Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Peperon

Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Post autor: Peperon »

Panowie mam pytanie.
Czy nie powinno się oddzielić Programu Operacyjnego (w skrócie PO :diabel:) od budżetu Marynarki Wojennej ?
Przecież PO to program zadaniowy, a nie całość budżetu. Przynajmniej według mnie.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Peperon

Dzisiaj U-34 wszedł do Gdyni.
Portal Defence24.pl opublikował tekst M. Dury na jego temat. Jak dla mnie bardzo stonowany.

http://www.defence24.pl/273786,niemcy-o ... 2a-w-gdyni
LC Jabulski

Post autor: LC Jabulski »

Raczej określiłbym to "ostrożnym", nie mniej Pan Dura mimo wszystko pozostaje sobą i w treść artykułu miesza wątek w stylu "wszystko jest bardzo dobrze, ale coś jednak jest nie tak" np.:

"Niektóre z rozwiązań zastosowanych na okrętach typu 212A są przez część specjalistów uznawane za wady, podczas, gdy przez innych za zalety"

"Kolejna cechą niemieckich okrętów, która może okazać się zarówno zaletą jak i wadą okrętów jest ich automatyzacja."

"Pewne zastrzeżenia co do okrętów typu 212A mogą być nieuzasadnione, ale wynika to z ograniczonego dostępu do informacji (co obecnie zaczyna się zmieniać)"

-może ja się czepiam, ale podobnych "wątpliwości" autora nie udało mi się zaobserwować w artykułach dotyczących okrętów podwodnych typu Scorpene..
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

No i takich wątpliwości u niego co do Scorpene nie zaobserwujesz nigdy :)

A artykuł i tak "milszy" niż o np. Ślązaku.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Awatar użytkownika
Peperon

LC Jabulski pisze:...może ja się czepiam, ale podobnych "wątpliwości" autora nie udało mi się zaobserwować w artykułach dotyczących okrętów podwodnych typu Scorpene..
W mojej ocenie nie po to lobbuje za Francuzami, żeby mieć wątpliwości.
Poza tym można złośliwie zapytać: Kto wyeksportował więcej OP niż Niemcy ? Wysoki stopień automatyzacji "jest obosieczny", bo ułatwia działania i pozwala na redukcję załogi, ale może być zagrożeniem. A wszystko zależy od dopracowania rozwiązań technicznych i organizacyjnych.
Wicher pisze:...A artykuł i tak "milszy" niż o np. Ślązaku.
Dlatego napisałem "stonowany". ;)

I jeszcze mam takie pytanie.
Ile jest w służbie różnych flot okrętów typów Scorpene, U212 i U214.
Szwedzkie A26 pomijam bo na razie są na papierze.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Panowie - 200 stron zapisanych i wracamy do początku. A właściwie można śmiało wielkimi literami zapisać nie pytanie a twierdzenie, które znajduje się w tytule tego topiku:

ZA KILKA LAT POLSKA BĘDZIE BEZBRONNA NA MORZU

Dzięki miłościwie nam obecnie panującym.

Na czym to opieram? Proszę bardzo:
- wczorajszy wywiad na defence24.pl z profesorem Przemysławem Żurawskim vel Grajewskim, przewodniczący grona zajmującego się bezpieczeństwem w Narodowej Radzie Rozwoju, powołanej przez prezydenta Andrzeja Dudę. O stricte MW wypowiada się dwa razy. Dokładnie tak:
Jeśli jest jasne, że np. postawimy Wojsku Polskiemu zadanie uniemożliwienia desantu morskiego na wybrzeżu Bałtyku na zachód od Wisły, to pod tym kątem należy dobierać środki bojowe, a nie pozyskiwać flotę, która będzie „demonstrowała banderę na morzach i oceanach”.
Jeśli chodzi o konkretne priorytety – zdaję sobie sprawę, że opinie komentatorów są tutaj bardzo podzielone – ale ja jestem przeciwnikiem zużywania środków na zbrojenia morskie, w sytuacji gdy ich głównym celem ma być „prezentowanie bandery Polski na morzach i oceanach”.
Dalej - dziś w Naszym Dzienniku można znaleźć rozmowę z ministrem Bartoszem Kownackim, sekretarzem stanu w MON, odpowiedzialnym za modernizację i zakupy. Mówi on tak:
Obrazek

Tak o naszej MW wypowiadają się ludzie na szczycie władzy.

Co dziś, w dniu jej święta, można życzyć naszej Marynarce Wojennej? Aby dotrwała do setnych urodzin. Choć osobiście wierzę w zdrowy rozsądek to obawiam się, że w 2018 r. z MW RP pozostanie tylko Muzeum MW...
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Ale tak to się kończy Wicher jak w Polsce nie ma racji stanu tylko racja partii a rządzą nami na zmianę albo złodzieje albo wariaci.
Złodzieje jak się w końcu nachapali to zaczęli coś wydawać na okręty ale za wiele zbudować nie zdążyli. Teraz przyszli wariaci i wywracają wszystko do góry nogami...
Awatar użytkownika
Peperon

Dziadek pisze:Ale tak to się kończy Wicher ...
Złodzieje jak się w końcu nachapali to zaczęli coś wydawać na okręty ale za wiele zbudować nie zdążyli. Teraz przyszli wariaci i wywracają wszystko do góry nogami...
Od roku 1989 znalazłbyś jeszcze wariatów, którzy byli złodziejami. :lol:
Jak znalazł się jeden, który zaczął budować nowy okręt, to robił to systemem gospodarskim, jak domek na wsi.
Awatar użytkownika
Peperon

Adam

Post autor: Adam »

Moim zdaniem brzmi bardzo dobrze, bo zakłada spory transfer technologii, także dla stoczni i całego zespołu technicznego który jak rozumiem, ma obsługiwać jednostki obu krajów. Jeśli jest tak dobrze jak napisano, to pozostaje trzymać kciuki za to by politycy tego nie sp....
Oczywiście dużo będzie jeszcze zależało od tego kto dostarczy jednostki (wybór raczej odbędzie się pomiędzy Niemcami a Szwecją).
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Wczoraj zła wiadomość o patrolowcu Ślązak dziś o ORP Orzeł ,który prawie o rok czasu przedłużył pobyt na stoczni
http://www.defence24.pl/284556,gdzie-je ... -orp-orzel
Ręce opadają aż mi się wierzyć nie chce ,ze to prawda.
satanikus robotikus

Post autor: satanikus robotikus »

Fraza "Stocznia Marynarki Wojennej" powinna w słowniku języka polskiego zostać zaklasyfikowana jako wulgaryzm.
Awatar użytkownika
Miner

Post autor: Miner »

Nie pierwszy to i nie ostatni raz, kiedy remont okrętu musi być przedłużony. Na różnych stoczniach. Ktoś tu znowu szuka afery, bo mu tematów brakuje...
Awatar użytkownika
Orlik

Post autor: Orlik »

Z nową władzą idą nowe porządki. Co nam przyniesie nowy rok "na morzu"?

Być może powstanie "Strategia Bezpieczeństwa Morskiego RP", którą przygotowuje Rada Budowy Okrętów.
https://www.facebook.com/RadaBudowyOkretow/
Ale kto tę Strategię podpisze i kto ją będzie realizował?

Być może zapadną decyzje odnośnie dalszej realizacji Programu Operacyjnego "Zwalczanie zagrożeń na morzu".
http://www.polska-zbrojna.pl/home/artic ... che-blizej
Ale czy zostaną podpisane umowy na Mieczniki i Czaple?
Ostatecznie nie kadłub, działa, czy torpedy, ale ludzie decydują o wartości okrętu.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

Piotr S. pisze:Wczoraj zła wiadomość o patrolowcu Ślązak dziś o ORP Orzeł ,który prawie o rok czasu przedłużył pobyt na stoczni
http://www.defence24.pl/284556,gdzie-je ... -orp-orzel
Ręce opadają aż mi się wierzyć nie chce ,ze to prawda.
dalsze opóźnienie terminu technologicznego (wodowania po remoncie dokowym / wydokowania):
ODPOWIEDZ