Pytanko o torpedowce
Pytanko o torpedowce
Witam wszystkich
Nowy tu jestem.Od jakichś 2 lat(dopiero) interesuję się Polską Marynarką Wojenną szczególnie tą z okresu 18-39.W mojej wiedzy na ten temat występują liczne braki jak np losy polskich torpedowców typu A .
Czy ktoś mógłby przybliżyć mi ich dalsze dzieje?
Z góry dziękuję.
Nowy tu jestem.Od jakichś 2 lat(dopiero) interesuję się Polską Marynarką Wojenną szczególnie tą z okresu 18-39.W mojej wiedzy na ten temat występują liczne braki jak np losy polskich torpedowców typu A .
Czy ktoś mógłby przybliżyć mi ich dalsze dzieje?
Z góry dziękuję.
„Podhalanin” wchodził w skład Dywizjonu Torpedowców, a po jego reorga-nizacji, w 1930 roku, w skład Dywizjonu Minowców. W 1932 roku prawdopodobnie trafił do Dyonu Łodzi Podwodnych , a od 1 czerwca 1935 roku był już w Centrum Wyszkolenia Specjalistów Floty, jako okręt grupy sygnalistów. 15 lutego 1938 roku „Podhalanin” został przeniesiony do II rezerwy i 12 kwietnia 1938 roku skreślony z listy okrętów wojennych . Odtąd używany był jako okręt-cel do ćwiczeń torpedowych. W późniejszym okresie służył jako zapasowy zbiornik ropy i w takim charakterze doczekał września 1939 roku. Przetrwał bombardowania, dalszy los nieznany.
„Ślązak” wchodził w skład Dywizjonu Torpedowców, a po reorganizacji Floty, od 1 kwietnia 1930 roku wszedł w skład Dywizjonu Szkolnego (jako okręt szkolny dla broni torpedowej). W skutek reorganizacji systemu szkolnictwa MW, 1 czerwca 1935 roku Dywizjon Szkolny przemianowano na Centrum Wyszkolenia Specjalistów Floty („Ślązak” stał się okrętem szkolnym broni podwodnej). Okręt przeniesiono do II rezerwy- 5 marca 1937 roku . Skreślony z listy okrętów wojennych 12 kwietnia 1938 roku , używany odtąd jako okręt-cel do ćwi-czeń lotniczych. Dalsze losy nieznane.
„Krakowiak” wchodził w skład Dywizjonu Torpedowców, a po reorganizacji Floty, w 1930 roku, w skład Dywizjonu Minowców- prawdopodobnie aż do jego za-wieszenia 27 października 1932 roku. Od momentu utworzenia Centrum Wyszkolenia Specjalistów Floty (1.06.1935) wchodził w jego skład jako okręt szkolny dla grupy techników. Skreślony z listy floty 7 listopada 1936 roku i oddany na złom.
„Kujawiak” wchodził w skład Dywizjonu Torpedowców, a 1 kwietnia 1930 roku wszedł w skład nowopowstałego Dywizjonu Szkolnego jako okręt grupy mechaników. 1 maja 1932 roku znalazł się w pierwszym składzie Dywizjonu Łodzi Podwodnych. Okręt wycofano z czynnej służby (przeniesienie do II rezerwy) 10 grudnia 1937 roku i od tego momentu używany był jako okręt-cel i tender dla okrętów podwodnych. Skreślony z listy floty 6 kwietnia 1939 roku stał się zapasowym zbiornikiem ropy, zakotwiczonym niedaleko Juraty, i w takim charakterze doczekał września 1939 roku. Przetrwał bombardowania, dalszy los nieznany.
„Ślązak” wchodził w skład Dywizjonu Torpedowców, a po reorganizacji Floty, od 1 kwietnia 1930 roku wszedł w skład Dywizjonu Szkolnego (jako okręt szkolny dla broni torpedowej). W skutek reorganizacji systemu szkolnictwa MW, 1 czerwca 1935 roku Dywizjon Szkolny przemianowano na Centrum Wyszkolenia Specjalistów Floty („Ślązak” stał się okrętem szkolnym broni podwodnej). Okręt przeniesiono do II rezerwy- 5 marca 1937 roku . Skreślony z listy okrętów wojennych 12 kwietnia 1938 roku , używany odtąd jako okręt-cel do ćwi-czeń lotniczych. Dalsze losy nieznane.
„Krakowiak” wchodził w skład Dywizjonu Torpedowców, a po reorganizacji Floty, w 1930 roku, w skład Dywizjonu Minowców- prawdopodobnie aż do jego za-wieszenia 27 października 1932 roku. Od momentu utworzenia Centrum Wyszkolenia Specjalistów Floty (1.06.1935) wchodził w jego skład jako okręt szkolny dla grupy techników. Skreślony z listy floty 7 listopada 1936 roku i oddany na złom.
„Kujawiak” wchodził w skład Dywizjonu Torpedowców, a 1 kwietnia 1930 roku wszedł w skład nowopowstałego Dywizjonu Szkolnego jako okręt grupy mechaników. 1 maja 1932 roku znalazł się w pierwszym składzie Dywizjonu Łodzi Podwodnych. Okręt wycofano z czynnej służby (przeniesienie do II rezerwy) 10 grudnia 1937 roku i od tego momentu używany był jako okręt-cel i tender dla okrętów podwodnych. Skreślony z listy floty 6 kwietnia 1939 roku stał się zapasowym zbiornikiem ropy, zakotwiczonym niedaleko Juraty, i w takim charakterze doczekał września 1939 roku. Przetrwał bombardowania, dalszy los nieznany.
Re: Pytanko o torpedowce
ORP Kujawiak został 15 października 1921 roku włączony w skład Dywizjonu Torpedowców, a próby odbiorcze odbyły się 8 listopada i 9 grudnia. 1 czerwca w basenie nr 1 holownik „Sokół” uderzył rufą w prawą burtę niszcząc poszycie. 13 grudnia 1938 roku został przeniesiony do rezerwy i przebudowany na pływający zbiornik paliwa. 13 marca 1939 roku został przeniesiony do II rezerwy. Kiedyś na forum było zdjęcie chyba Kujawiaka zrobione w Gdańsku po Kampanii Wrześniowej. Oznaczałoby to, że jednostka przetrwała "Wrzesień". Co do pozostałych jednostek trzeba czekać na (dawno) obiecany:) art o służbie torpedowców w PMW w MSiO.
Wielkie Dni Małej Floty
Witam:)
A ta kolizja KUJAWIAKA z SOKOŁEM to w którym roku była?
Prośba - chyba do Andrzeja/crolicka.
Kiedy (1922?) torpedowce otrzymały działka Hotchkissa i skąd je wzięto?
Ditto odnośnie wyrzutni torped.
Kiedy (1922?) torpedowce otrzymały działka Hotchkissa i skąd je wzięto?
Ditto odnośnie wyrzutni torped.
W marcu 1924 roku we Francji zakupiono 6 podwójnych aparatów i 5 pojedynczych.
Co do Hotchkissa to może Tata wie.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Dziękuję.
Trochę poszukałem tutaj i na DWS i coś mi się zdaje, że te Hotchkissy to po prostu były.
Nie wiadomo skąd. Może rosyjskie, może austriackie, może z Francji.
Trochę poszukałem tutaj i na DWS i coś mi się zdaje, że te Hotchkissy to po prostu były.
Nie wiadomo skąd. Może rosyjskie, może austriackie, może z Francji.
- Załączniki
-
- Hotchkiss 47mm - IMG_6296.JPG (160.26 KiB) Przejrzano 13684 razy
W 1938 roku.rafskar pisze:Witam:)
A czy wiadomo kiedy zamontowano je na okrętach? I jakiego typu były wyrzutnie oraz torpedy?crolick pisze:W marcu 1924 roku we Francji zakupiono 6 podwójnych aparatów i 5 pojedynczych.
Wielkie Dni Małej Floty
Tak wiadomo. Artykuł "się" piszę. Może do końca roku skończymyJaro pisze:A czy wiadomo kiedy zamontowano je na okrętach? I jakiego typu były wyrzutnie oraz torpedy?

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak długo czekam na ten artykuł!!! Trzymam mocno kciuki za motywację do pisania i wyczekuję sylwestracrolick pisze:Tak wiadomo. Artykuł "się" piszę. Może do końca roku skończymyJaro pisze:A czy wiadomo kiedy zamontowano je na okrętach? I jakiego typu były wyrzutnie oraz torpedy?
Wielkie Dni Małej Floty