Kumulacyjne dla marynarki nie miały znaczenia na II WŚ bo struktura okrętu jest zupełnie inna niż struktura czołgu. Za płytą pancerną od razu znajdowało się 4-9 ludzi załogi i kumulacyjny był cudownym rozwiązaniem aby ich unieszkodliwić. Okręty mają pod pancerzem pełno pomieszczeń, pokładów. I tu chodziło aby umieścić pocisk najgłębiej jak się dało wewnątrz aby po zwłoce zrobił swoje. Kumulacyjne to chyba domena typowo lądowych wojsk.
Policzyłem jeszcze kilka dział polskich. Co do okrętów podwodnych - Bofors na Orle i Sępie był bez porównania lepszy od tego czym dysponował Wilk czy Ryś. Jedynie 5mm różnicy w kalibrze a wyniki sami zobaczcie:
105 mm Bofors ORP Orzeł
3,5 6 12
Burta 51 32 21
Pokład 2 4 21
100 mm Schneider wz. 17 ORP Wilk Ryś Żbik
3,5 6
Burta 36 26
Pokład 2 6
Ale wyniki ze 120 mm Boforsa z Groma są już z gatunku ZADZIWIAJĄCE - więc do omówienia
3,5 6 12 18
Burta 206 146 76 47
Pokład 2 4 18 47
Działo miało 900 m/s prędkości wylotowej więc dużo więcej niż 130 mm Wichra. Armata Boforsa wychodzi na to, że była dwa razy skuteczniejsza. Co ciekawe, zakładam że wynik otrzymany jest dla amunicji AP.
http://www.dws-xip.pl/wojna/bron/polska/p43.html - muszę tylko sięgnąć do książek i sprawdzić czy faktycznie był pocisk AP dla tego działa bo coś mi tu nie pasuje. Nawet jeżeli to na 3,5 km otrzymany wynik jest zdumiewający, bo jak sobie przypomnę choćby takie działo:
http://en.wikipedia.org/wiki/12.8_cm_Pak_44
gdzie prędkość wylotowa jest porównywalna, wykazuje ono skuteczność podobną do 130 mm Wichra. Więc należałoby w 34 roku wykupić licencję, zaprojektować podstawę kołową i spokojnie poczekać do 39 roku aż Niemcy zechcą przekroczyć granicę i wskazać kilkoma salwami kierunek odwrotu

. I teraz pytanie - bo o tym Wspominał Maciej - zmiana wzoru? Wiem, że nasze/moje rozważania są czysto teoretyczne bo nie sprawdzimy teraz w sposób doświadczalny interesujących nas wyników. Jak ktoś może wrzucić to działo (Boforsa) do facehard i porównać wynik - byłoby ciekawie. Powtarzam zakładamy że to tyczy się pocisku AP. Co sądzicie?