Zdjęcia okrętów PMW
- dessire_62
Re: Zdjęcia okrętów PMW
Dwa zdjęcia i rysunek, nawiązujące do dyskutowanych otworów w burtach.
- Załączniki
-
- r.jpg (33.71 KiB) Przejrzano 10839 razy
-
- r1.jpg (95.2 KiB) Przejrzano 10839 razy
-
- r2.jpg (117.15 KiB) Przejrzano 10839 razy
Na zdjęciu, w którym ksiądz Hoffman chrzci okręt witać zamarkowane punty pod czarny pas na KLW. Na zdjęciu z 1940 r czarnego pasa, pasu już nie ma. Moim zdaniem to kolejny dowód dla którego trzeba przyjąć, że Orzeł był inaczej pomalowany w UK niż w PL.
Ostatnio zmieniony 2014-12-14, 16:07 przez ramm, łącznie zmieniany 3 razy.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
to określenie obraźliwe. Ksiądzklecha
święcibłogosławi
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Super zdjęcie. Ciekawe czy kolorowane, czy oryginalnie kolorowe?
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Kolorowane
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Tak. Szkoda, że istnieje ta wielka pasja robienia cienia na dziobie.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
- dessire_62
"Cień' jest na oryginale zdjęcia, więc...?karol pisze:Tak. Szkoda, że istnieje ta wielka pasja robienia cienia na dziobie.
http://www.sjohistoriska.se/sv/Fordjupn ... &Origin=SM
- Załączniki
-
- Fo37712A.jpg (95.95 KiB) Przejrzano 8438 razy
O dzięki wielkie! Teraz widzę z której strony było słońce.
Sam zajmuję się też kolorowaniem tego typu fotografii, więc wiem skąd mi ten cień nie pasował.
- dessire_62
Wrzuć coś swojego, będziemy podziwiać.karol pisze:Sam zajmuję się też kolorowaniem tego typu fotografii, więc wiem skąd mi ten cień nie pasował.

Wracając do "cienia", moim zdaniem jest to refleks słoneczny na mokrej-zmoczonej burcie, podobne są na zbiornikach balastowych, a tam o cień trudno.
Proszę zwrócić uwagę, że okręt jest dopiero co po dość ostrym zwrocie, widać to po kilwaterze.
pozdrawiam
Nie nie, to autentyczny cień. Stabilizator płetwowy głębokości (ster głębokości) dziobowy tam się znajduje, a słońce jest z namiaru zza rufy z odchylenie ku lewej burcie. Plama na zbiornikach balastowych, to raczej coś trwałego.dessire_62 pisze:Wrzuć coś swojego, będziemy podziwiać.karol pisze:Sam zajmuję się też kolorowaniem tego typu fotografii, więc wiem skąd mi ten cień nie pasował.![]()
Wracając do "cienia", moim zdaniem jest to refleks słoneczny na mokrej-zmoczonej burcie, podobne są na zbiornikach balastowych, a tam o cień trudno.
Proszę zwrócić uwagę, że okręt jest dopiero co po dość ostrym zwrocie, widać to po kilwaterze.
pozdrawiam
Jako autor wypowiem się.
A mam takie samo zdanie jak dessire_62 to mokra burta. Na zbiornikach balastowych to też mokra plama. Słońce jest z namiaru od dziobu z odchylenie ku lewej burcie. Poza tym na zdjęciu od rufy są obie plamy.

Bawiąc się w kolorowanki staram się jak najwierniej oddać wygląd prawdziwej jednostki, tak jak zresztą robię to w modelarstwie kartonowym.
Nie ma tutaj miejsca na wizję autora. 

Bawiąc się w kolorowanki staram się jak najwierniej oddać wygląd prawdziwej jednostki, tak jak zresztą robię to w modelarstwie kartonowym.

☠Rock Honor Ojczyzna☠
Ok. Niczego nie sugerowalem. Druga fotografia pokazuje, ze faktycznie jest ciemny pas na farbie burty. RAM tylko namiary to jakoś Tobie odwrotnie wyszly. Ale wracając do meritum, skąd odrapana farba na świeżo pomalowanym okręcie?