Zdjęcia okrętów PMW
Re: Zdjęcia okrętów PMW
Brawo za spostrzegawczość! Zawsze ta fota jest podpisana jako ORP Kujawiak - świetna robota 

Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Brawa za spostrzegawczość!ramm pisze:ORP Krakowiak 1943 r
dessire_62 pisze:Latające okręty, również się liczą.
Przy okazji pytanie, ta wieża na drugim planie to...?
Wiedziałem że widziałem już tą wieżę, no i proszę :
helski port wojenny po zajęciu przez Niemców i widoczna ta sama wieża co na zdjęciu z Lublinem
- Załączniki
-
- 249676.jpg (85.43 KiB) Przejrzano 11020 razy
....bunkrów nie ma, ale też jest zaj...cie ...
Dziś mija 77 lat od podniesienia bandery na Błyskawicy (25 listopada 1937 roku).
Błyskawica 30 listopada 1939r

Błyskawica 30 listopada 1939r

☠Rock Honor Ojczyzna☠
Dla przypomnienia i utrwalenia:
Wt cze 24, 2014 22:02

Wt cze 24, 2014 22:02
Andrzej Ciszewski pisze: Za to proponuję zagadkę. Który okręt na poniższym zdjęciu to Grom? Zdjęcie pochodzi z zeszytu EOW 24 autorstwa MT. Dodam, że fotka musiała być wykonana w 1939r, kiedy to różnica w sylwetach obu okrętów była wyraźna.
Grom i Błyskawica(przy niej stoi holownik) wiosna 1939 r.Andrzej Ciszewski pisze:,,Jak zaznaczyłem wcześniej chodzi o rok 1939. Jest to warte podkreślenia, bo przy takiej rozdzielczości zdjęcia trudno było by się dopatrzeć innych drobnych różnic między tymi okrętami. Chodzi o to, że najprawdopodobniej na wiosnę 1939r ( tu nie jestem pewny w którym miesiącu konkretnie) Grom został poddany pewnej modyfikacji, która zdecydowanie odróżniała go od Błyskawicy. Była to zamiana miejscami dalmierza z reflektorem. Powielenie takiej zmiany miało miejsce również na adaptowanej z Groma dokumentacji Huragana. Nie ma co się tu rozpisywać, że pociągnęło to za sobą dalsze zmiany , w postaci pewnej modyfikacji relingu na rufowej kabinie nawigacyjnej,, a la Jaskółka”, bo to widać na zdjęciach z tego okresu. Więc każdy ,,dociekliwy” to zauważy.

☠Rock Honor Ojczyzna☠
Cudne ujęcie! Czy posiadacie może to zdjęcie bez tego zbliżenia dotyczącego numeru okrętu.

Byłbym bardzo wdzięczny

Okręty są podobne do kobiet, bo ich malowanie i wybuchowość są tak samo kosztowne - Chester Nimitz
Proszę lichen9

Oryginalne zdjęcie posiada plamę światła i jest niewłaściwie zidentyfikowane. Starałem się usunąć nieco błysk.

Oryginalne zdjęcie posiada plamę światła i jest niewłaściwie zidentyfikowane. Starałem się usunąć nieco błysk.

☠Rock Honor Ojczyzna☠
- dessire_62
Może coś na temat tego zdjęcia?
Znane, nieznane, kto i gdzie?
- Załączniki
-
- MW.jpg (94.59 KiB) Przejrzano 10528 razy
W MMW zdjęcie opisane jako: "Prasowe zdjęcie propagandowe publikowane po pościgu za "Bismarckiem". Pierwszy oficer artylerii kpt. mar. Kazimierz Hess i mat Jan Gajda na pomoście bojowym ORP "Piorun".
- dessire_62
Dzięki.
Jak sugeruje podpis, "moje" było zamieszczone we francuskiej prasie.
Na francuskim e-bayu było jeszcze jedno.
Jak sugeruje podpis, "moje" było zamieszczone we francuskiej prasie.
Na francuskim e-bayu było jeszcze jedno.
original agence france presse 1939
- Załączniki
-
- original agence france presse 1939 marins polonais au cours d un exercice de tir.jpg (125.85 KiB) Przejrzano 10494 razy
Zdjęcie pochodzi z serii wykonanej przez brytyjskiego reportera podczas szkolenia PIORUNA w Scapa Flow, pod koniec 1940 r.dessire_62 pisze:Może coś na temat tego zdjęcia?
Po akcji z BISMARCKIEM w "Illustrated London News" poświęcono PIORUNOWI całą stronę, zamieszczając właśnie zdjęcia z tej sesji.
Dobrze znane ale w dużym rozmiarze:
Pozdrawiam,
Maciej
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony 2014-12-14, 20:03 przez ramm, łącznie zmieniany 2 razy.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
- dessire_62
Dwa zdjęcia i rysunek, nawiązujące do dyskutowanych otworów w burtach.
- Załączniki
-
- r.jpg (33.71 KiB) Przejrzano 10835 razy
-
- r1.jpg (95.2 KiB) Przejrzano 10835 razy
-
- r2.jpg (117.15 KiB) Przejrzano 10835 razy