerykańskiego Pana". Sam tego sformułowania często używasz. Nieprawdaż?