Zaczynam nowy projekt modelu HTMS Thonburi. Potrzebuję pomocy przy określeniu rodzaju uzbrojenia i ewentualnie kształtów kadłuba. Niestety dotychczasowe plany nie wytrzymują porównania ze zdjęciami, a więc muszę rozrysować swoje własne. mam też stronę po japońsku ze zdjęciami i strzępami rysunków. Niestety po japońsku, więc nie wiem jak przez nią przebrnąć.
Wieczorem zamieszczę trochę zdjęć i bardziej szczegółowych pytań.
HTMS Thonburi
HTMS Thonburi
Carton is the best !!
Re: HTMS Thonburi
Na początek pytanie co to za działko? To ze starszego zdjęcia, Czy po zamianie luf podstawa była taka sama, czy zupełnie inna.Może jakieś lepsze zdjęcia lub rysunki, są dostępne w sieci.

Carton is the best !!
W jakiej skali ma być model? Działko jest opisane - Japończycy na okrętach stosowali jeden rodzaj Typ Vi kal. 40 mm o długości lufy 39 kalibrów (na bazie brytyjskiego Vickersa). Nie sądzę, żeby pozostawiono te same podstawy.
Skala 1: 200 Karton. Ten typ to Vi, czy VI. Dzięki za podpowiedź.
Carton is the best !!
Modelarz ze mnie tam żaden, ale po co Ci takie detale - kiedy lufa tych działek ma mieć wielkość grafitu do ołówka (i to 0,35)
Vi

Vi

Cóż, modelarstwo to sztuka kompromisu i redukcji. Niektóre elementy muszą być przeskalowane. Na przykład lufy mogą być gładkie, lub z płaszczem wodnym i zakończeniem prostym lub rozwartym jak w tym przypadku. I nawet jeżeli wymiary są troszkę za duże to kojarzą się dzięki kształtom z odpowiednim typem uzbrojenia.
Carton is the best !!

Następne pytanie dotyczy tego urządzenia na dziobie. Co to jest i do czego służyło. Kojarzy mi się z czyś do opuszczania (stawiania) trałów.
Carton is the best !!