Zobaczyć znaczy uwierzyć
Re: Zobaczyć znaczy uwierzyć
Jak mawiają, pojęcie piękna jest pojęciem względnym ))
Co prawda wszystko pewnie zależy od tego co w Nas drzemie i ... dostosowania poglądów i wyobrażeń. Co prawda do tej pory nie mogę przetrawić widoku żaglowców z ... kominem na śródokręciu ).
Co prawda wszystko pewnie zależy od tego co w Nas drzemie i ... dostosowania poglądów i wyobrażeń. Co prawda do tej pory nie mogę przetrawić widoku żaglowców z ... kominem na śródokręciu ).
Ależ panowie już raz to było przerabiane jak ma wyglądać współczesny okręt wojenny popatrzmy na koniec XIX i początek XX wieku . Budowano wtedy naprawdę dziwne kształty .A dziś powiemy że to były piękne okręty
- Załączniki
-
- 1.JPG (30.2 KiB) Przejrzano 7536 razy
-
- 2.JPG (44.74 KiB) Przejrzano 7536 razy
-
- 3.JPG (31.84 KiB) Przejrzano 7536 razy
-
- 4.JPG (49.24 KiB) Przejrzano 7536 razy
Zgadzam się.
Jest taki kanciasty, że prawie stealth.
Jest taki kanciasty, że prawie stealth.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Jeszcze trzy do kolekcji a właściwie cztery
- Załączniki
-
- 5.jpg (102.28 KiB) Przejrzano 7493 razy
-
- 6.JPG (45.41 KiB) Przejrzano 7493 razy
-
- 7.JPG (33.91 KiB) Przejrzano 7493 razy
Chylę czoło przed tamtejszymi konstruktorami i planistami, bo żeby coś takiego zaplanować i zbudować to trzeba mieć naprawdę talent. Aż mi się wierzyć nei chce że to naprawdę pływało
Jak mawia moja "ślubna znajoma", nieco modyfikując powiedzonko- taki brzydki że aż brzydki
Jak mawia moja "ślubna znajoma", nieco modyfikując powiedzonko- taki brzydki że aż brzydki
W tamtych czasach i tak najbardziej czasy wyprzedzil: "Merrimack, Virginia, Merrimac" od taki "Sea Shadow". Jego projektant to musial byc umysl na poziome Leonharda Eulera. Wymyslic techniki obnizenia skutecznej powiezchni odbicia na 85 lat przed wejsciem do uzycia radarow!
Taka drobna uwaga odnośnie "popowek". Te dziwaczne jednostki były takie jakie były nie tylko dlatego, że miały pełnić służbę na wodach bardzo płytkich (liman dnieprowski i Cieśnina Kerczeńska). Pamiętajmy, że projekt powstał jeszcze w 1869 roku gdy obowiązywały postanowienia traktatu paryskiego kończącego wojnę krymską. Jak wiadomo, na jego mocy Morze Czarne zostało zdemilitaryzowane (teoretycznie, bo w razie potrzeby Turcy, kontrolujący cieśniny, mogły na ten akwen wprowadzić tyle swych okrętów ile chciały, tudzież przepuścić np. tyle okrętów brytyjskich ile by było trzeba) a Rosjanie mogli na nim utrzymywać raptem 6 małych korwet i 4 jeszcze mniejsze parowce. Postanowiono więc zaprojektować jednostki pancerne, a właściwie pływające baterie, które można było nie klasyfikować jako okręty (bo takich mieć prawa nie mieli) tylko jako swego rodzaju "pływające twierdze". A to że weszły do służby już po wypowiedzeniu tych punktów traktatu, które na Rosję narzucały ograniczenia w zakresie zbrojeń morskich na M. Czarnym - to już inna sprawa. W sumie, jak się przeanalizuje dzielność morską tych jednostek to w sumie może i byłaby to prawda - bo okrętami trudno by je było z tego tytułu nazwać. Tak czy inaczej mamy co podziwiać...