ORP Wilk i inne
ORP Wilk i inne
Przypadkiem wpadła mi do rąk Torpeda w celu, przeczytałem sobie z nostalgią, ale zastanowiła mnie jedna rzecz. A jakoś nie pamiętam by było to gdzieś poruszane, otóż, Romanowski opisuje pobyt Wilka w Anglii, opisuje szkolenia i patrole bojowe, ale jakoś nigdy nic nie wspomina o działaniu w ramach podstawowej funkcji Wilka czyli jako stawiacza min. W końcu chyba nie posiadał jakichś nietypowych min, a skoro był budowy francuskiej to powinny być one dostępne chyba we Francji, przynajmniej do jej upadku. W końcu 39-40 dosyć mocno minowano Morze Północne. A na nadmiar podwodnych stawiaczy min Anglicy raczej nie narzekali. Z czego więc wynikało zignorowanie podstawowej funkcji Wilka? Nie wierzono w nasze umiejętności w tym zakresie?
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
Re: ORP Wilk i inne
Okręty podwodne typu Wilk posiadały na uzbrojeniu francuskie miny S.M.5:
http://www.dws-xip.pl/wojna/bron/polska/p56.html
Były one jednak dostosowane do przechowywania, obsługi i transportu wewnątrz kadłuba za pomocą torów minowych, które zostały zaprojektowane specjalnie dla okrętów typu Wilk. Zastosowanie francuskich odpowiedników min wymagałoby sporych przeróbek, ale sam jestem ciekaw, czy w ogóle rozważano takie rozwiązanie.
http://www.dws-xip.pl/wojna/bron/polska/p56.html
Były one jednak dostosowane do przechowywania, obsługi i transportu wewnątrz kadłuba za pomocą torów minowych, które zostały zaprojektowane specjalnie dla okrętów typu Wilk. Zastosowanie francuskich odpowiedników min wymagałoby sporych przeróbek, ale sam jestem ciekaw, czy w ogóle rozważano takie rozwiązanie.
Nie - nie rozważano. Jest na to odpowiednia teczka w TNA.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Brytyjczycy też nie mieli chęci wykorzystania Wilka w tym charakterze? Tak jak miało to miejsce w przypadku francuskiego Rubisa (wiem o różnicach technicznych i dość przypadkowym dopasowaniu produkowanych na Wyspach min do Rubisa, co nie musiało mieć miejsca w przypadku Wilka, który miał też odmienny mechanizm ich stawiania).
Nie - Stoklasa napisał im, że konstrukcja techniczna polskich SM.5 była inna niż oryginalnych francuskich (co było prawdą) i oni tego nie podważali (bo i po co).
Żeby wykorzystać WILKA na stawiacz min, albo musieli przebudować okręt i dostosować do min angielskich/standardowych francuskich, albo kupić we Francji oryginały i przerabiać na potrzeby WILKA.
Nikomu to się nie opłacało dla tak małej produkcji. Zwłaszcza, że - wbrew temu co pisze cochise - na brak podwodnych "minonosców" nie narzekano. I tak już mieli wystarczająco zachodu z torpedami dla ORŁA, WILKA i BURZY oraz amunicją do 130 mm...
Żeby wykorzystać WILKA na stawiacz min, albo musieli przebudować okręt i dostosować do min angielskich/standardowych francuskich, albo kupić we Francji oryginały i przerabiać na potrzeby WILKA.
Nikomu to się nie opłacało dla tak małej produkcji. Zwłaszcza, że - wbrew temu co pisze cochise - na brak podwodnych "minonosców" nie narzekano. I tak już mieli wystarczająco zachodu z torpedami dla ORŁA, WILKA i BURZY oraz amunicją do 130 mm...
Pewnie się nie znam, ale chyba w MXXw był artykuł o Rubisie i o ile mnie pamięć nie myli to tam pisało, że Anglicy przywitali go radośnie, bo cierpieli na braki podwodnych stawiaczy min, z innej beczki, jeśli z tymi minami był taki ewenement, to kto wpadł na taki głupi pomysł, przecież na wypadek wojny liczyliśmy na zaopatrzenie ze strony Francjii i Anglii, a w takiej sytuacji to jak? Jednorazówki?
Serio? 6 typu PORPOISE (typowe minowe OP), do tego 6 typu PARTHIAN i 6 typu RAINBOW z możliwością stawiania min. Mało?
Polskie miny były produkowane w kraju w Zakładach Ostrowieckich, więc nie wiem w czym problem.
Polskie miny były produkowane w kraju w Zakładach Ostrowieckich, więc nie wiem w czym problem.
Dokładnie z tego stwierdzenia wynikało też moje pytanie. Dla Rubisa uruchomiono specjalnie produkcję min (tylko on z nich korzystał), będących zmodyfikowaną wersją min produkowanych w W. Brytanii dla jakiegoś egzotycznego kraju (Tajlandia?).cochise pisze:Pewnie się nie znam, ale chyba w MXXw był artykuł o Rubisie i o ile mnie pamięć nie myli to tam pisało, że Anglicy przywitali go radośnie, bo cierpieli na braki podwodnych stawiaczy min,
Adam pisze:Dokładnie z tego stwierdzenia wynikało też moje pytanie. Dla Rubisa uruchomiono specjalnie produkcję min (tylko on z nich korzystał), będących zmodyfikowaną wersją min produkowanych w W. Brytanii dla jakiegoś egzotycznego kraju (Tajlandia?).
RUBIS najpierw korzystał z francuskich SH4 przywiezionych przez JULES VERNE i POLLUXA, a jak te się skończyły to przesiadł na Vickers T Mk III (takie jak u KALEVA i LEMBITA).
Tajowie nie mieli przecież podwodnych stawiaczy min!
Jeszcze raz powtórzę opieram się o stwierdzenie z artykułu o Rubisie, ale z drugiej strony, 18 szt to tak dużo? Zazwyczaj wylicza się, że 1/3 jednostek jest w remontach/szkoleniach/przebazowaniach zostaje nam 12szt w linii do dyspozycji, a do obstawienia mamy, M. Północne, wybrzeża Francji, M. Śródziemne i Daleki wschód wychodzi po 4 sztuki na akwen, jak dla mnie szału nie ma. Ale jak mówiłem ja się nie znam i pewnie plotę głupotycrolick pisze:Serio? 6 typu PORPOISE (typowe minowe OP), do tego 6 typu PARTHIAN i 6 typu RAINBOW z możliwością stawiania min. Mało?
Na wypadek wojny chyba braliśmy pod uwagę import amunicji, a przy minach postawiliśmy na samowystarczalność? Swoją drogą można gdzieś znaleźć ile w ogóle posiadaliśmy min dla "Wilków"? Romanowski chyba pisał, że nie mieli pełnego ładunku. Czy nasz plan wojny przewidywał ponowne pobranie min przez Wilki czy minowanie miało być jednorazową akcją?crolick pisze:Polskie miny były produkowane w kraju w Zakładach Ostrowieckich, więc nie wiem w czym problem.
Odpowiedzi na te pytania (w miarę możliwości...) znajdziesz w tym MSiO:cochise pisze:Na wypadek wojny chyba braliśmy pod uwagę import amunicji, a przy minach postawiliśmy na samowystarczalność? Swoją drogą można gdzieś znaleźć ile w ogóle posiadaliśmy min dla "Wilków"? Romanowski chyba pisał, że nie mieli pełnego ładunku. Czy nasz plan wojny przewidywał ponowne pobranie min przez Wilki czy minowanie miało być jednorazową akcją?
http://www.magnum-x.pl/msio-2014/MSiO-4s2014
Wielkie dzięki, to kurde jeden z niewielu starych nr Misia które mi umknęły.