Następne sympozja (bez 3.)
- JB
Następne sympozja (bez 3.)
Propozycja do rozważenia przez Koleżanki i Kolegów.
Zorganizujmy czwarte lub piąte Sympozjum w Warszawie na temat Flotylli Wiślanej. Tematy: Flotylla Wiślana, statki i motorówki na Wiśle w tym czasie (ściśle wiąże się z pierwszym), jednostki rosyjskie i niemieckie (austriackie ?) na Wiśle w czasie I wojnie, porty warszawskie, pierwszy port MW w Modlinie.
Program: referaty specjalistów + dyskusja, zwiedzanie tego co pozostało z wymienionych portów, ewentualnie muzeum WP i Hoża 69 (Wydział Fizyki), gdzie podobno są resztki wyposażenia z Gneisenau (!?).
Specjaliści: prof. Paweł Wieczorkiewicz, znany specjalista od floty rosyjskiej, Waldemar Danielewicz, Jerzy Jaźwiński (ma na pewno zbiory lub dostęp do zbiorów zdjęć z tego okresu).
Liczę na odpowiedzi, czy ta propozycja jest interesująca.
JB
PS. Po powrocie z I Sympozjum zadzwoniłem do profesora Wieczorkiewicza, mówiąc mu, że brakowało nam jego obecności w czasie dyskusji na tematy historyczne na Błyskawicy. Wtedy żachnął sie i spytał: Dlaczego mnie nie zaprosiliście?. Myślę, że zgodzi się na uczestnictwo w sympozjum warszawskim.
Zorganizujmy czwarte lub piąte Sympozjum w Warszawie na temat Flotylli Wiślanej. Tematy: Flotylla Wiślana, statki i motorówki na Wiśle w tym czasie (ściśle wiąże się z pierwszym), jednostki rosyjskie i niemieckie (austriackie ?) na Wiśle w czasie I wojnie, porty warszawskie, pierwszy port MW w Modlinie.
Program: referaty specjalistów + dyskusja, zwiedzanie tego co pozostało z wymienionych portów, ewentualnie muzeum WP i Hoża 69 (Wydział Fizyki), gdzie podobno są resztki wyposażenia z Gneisenau (!?).
Specjaliści: prof. Paweł Wieczorkiewicz, znany specjalista od floty rosyjskiej, Waldemar Danielewicz, Jerzy Jaźwiński (ma na pewno zbiory lub dostęp do zbiorów zdjęć z tego okresu).
Liczę na odpowiedzi, czy ta propozycja jest interesująca.
JB
PS. Po powrocie z I Sympozjum zadzwoniłem do profesora Wieczorkiewicza, mówiąc mu, że brakowało nam jego obecności w czasie dyskusji na tematy historyczne na Błyskawicy. Wtedy żachnął sie i spytał: Dlaczego mnie nie zaprosiliście?. Myślę, że zgodzi się na uczestnictwo w sympozjum warszawskim.
-
Andrzej J.
-
Przezdzieblo
Re: Następne sympozja (bez 3.)
A na Błyskawicy można palić?JB pisze: JB
Gdyby powstawała jakaś lista proszę mnie dopisać.
-
Jarek C.
Re: Następne sympozja (bez 3.)
Można go powiadomić (zaprosić) na 2. i 3. Sympozjum.JB pisze:PS. Po powrocie z I Sympozjum zadzwoniłem do profesora Wieczorkiewicza, mówiąc mu, że brakowało nam jego obecności w czasie dyskusji na tematy historyczne na Błyskawicy. Wtedy żachnął sie i spytał: Dlaczego mnie nie zaprosiliście?. Myślę, że zgodzi się na uczestnictwo w sympozjum warszawskim.
-
Andrzej J.
-
Andrzej J.
-
Andrzej J.
U Was w Szczecinie tez jest kilka znaczących postaci: Tomasz Grotnik (o.p. i wspólczesne OW), Andrzej Kraśnicki (autor M.Mod. - KGV i Ark royal), Marek Michalski (rzeczne + ich historia). Jarosław Palasek (wielkie okręty US Navy) oraz Adam Woźniczka ze Świnoujścia (czynny uczestnik forum statków handlowych 'nava', nie pamiętam adresu, bodaj na yahoo.groups?)shigure pisze:Absolut dał mi już namiary ...
Co do terminu to planuję jeszcze pożyć do tego czasu
- crolick
- Kontakt:
Czy on przypadkiem nie rysuje planow?!? moze go sciagnac na to forum, moze bede se mogl pogadac z jakims podwodniakiem w koncuAndrzej J. pisze:U Was w Szczecinie tez jest kilka znaczących postaci: Tomasz Grotnik (o.p. i wspólczesne OW), Andrzej Kraśnicki (autor M.Mod. - KGV i Ark royal), Marek Michalski (rzeczne + ich historia). Jarosław Palasek (wielkie okręty US Navy) oraz Adam Woźniczka ze Świnoujścia (czynny uczestnik forum statków handlowych 'nava', nie pamiętam adresu, bodaj na yahoo.groups?)shigure pisze:Absolut dał mi już namiary ...
Co do terminu to planuję jeszcze pożyć do tego czasu
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
-
Andrzej J.
Tak, to ten. Z tego co wiem, jest mocno zapracowany.
E-mail tgrotnik@box43.pl
E-mail tgrotnik@box43.pl
- JB
Uzyskałem od prof. Pawła Wieczorkiewicza wstępną zgodę na uczestnictwo w sympozjum warszawskim i wygłoszenie krótkiego referatu na temat flotylli rzecznych (pewnie CK austro-węgierskiej).
Przekazał mi informację, że na Świdrze znaleziono przedwojenną motorówkę Straży Granicznej (może Ślązaka?, patrz dyskusja z Theo Dorgeistem o motorówce SPATZ)! Jeśli to prawda, to moglibyśmy obejrzeć ten obiekt pływający w czasie sympozjum warszawskiego.
Marku T., czy coś o tym wiesz, podobno w przejęcie zaangażowane jest CMM.
JB
Przekazał mi informację, że na Świdrze znaleziono przedwojenną motorówkę Straży Granicznej (może Ślązaka?, patrz dyskusja z Theo Dorgeistem o motorówce SPATZ)! Jeśli to prawda, to moglibyśmy obejrzeć ten obiekt pływający w czasie sympozjum warszawskiego.
Marku T., czy coś o tym wiesz, podobno w przejęcie zaangażowane jest CMM.
JB