Ostatnio nurtują mnie kwestie związanie z hydrodynamiką kadłubów dużych statków i okrętów, w tym to ustrojstwo.

Oczywiście, jestem laikiem a moje zainteresowanie tymi problemami mają związek z hobbystycznym projektowanie lub raczej rysowanie pływadeł.
Dość powszechnie wiadomo do czego służy gruszka dziobowa okrętu.
Wśród wielu zalet najczęsciej są wymieniane zmniejszenie oporów, zwiększenie prędkości, zapobieganie nurzaniu się rufy, niwelowanie unoszenia dziobu, poprawienie charakterystyk opływu wokół pędników, steru itp. Mowa, oczywiście o okrętach z kadłubami o dużych współczynnikach pełnotliwości.
I ok, mniej-więcej to rozumiem - ma być lepiej, czyli syzbciej i taniej.
Ale, dlaczego gruszki mają różne kształty? Czy jest to związane z różnymi charakterystykami zjawisk przez nie tworzonymi?
Czy te kształty wprost wypływają z geometri kadłubów statków, którym dedykowane są konkretne gruszki?
Czy może ich kształ ma związek z jedną lub kilkoma charakterystykami, które mają zmienić?
Jeszcze jedno;
Gruszki mają też swoje wady. A wśród nich pogorszenie stateczności wzdłużnej i manewrowości - tak przynajmniej wyczytałem.
Przyznam, że nie do końca rozumiem w jaki sposób się to dzieje. Tzn. nie umiem sobie tego wybrazić.
W jakim stopniu te zjawiska występują i czy mają w góle znaczenie. Bo jeśli mówimy o dużych jednostkach (a o takie pytam) to one jakby z natury są mało manewrowe, prawda?
Czy mogę prosić o komentarz?
Pozdrawiam,
Maciej