Adam Werka
Re: Adam Werka
Posiadam trochę informacji o losach obrazów Adama Werki, których to obrazów także poszukuję. Otóż Centralne Muzeum Morskie posiada już 21 obrazów Adama Werki - większość zakupione od prywatnej osoby z Sopotu. Są to portrety statków i być może są z kolekcji jakiegoś armatora. Redakcja Morze na ulicy Widok w Warszawie zamawiała obrazy i zwracała autorowi.
Możliwe że w redakcji pozostały jakieś nie zwrócone, ale nie wiadomo czy zaginęły w trakcie włamania do redakcji (zrobił to ryzykant wspinając się po balkonach) czy też zostały ponoć przekazane po upadłości Wydawniczej Spółdzielni Pracy - wydawcy MORZA z innymi materiałami i zbiorem książek Muzeum Azji I Pacyfiku. Dokładnie nie wiem. Byłem kiedyś w domu nieżyjącego już dziś redaktora mieszkającego w Ursusie, ale oprócz pięknej kolekcji egzotycznych gadżetów wyspiarskich żadnych obrazów Werki wówczas nie widziałem. Miał inne zainteresowania. Nie wiem czy obrazy pana Adama ginęły w drukarniach, bo ich reprodukcje dla drukarni chyba wykonywał na zlecenie jakiś fotograf ponieważ widziałem kiedyś w redakcji diapozytywy 6x6. Oczywiście jako bardzo młody chłopak zbierałem (wycinałem) reprodukcje obrazów Pana Adama z Morza. Byłem też pierwszym czytelnikiem który upomniał się o zamieszczanie obrazów p. Adama na okładkach i rozkładówkach wewnątrz - co redakcja odnotowała w odpowiedziach do czytelników. Ze zbiorów pozostały mi tylko kalendarze z reprodukcjami Pana Adama. Nosiłem się z zamiarem oprawienia ich i zawieszenia, ale świadomość blaknięcia pod wpływem światła odwiodła mnie ot tego pomysłu. Kontynuatorem techniki malarskiej i kunsztu mistrza jest malarz i jednocześnie architekt p. Grzegorz Nawrocki. Jego obrazy można jeszcze kupić. Warto, bo to także doskonały malarz marynista i jego obrazy także zdobiły strony i kalendarze MORZA. Jego obrazy wiszą w Ośrodku prezydenckim na Helu a także obdarowana jednym z nich została Królowa Angielska (matka chrzestna statku budowanego w polskiej stoczni). Prawa autorskie - do spadku po Adamie Werka posiada jego wnuczka.
Możliwe że w redakcji pozostały jakieś nie zwrócone, ale nie wiadomo czy zaginęły w trakcie włamania do redakcji (zrobił to ryzykant wspinając się po balkonach) czy też zostały ponoć przekazane po upadłości Wydawniczej Spółdzielni Pracy - wydawcy MORZA z innymi materiałami i zbiorem książek Muzeum Azji I Pacyfiku. Dokładnie nie wiem. Byłem kiedyś w domu nieżyjącego już dziś redaktora mieszkającego w Ursusie, ale oprócz pięknej kolekcji egzotycznych gadżetów wyspiarskich żadnych obrazów Werki wówczas nie widziałem. Miał inne zainteresowania. Nie wiem czy obrazy pana Adama ginęły w drukarniach, bo ich reprodukcje dla drukarni chyba wykonywał na zlecenie jakiś fotograf ponieważ widziałem kiedyś w redakcji diapozytywy 6x6. Oczywiście jako bardzo młody chłopak zbierałem (wycinałem) reprodukcje obrazów Pana Adama z Morza. Byłem też pierwszym czytelnikiem który upomniał się o zamieszczanie obrazów p. Adama na okładkach i rozkładówkach wewnątrz - co redakcja odnotowała w odpowiedziach do czytelników. Ze zbiorów pozostały mi tylko kalendarze z reprodukcjami Pana Adama. Nosiłem się z zamiarem oprawienia ich i zawieszenia, ale świadomość blaknięcia pod wpływem światła odwiodła mnie ot tego pomysłu. Kontynuatorem techniki malarskiej i kunsztu mistrza jest malarz i jednocześnie architekt p. Grzegorz Nawrocki. Jego obrazy można jeszcze kupić. Warto, bo to także doskonały malarz marynista i jego obrazy także zdobiły strony i kalendarze MORZA. Jego obrazy wiszą w Ośrodku prezydenckim na Helu a także obdarowana jednym z nich została Królowa Angielska (matka chrzestna statku budowanego w polskiej stoczni). Prawa autorskie - do spadku po Adamie Werka posiada jego wnuczka.
Z tego co gdzieś czytałem, zbiór ten obejmuje część (większość?) serii armatorskiej PLO. Aczkolwiek sam na oczy nie widziałem. Czy CMM ma je wystawione? pojechałbym zobaczyć na własne oczy.wojtala pisze:Otóż Centralne Muzeum Morskie posiada już 21 obrazów Adama Werki - większość zakupione od prywatnej osoby z Sopotu. Są to portrety statków i być może są z kolekcji jakiegoś armatora.
Czy ktoś wie w posiadaniu ilu obrazów jest spadkobierczyni? Dość regularnie obrazy pokazywały się na okładce Misia, czy były to współczesne skany z oryginałów?
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
-
Oto wyimek z nieukończonych badań Lastadii nad badaniami NMM:
Liliana Giełdoń, Monika Jankiewicz-Brzostowaka "Katalog zbiorów malarstwa i rysunku Centralnego Muzeum Morskiego", Gdańsk 2010
Adam WERKA
1917, Dublany k. Lwowa – 2000, Warszawa dp Okładki WM MMd, MM, PMd, Kalendarze
`s.115 i inne typy statków Werki + dtt
I.499 Portret statku m.s. „Domeyko”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
dp typy statków B-ileś tam dla wszystkich poza importowanymi
I.500 Portret statku m.s. „Gorlice”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.501 Portret statku m.s. „Józef Conrad”, lata 1960. Dodać typ i opis statku dopisać zginął zbombardowany w Hajfongu w Wietnamie Północnym – to ważna informacja
dopisać dtt opis złomowanie
I.502 Portret statku m.s. „Prof. M.T. Huber”, lata 1960. Dodać typ i opis statku Pawłow 2, dopisać dtt opis, M/t od Motor tanker
I.503 Portret statku m.s. „Phenian”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.504 Portret statku m.s. „Orłowo”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.505 Portret statku m.s. „Beskidy”, lata 1960. Dodać typ i opis statku M/t zbiornikowiec
I.506 Portret statku m.s. „Władysław Broniewski”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.507 Portret statku m.s. „Staszic”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.508 Portret statku m.s. „Dęblin, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.509 Portret statku m.s. „Lenino”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.510 Portret statku m.s. „Romer”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.511 Portret statku m.s. „Janek Krasicki”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku + rozpoznać holownik po lewej = WD i MT
dopisać dtt
plus holownik rozpoznać /// B-54/101 uk.1960
I.512 Portret statku m.s. „Żeromski”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.513 Portret statku m.s. „Andrzej Strug”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.514 Portret statku m.s. „Generał Sikorski”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.515 Portret statku m.s. „Oleśnica”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.516 Portret statku m.s. „Brodnica”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.517 Portret statku m.s. „Koszalin”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.518 Portret statku m.s. „Hanka Sawicka”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.519 Portret statku m.s. „Bydgoszcz”, II poł. XX w. (70) Dodać typ i opis statku, poprawić datowanie na 1960-1983 datowanie
Z tego co wiem, żadna praca A. Werki nie jest wystawiana publicznie, są w magazynach na Ołowiance
Andrzej Jaskuła
Liliana Giełdoń, Monika Jankiewicz-Brzostowaka "Katalog zbiorów malarstwa i rysunku Centralnego Muzeum Morskiego", Gdańsk 2010
Adam WERKA
1917, Dublany k. Lwowa – 2000, Warszawa dp Okładki WM MMd, MM, PMd, Kalendarze
`s.115 i inne typy statków Werki + dtt
I.499 Portret statku m.s. „Domeyko”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
dp typy statków B-ileś tam dla wszystkich poza importowanymi
I.500 Portret statku m.s. „Gorlice”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.501 Portret statku m.s. „Józef Conrad”, lata 1960. Dodać typ i opis statku dopisać zginął zbombardowany w Hajfongu w Wietnamie Północnym – to ważna informacja
dopisać dtt opis złomowanie
I.502 Portret statku m.s. „Prof. M.T. Huber”, lata 1960. Dodać typ i opis statku Pawłow 2, dopisać dtt opis, M/t od Motor tanker
I.503 Portret statku m.s. „Phenian”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.504 Portret statku m.s. „Orłowo”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.505 Portret statku m.s. „Beskidy”, lata 1960. Dodać typ i opis statku M/t zbiornikowiec
I.506 Portret statku m.s. „Władysław Broniewski”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.507 Portret statku m.s. „Staszic”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.508 Portret statku m.s. „Dęblin, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.509 Portret statku m.s. „Lenino”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.510 Portret statku m.s. „Romer”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.511 Portret statku m.s. „Janek Krasicki”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku + rozpoznać holownik po lewej = WD i MT
dopisać dtt
plus holownik rozpoznać /// B-54/101 uk.1960
I.512 Portret statku m.s. „Żeromski”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.513 Portret statku m.s. „Andrzej Strug”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.514 Portret statku m.s. „Generał Sikorski”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.515 Portret statku m.s. „Oleśnica”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.516 Portret statku m.s. „Brodnica”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.517 Portret statku m.s. „Koszalin”, lata 1960. Dodać typ i opis statku
I.518 Portret statku m.s. „Hanka Sawicka”, przed wrześniem 1964 Dodać typ i opis statku
I.519 Portret statku m.s. „Bydgoszcz”, II poł. XX w. (70) Dodać typ i opis statku, poprawić datowanie na 1960-1983 datowanie
Z tego co wiem, żadna praca A. Werki nie jest wystawiana publicznie, są w magazynach na Ołowiance
Andrzej Jaskuła
Czyli wychodzi na to, że CMM ma prawie całą (bo brakuje Jana Matejki) słynną armatorską serię Werki, która zdobi najdłuższą marynistyczną serię pocztówek malarskich w historii naszego kraju. Ja wiem, że prace Werki zalicza się do grafiki użytkowej i że muzealnictwo rządzi się dziwnymi dla mnie prawami, ale trzymanie tych obrazów gdzieś w magazynie to najzwyklejszy wstyd. Nie to żebym był jakoś zdziwiony, ale brak mojego zdziwienia nic tu nie zmienia.
W grudniu przypada 15 rocznica śmierci malarza... oczywiście nie będę zdziwiony jak z tej okazji nikt tych prac nie wyciągnie z magazynu. Może na setną rocznicę urodzin w 2017 roku ktoś na to wpadnie?
W grudniu przypada 15 rocznica śmierci malarza... oczywiście nie będę zdziwiony jak z tej okazji nikt tych prac nie wyciągnie z magazynu. Może na setną rocznicę urodzin w 2017 roku ktoś na to wpadnie?
W Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni jest do kupienia kalendarz na rok 2016 z siedmioma reprodukcjami obrazów Adama Werki w cenie 25 pln
http://www.muzeummw.pl/?sklep,99
http://www.muzeummw.pl/?sklep,99
Niestety kilka dni temu nakład został wyczerpany. Na czerwiec planowana jest w MMW wystawa prac Adama Werki. Obecnie trwają niezbędne ustalenia z Jego rodziną będącą w posiadaniu wszelkich praw do obrazów Wielkiego Marynisty.
Sprostowanie. Właśnie się okazało że kilkanaście egzemplarzy jeszcze jest i są właśnie przekazywane do sklepiku w MMW.
Przejrzałem trochę roczników Morza i oto co znalazłem autorstwa A. Werki:
Rocznik 1963
Tonący statek Bremerhaven (do art. Hekatomba pod Helem), Morze 4/1963, s. 14
U-531 staranowany przez niszczyciel Oribi (do art. Konwój ONS-5), Morze 5/1963, s. 20
Okręt podwodny Wilk (do art. Uratowała nas mgła), Morze 11/1963, s. 8
Żaglowiec Harvey Mills (do art. Żaglowiec morderca), Morze 12/1963, s. 6 i 7
Rocznik 1964
Ilustracja do art. Bitwa o wrota Bałtyku, Morze 4/1964, s. 5
Gdy-18 i holownik ratowniczy Koral (chyba), Morze 5/1964, s.7 i 14
Szkolny żaglowiec Comte-de-Smet-de-Naeyer (do art. Pod nieszczęśliwą gwiazdą), Morze 6/1964, s. 8
Lugrotrawler Mazurek (do art. Godzina 08,34) i ilustracja konwoju (do art. Podminowany konwój), Morze, 8/1964, s. 7 i 8
Jacht Strzelec I (do art. Rejs ku wolności), Morze 9/1964, s. 9
holownik ratowniczy Koral (do art. Wyprawa przez dwa oceany), Morze 10/1964, s. 2
Tonący transatlantyk Piłsudski okładka do Morza numer11/1964
Fregata Guardian (do art. Świąteczny list kapitana Riou), Morze 12/1964, s. 25
Statek Stalowa Wola (do art. SOS na Biskajach), Morze 3/1963, s. 10
Rocznik 1963
Tonący statek Bremerhaven (do art. Hekatomba pod Helem), Morze 4/1963, s. 14
U-531 staranowany przez niszczyciel Oribi (do art. Konwój ONS-5), Morze 5/1963, s. 20
Okręt podwodny Wilk (do art. Uratowała nas mgła), Morze 11/1963, s. 8
Żaglowiec Harvey Mills (do art. Żaglowiec morderca), Morze 12/1963, s. 6 i 7
Rocznik 1964
Ilustracja do art. Bitwa o wrota Bałtyku, Morze 4/1964, s. 5
Gdy-18 i holownik ratowniczy Koral (chyba), Morze 5/1964, s.7 i 14
Szkolny żaglowiec Comte-de-Smet-de-Naeyer (do art. Pod nieszczęśliwą gwiazdą), Morze 6/1964, s. 8
Lugrotrawler Mazurek (do art. Godzina 08,34) i ilustracja konwoju (do art. Podminowany konwój), Morze, 8/1964, s. 7 i 8
Jacht Strzelec I (do art. Rejs ku wolności), Morze 9/1964, s. 9
holownik ratowniczy Koral (do art. Wyprawa przez dwa oceany), Morze 10/1964, s. 2
Tonący transatlantyk Piłsudski okładka do Morza numer11/1964
Fregata Guardian (do art. Świąteczny list kapitana Riou), Morze 12/1964, s. 25
Statek Stalowa Wola (do art. SOS na Biskajach), Morze 3/1963, s. 10
Stronę wcześniej jest to co znalazłem w MORZU z całej dekady lat 60-tych.deglock pisze:Przejrzałem trochę roczników Morza...
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
aaa no jest. To spisze lata 70-te?
A masz całą dekadę ?
Myślałem też o tym, ale w archiwum MORZA (tym na stronie Bembridge) nie ma wszystkich numerów
Myślałem też o tym, ale w archiwum MORZA (tym na stronie Bembridge) nie ma wszystkich numerów

Ludzkość dzieli się na trzy części.
Oby wszystko się udało, bo aż się nie mogę doczekać by zobaczyć prace Werki na żywo. A może jakiś niewielki album na tę okoliczność planujecie?thomson pisze:Na czerwiec planowana jest w MMW wystawa prac Adama Werki. Obecnie trwają niezbędne ustalenia z Jego rodziną będącą w posiadaniu wszelkich praw do obrazów Wielkiego Marynisty.
To by było pięknie! Oby wypaliło!
Pozdrawiam
jkrzew
Pozdrawiam
jkrzew
W kwestii wystawy Adama Werki rozmowy z Jego rodziną idą pomyślnie. Chyba będzie dobrze. Na pewno , o ile będzie wystawa, to będzie porządny katalog. O albumie myślimy.
A czy planujecie wypożyczyć serię armatorską PLO od CMM? Po co ma się u nich kurzyć, skoro i tak nie pokażą jej światu?
No i czy negocjujecie pozyskanie choćby kilku reprodukcji na pocztówki? Z otwartymi ramionami powitamy "konkurencję"
.
No i czy negocjujecie pozyskanie choćby kilku reprodukcji na pocztówki? Z otwartymi ramionami powitamy "konkurencję"
Wspólpracujemy z obustronną korzyścią z Narodowym Muzeum Morskim. A ta akurat sprawa wymaga porozumień co najmniej trójstronnych. I jeszce kwestia "pojemności" sali wystawienniczej. Poza tym "konkurencyjne" pocztówki u nas dobrze się sprzedają.