Nowości wydawnicze: Morze (ZBiAM) - w tym numery specjalne
- de Villars
- Kontakt:
Re: Morza i Okręty
Logo MiO mogło by być jakieś bardziej dopracowane, ale to tak naprawdę detal. Ważne co wewnątrz. Fylgia na dzień dobry mnie cieszy - chyba u nas o tym okręcie jeszcze nie pisano?
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
-
Na temat Fylgii był artykuł Adama Fleksa w nr 3 Poligonu.
Okładka w Wichrem jest super - tej z MIO może na razie czegoś istotnie brak ale to "wina" Kormorana jest
Ale tak na poważnie skoro jest jak jest to czy można na zasadzie niewiążącej sugestii zasugerować artykuł o ostatnich ciężkich krążownikach US Navy?
Okręty będące kulminacją swojej klasy poza pojedynczym artykułem w NTW są szerokim łukiem omijane przez wszystkie nasze liczne pisma branżowe a temat przecież i efektowny i ciekawy... Ja wiem , ze to koncert życzeń ale bezczelnie korzystam z sytuacji
Ale tak na poważnie skoro jest jak jest to czy można na zasadzie niewiążącej sugestii zasugerować artykuł o ostatnich ciężkich krążownikach US Navy?

Okręty będące kulminacją swojej klasy poza pojedynczym artykułem w NTW są szerokim łukiem omijane przez wszystkie nasze liczne pisma branżowe a temat przecież i efektowny i ciekawy... Ja wiem , ze to koncert życzeń ale bezczelnie korzystam z sytuacji
-
Ja z kolei mam nadzieję na artykuł (najlepiej w kilku częściach) na temat lotniskowców typu Audacious - HMS Eagle i HMS Ark Royal.
MiO nr 1/2015 poszedł do druku.
Od 29 IX powinien być w sprzedaży. Jak znam życie na początek empiki w dużych miastach, chwilę później mniejsze ośrodki.
Zawartość:
Tomasz Grotnik
Lê Quý Đôn - z Polski do Wietnamu
Marcin Chała, Andrzej Nitka, Łukasz Pacholski
Z kraju i ze świata
Tomasz Grotnik
Niszczyciel min projektu 258 Kormoran II
Andrzej Nitka
Flota Algierii
Tomasz Szulc
9. Bateria Artylerii Stałej w Ustce
Tadeusz Kasperski
Działania ORP Piorun w latach 1940-1942
Lech Trawicki
75-lecie zaginięcia ORP Orzeł
Grzegorz Nowak
Krążowniki szkolne typu Katori
Krzysztof Kubiak
Jugosłowiańskie okręty podwodne – „królewskie”
Adam Fleks
Fylgia – „szwedzki biały łabędź”
Andrzej W. Święch
Wraki Scapa Flow
Krzysztof Gerlach
Ville de Paris, duma i pechowiec marynarki Ludwika XVI
Witold Koszela
Promy Pomerania i Silesia
Numer w sensie zawartości nie jest do końca reprezentatywny. Staraliśmy zmieścić w zasadzie pełną rozpiętość tematyczną, którą będziemy poruszać na łamach. Dlatego część materiałów jest krótka i jest ich dużo. W kolejnych będzie mniej, ale dłuższe, z przemiennością tematyczną . Z czasem MiO będzie ewoluować, dopasowując się do "koncertu życzeń" czytelników oraz reakcji licznej konkurencji. Pojawią się nowe rubryki stałe - pomysły mamy, niemniej sugestie mile widziane. Pewne zmiany wdrożymy już w najbliższym "specjalu". Więcej o tym w połowie października.
Od 29 IX powinien być w sprzedaży. Jak znam życie na początek empiki w dużych miastach, chwilę później mniejsze ośrodki.
Zawartość:
Tomasz Grotnik
Lê Quý Đôn - z Polski do Wietnamu
Marcin Chała, Andrzej Nitka, Łukasz Pacholski
Z kraju i ze świata
Tomasz Grotnik
Niszczyciel min projektu 258 Kormoran II
Andrzej Nitka
Flota Algierii
Tomasz Szulc
9. Bateria Artylerii Stałej w Ustce
Tadeusz Kasperski
Działania ORP Piorun w latach 1940-1942
Lech Trawicki
75-lecie zaginięcia ORP Orzeł
Grzegorz Nowak
Krążowniki szkolne typu Katori
Krzysztof Kubiak
Jugosłowiańskie okręty podwodne – „królewskie”
Adam Fleks
Fylgia – „szwedzki biały łabędź”
Andrzej W. Święch
Wraki Scapa Flow
Krzysztof Gerlach
Ville de Paris, duma i pechowiec marynarki Ludwika XVI
Witold Koszela
Promy Pomerania i Silesia
Numer w sensie zawartości nie jest do końca reprezentatywny. Staraliśmy zmieścić w zasadzie pełną rozpiętość tematyczną, którą będziemy poruszać na łamach. Dlatego część materiałów jest krótka i jest ich dużo. W kolejnych będzie mniej, ale dłuższe, z przemiennością tematyczną . Z czasem MiO będzie ewoluować, dopasowując się do "koncertu życzeń" czytelników oraz reakcji licznej konkurencji. Pojawią się nowe rubryki stałe - pomysły mamy, niemniej sugestie mile widziane. Pewne zmiany wdrożymy już w najbliższym "specjalu". Więcej o tym w połowie października.
Zapowiada się ciekawie...
Przeczytamy - skrytykujemy.
Ponownie proponuję zmianę tytułu wątku i dostosowanie go do OW, MSIO, czy OKRĘTÓW.
Przeczytamy - skrytykujemy.
Ponownie proponuję zmianę tytułu wątku i dostosowanie go do OW, MSIO, czy OKRĘTÓW.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Tematyka fajna. Koncert życzeń to nieustannie Morze Śródziemne, w tym siły nawodne Kriegsmarine. Do tego floty sojusznicze walczące u boku aliantów (norweska, grecka, jugosłowiańska, holenderska, Wolni Francuzi, a nawet Belgowie czy też duńskie posiadłości), zwłaszcza w aspekcie uchwycenia punktu odniesienia do sytuacji naszej floty. Daleka Północ też jest ostatnio trochę zaniedbana, zwłaszcza Svalbard, Morze Karskie czy też konwoje "po PQ-18". No i Ocean Indyjski, od Włochów przez japońską ofensywę, po rok 1945.
Wielka praca to też lata 1944/45 na Bałtyku, zwłaszcza u naszych wybrzeży, w szczególności w kontekście istniejących (i nie) wraków i krążących legend.
Wielka praca to też lata 1944/45 na Bałtyku, zwłaszcza u naszych wybrzeży, w szczególności w kontekście istniejących (i nie) wraków i krążących legend.
No to super. Pierwszy numer to aż grzech nie kupić.tg1 pisze:MiO nr 1/2015 poszedł do druku.

WiTH też poszedł do druku? Mam nadzieję, że poprawią te zajawki artykułów na okładce, bo plama będzie...
Baltimore, Oregon City, Des Moines, czy Long Beach, żeby pretensji nie byłomarek8 pisze: Ale tak na poważnie skoro jest jak jest to czy można na zasadzie niewiążącej sugestii zasugerować artykuł o ostatnich ciężkich krążownikach US Navy?![]()

Ale o nich było i w NTW i w Misiu i w OW.MiKo pisze:Baltimore, Oregon City, Des Moines, czy Long Beach, żeby pretensji nie było
Ale z miłą chęcią poczytałbym o rozwoju flot Indii, Kanady, czy Australii podczas DWS.

Że o flotach południowoamerykańskich nie wspomnę. I to nie tylko o trójcy ABC.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Re: Nowości wydawnicze: Morza i Okręty (w tym numery specjal
Fajnie, że nowy pierwszy numer na ostatniej prostej
Co do ciężkich krążowników typu Das Moines to własnie, że poza bardzo krótkim artykułem w nTW nie było
Omówiono praktycznie wszystkie klasy dużych krążowników - niekiedy nawet po kilka razy a tu najdoskonalsze okręty w praktyce daleko wykraczające poza pojęcie krążownika ciężkiego i... czarna dziura...
Przypominam, że długi cykl w OW omawiał wszystkie powojenne krążowniki artyleryjskie a nawet zapętlił się i o rakietowe z tym jednak skromnym wyjątkiem ;(
Podobnie zresztą też o OW cykl o radzieckich/rosyjskich podwodnych uderzeniowych okrętach wojennych nie wiedzieć czemu urwał się na 971... ;( To jakaś wraża agentura czy co...

Co do ciężkich krążowników typu Das Moines to własnie, że poza bardzo krótkim artykułem w nTW nie było

Przypominam, że długi cykl w OW omawiał wszystkie powojenne krążowniki artyleryjskie a nawet zapętlił się i o rakietowe z tym jednak skromnym wyjątkiem ;(
Podobnie zresztą też o OW cykl o radzieckich/rosyjskich podwodnych uderzeniowych okrętach wojennych nie wiedzieć czemu urwał się na 971... ;( To jakaś wraża agentura czy co...

- de Villars
- Kontakt:
A to nie wiedziałem, tego czasopisma nie czytuje. czy to będzie "reprint" tego starego artykułu (ten sam autor)?robert rogoń pisze:Na temat Fylgii był artykuł Adama Fleksa w nr 3 Poligonu.
Fajnie że jest artykuł Krzysztofa Gerlacha. Numer zapowiada się naprawdę interesująco!
Ale to był inny "Poligon", nie ten o którym myślisz... jak mnie pamięć nie myli to wydawcą były Okręty Wojennede Villars pisze:A to nie wiedziałem, tego czasopisma nie czytuje. czy to będzie "reprint" tego starego artykułu (ten sam autor)?robert rogoń pisze:Na temat Fylgii był artykuł Adama Fleksa w nr 3 Poligonu.
Fajnie że jest artykuł Krzysztofa Gerlacha. Numer zapowiada się naprawdę interesująco!
- pothkan
- Kontakt:
Doprecyzujmy, tzw. "starego" Poligonu, wydawanego przez "OW", z 1996 roku, wyszły zaledwie cztery numery (tematyka ciekawa - wszystko po trochu, coś jak współczesna rosyjska Arsenał-Kolliekcija). Obecny, Magnum-X-owy Poligon (od 2006) to co innego - poświęcony zagadnieniom "pancerno-lądowym".robert rogoń pisze:Na temat Fylgii był artykuł Adama Fleksa w nr 3 Poligonu.
Akurat o Des Moines było tylko w nTW - dość dawno i krótko (10/2003).Peperon pisze:Ale o nich było i w NTW i w Misiu i w OW.MiKo pisze:Baltimore, Oregon City, Des Moines, czy Long Beach, żeby pretensji nie było![]()
-
Artykuł Adama Fleksa jest króciutki, ma 4 strony, niektóre ciekawe sprawy tylko sygnalizuje, jak na przykład kwestię dezercji 27 członków załogi podczas wizyty w Nowym Jorku.
- de Villars
- Kontakt:
Nawet nie wiedziałem, że był jakiś inny, wcześniejszy Poligon
A artykuł o Fylgii, jaki by nie był, dla mnie będzie czymś nowym