Oczywiście, że nigdy nie był... całą wojnę przepływał pod banderą handlową, pomimo, że był transportowcem wojska, a potem desantowym... i wypuszczał "zająców" na plaże Europy
Ja bym to zdjęcie BATOREGO datował nawet na 1945 r., jak nie później - być może podczas krótkiej kariery pod brytyjską banderą.
Galion dziobowy utracono na M. Śródziemnym, podczas kolizji z holenderskim statkim - w 1942 lub 1943 r.
Statek na zdjęciu ma już dodatkowe maszty z bomami, przylegające do dziobowej nadbudówki. Założono je - jak mi się zdaje - podczas adaptacji na transportowiec desantowy.
Około pomostu stoją chyba Oerlikony?
Podczas wojny na 90% byłby pomalowany w kamuflaż.
Marek T pisze:Galion dziobowy utracono na M. Śródziemnym, podczas kolizji z holenderskim statkim - w 1942 lub 1943 r.
Tak mi się wydawało, że w MORZU (AN) była notka o galionie Batorego. Nie jestem pewien czy kolizja nie miała miejsca podczas lądowania na Sycylii. Datowałoby to zdarzenie na rok 1943.
Aby odświeżyć pamięć należałoby przeglądnąć MORZA z lat 80-tych XX wieku. Niestety już ich nie posiadam
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Peperon pisze:Aby odświeżyć pamięć należałoby przeglądnąć MORZA z lat 80-tych XX wieku. Niestety już ich nie posiadam
Ale poczytać książkę Koszeli, gdzie na s. 106 autor opisuje zderzenie (13 VII 1943, godz. 03.32)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
A propos Batorego, to jakie barki desantowe przenosił jako "desantowiec" (LSI zdaje się). Gdzieś czytałem, że LCM3 i LCP(S). Są gdzieś jakieś zdjęcia, gdzie możnaby je z bliska zobaczyć?
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Niektóre zdjęcia w tym dziale były nieznane dla większości czytelników. Dla mnie takim zdjęciem jest również, to poniższe. ORP Krakowiak, wkrótce po przyjęciu przez PMW, w malowaniu ciemno szarym. Zbudowany w tej samej stoczni co Grom i Błyskawica. W bardzo podobnym ujęciu, którym reklamowała się kiedyś Samuel White z Cowes prezentując ujęcie Groma na próbie prędkości.
Zdjęcie pochodzi z kolekcji Pana Adama Daszewskiego , który je udostępnił w internetowej wersji Dziennika Zachodniego. Znaleźć je można na str: http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... a-material
PS; pozwoliłem sobie , na skasowanie mylnego podpisu pod zdjęciem.
Załączniki
Super Zdjęcie.jpg (121.37 KiB) Przejrzano 9414 razy