MiKo pisze:...Co innego jeśli chodzi o 7 grudnia...
Dlaczego? Myślałem, że rozkaz wydany statkom by korzystały z południowych szlaków i odesłanie lotniskowców z PH oraz historia ostatniej części noty japońskiej dawały przesłanki co do dnia?
Peperon pisze: Roosevelt miał informacje wywiadu o przygotowaniach Japończyków i dlatego posłał flotę do Pearl.
No właśnie też coś takiego kojarzę tylko który to był rocznik chociaż
marek8 pisze:Drogi Towarzyszu!
Co do źródeł to w załączeniu:
Z rewolucyjnym pozdrowieniem ')
Marek
Dziękuję towarzyszu, niech partia ma was w opiece. Szkoda, że po barbarzyńsku, biegły w nim nie jestem i trochę mi zejdzie zanim się zapoznam.
Gdzieś czytałem, (nie pamiętam już gdzie, jakoś nigdy nie potrzebowałem odwoływać się do źródeł

) ,że w trakcie negocjacji z USA jak tylko Japończycy byli skłonni pójść na ustępstwa to amerykanie usztywniali stanowisko, podobnie jak dążenie Roosvelta do włączenia się do wojny chyba nie są dla nikogo tajemnicą.
Czyli reasumując teorie Stinneta należy między bajki włożyć? Czy nie, na pewno nie znajdziemy na to twardych dowodów i opieramy się jak wspomniał Smok na poszlakach, oficjalna historiografia amerykańska zapewne jest za wersją o pełnym zaskoczeniu, podobnie jak po dziś dzień Maine wysadzili Hiszpanie. ...
Więc rzucić ręcznik czy kopie kruszyć?